Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Kartlı Erişim Kontrol Sistemleri - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Kartlı Erişim Kontrol Sistemleri

Erişim kartları arasındaki farklar nelerdir? Proximity kart nedir? Swipe kart nedir? Akıllı kart nedir? Okumaya devam edin.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Kartlı Erişim Kontrol Sistemleri
Erişim kontrolü özellikle kart erişimi söz konusu olduğunda çok fazla terimle karşılaşabilirsiniz. Proximity kartları, RFID kartları, akıllı kartlar hepsi aynı şeyi yapan sonsuz bir kart listesi gibi görünebilir. Tüm bu farklı kartlar ve erişim kontrolleri arasındaki fark nedir? Öğrenmek için okumaya devam edin.

Proximity kart nedir?

Proximity kartları birkaç farklı malzemeden yapılabilir, ancak hepsi aynı şekilde, okuyucuyla fiziksel temas kurmaya gerek kalmadan kart okuyucusuna yakın bir yerde tutularak çalışır. Bu da onları, okuyucuyla fiziksel temas kurması gereken diğer kartlardan ayırır.
Prox Kartları aktif veya pasif olabilir ve her ikisi de 125 kHz radyo frekanslarında çalışır. Pasif prox kartlar, kartta bulunan kodlanmış numarayı okuyan okuyucudan gelen radyo frekansı (RF) sinyalleriyle güçlendirilir. Bunlar, erişim kontrolü için kullanılan çok daha yaygın prox kartı biçimidir.

Diğer taraftan, aktif prox kartları dahili lityum pillerle çalışır ve kart okuyucuyla iletişim kurmak için kendi 125 kHz frekanslarını gönderir. Genelde daha geniş bir menzile sahiptirler, ancak piller belirli aralıklarla değiştirilmelidir. Erişim kontrolü söz konusu olduğunda, uygulamada çok yoğun bir şekilde kullanılmazlar.

Proximity kartları kart okuyucuyla iletişim kurmak için neredeyse her zaman Wiegand protokolünün bir formunu kullanır. Temel proximity Kartları genellikle ince, kredi kartıyla aynı boyuttadır ve PVC'den, plastik içine gömülü bir kablosuz anten ile yapılır. Clam shell kalın proximity kartları, aralarında anten ile birlikte yapıştırılmış iki farklı PVC katmanını kullanır, kompozit proximity kartları ise PVC ve polyester karışımı kullanır.

Swipe manyetik kart nedir?

Manyetik şeritli kartlar olarak da adlandırılan swipe kartlar, teknik olarak kart üzerindeki manyetik şeritte bulunan parçacıkların manyetizmasını değiştirerek çalışır ve şeritteki bilgiler kart okuyucuda bulunan manyetik okuma kafası tarafından okunur.
Bir swipe kartı, kapıdaki kart okuyucudan geçirilerek çalışır ve kullanıcının erişim kodu ve kimlik bilgileri hemen okunur. Manyetik kartlar genellikle güvenli olmasına rağmen manyetik şeritlerin zamanla aşınması problemine sahiptir. Bu nedenle yaygın olarak daha dayanıklı ve daha güvenli kartlarla değiştiriliyorlar.

Akıllı kart nedir?

Akıllı Kartlar, erişim kontrol kartı teknolojisindeki en son ve adından da anlaşılacağı gibi, en gelişmiş olanlardır. Temassız akıllı kartlar proximity kartları gibidir, ancak orijinal teknoloji daha da geliştirilmiştir. Prox kartlar genellikle 125 kHz frekanslarını çalışırken, akıllı kartlar çok daha hızlı ve genellikle 13.56 mHz hızında çalışırlar ki bu çok daha hızlı, daha güçlü ve güvenilirdir. Aynı zamanda, sadece okumanın dışında standart erişim kontrolü kullanımlarına ek olarak, çok daha fazla bilgi saklanmasına ve farklı uygulamalarda kullanışlı olan veri yazabilme yeteneğine de sahiptirler.

Pasif proximity yakınlık kartları gibi, akıllı kartlar da dahili bir güç kaynağına sahip değildir, bunun yerine kart okuyucusuna yerleştirilmiş antenden bir RF sinyali iletmek için indüktörler kullanırlar. Veriler çok daha hızlı hızlarda (106'dan 848 kbit / saniyeye kadar) aktarılabilir ve bu da hızın çok önemli olduğu durumlarda onları mükemmel kılar. Akıllı kartlar yüksek hızları nedeniyle toplu taşıma sistemlerinde sıklıkla kullanılırlar. Ayrıca, geleneksel 125 kHz proximity kartlardan çok daha fazla veri saklayabilir ve bu sayede bir dizi kimlik bilgisi seçeneği de sunarlar.

Birleşik akıllı/ proximity kart nedir?

Akıllı kartlar, prox kartları veya manyetik şeritli gibi diğer kart teknolojileri ile kombine edilebilme özelliğine sahiptir. Böylece kart erişim sistemi içinde bir dizi özelleştirilebilir erişim bilgisi , bilgi depolama ve gelişmiş güvenlik sağlarlar.

RFID kart nedir?

Kartlı erişim kontrolü ile ilgili olarak sıklıkla tartışılan bir başka terim, RFID karttır. RFID kartları, ayrı bir teknolojiymiş gibi algılansa da aslında RFID sadece prox kartlarının kullandığı teknolojiyi ifade eder: Radyo Frekansı.
RFID, Radyo Frekansı Tanımlaması anlamına gelir ve ister toplu taşımada ister üretimde bir araç olsun bir nesneyi tanımlamak için kullanılır.

 


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın