Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Güvenlik Kontrol Odası Tasarımı için Temeller ve Kaçınılması Gerekenle - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Güvenlik Kontrol Odası Tasarımı için Temeller ve Kaçınılması Gerekenler

Ergonomik kamera sistem odası nasıl kurulur? Tasarım sürecine dair bilmeniz gereken herşey!

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Güvenlik Kontrol Odası Tasarımı için Temeller ve Kaçınılması Gerekenler
Günümüzün kamera izleme odaları, her zamankinden daha dinamik, fonksiyonel ve estetik açıdan çekici hale geldi. Gelişen teknoloji, genişletilmiş operatör kullanımı, gelişmiş video izleme ortamlarına artan talep, kontrol odası tasarımında büyük değişikliklere yol açtı.

Ergonomik kamera kontrol odası tasarımı

Ergonomik kamera kontrol odası tasarımı; iş istasyonları, makineler ve işyeri ortamları arasındaki etkileşimler için belirlenmiş ergonomik standartları karşılarken, performans hedeflerine ulaşmaya odaklanır. Yükseltilmiş döşemelerden, akustik ve aydınlatmaya, kontrol odası operatörlerinin genel refahı ve performansına kadar her etkileşim dikkate alınmalıdır.

Ergonomik sistem odası tasarımında sıklıkla ‘’ Yukarıdan aşağıya’’ yaklaşımı benimsenir. ISO 11064 uluslararası standardına dayanan bu yaklaşım fonksiyonel talepler üzerine tasarlanan tasarım kararları için bir çerçeve sağlar. Bununla birlikte oda tasarımı ne kadar doğru yapılırsa yapılsın, operatörlerin aşırı çalıştırılması, eğitimsiz olması veya okunaksız ekranların okunması için zorlanması durumunda sistemin başarısız olması kaçınılmazdır.

Kontol odası tasarımı

Yukarıdan aşağıya ergonomi yaklaşımı kullanmak için başlangıç, normal, normal dışı, acil durum ve kesintiler gibi kontrol odasının durumunu ve hedeflerini listeleyerek işe başlayın. Ardından, her durum hedefine ulaşmak için hangi sistemlerin gerektiğini belirleyin. Son olarak, hangi sistemlerin makineler mi (tekrarlayan hesaplamalar gerektirenler gibi) yoksa insanlar tarafından (beklenmedik durumlarla başa çıkma gibi) mı en iyi şekilde gerçekleştirildiğini belirleyin.

Yukarıdan aşağıya yaklaşımın oluşturduğu çerçeve, sistem talepleri ile operatör sınırlamaları arasındaki uyumsuzlukları en aza indirir. Ayrıca ekipman seçimi, teknik mobilya kararları, çalışma ortamı talepleri ve işletim uygulamaları da ele alınabilir.

Ergonomik operatör masası tasarımı

Ergonomi, güvenlik personeli ve çevresi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Bir kontrol odası ortamında, insan-makine etkileşimi genellikle operatör iş istasyonunda gerçekleşir. Mevcut iş istasyonu standartlarının çoğu 1960'larda belirlendi. Standartlar belirlenirken dik pozisyonda oturan operatörler dikkate alındı. Gerçekçi olarak, bakacak olursak, hiçbir operatör, özellikle 8 saatlik bir iş vardiyasında, böyle rahatsız edici bir konumda sürekli olarak oturamaz.

Kamera sistem odası teknolojisindeki devrim niteliğindeki değişikliklerin yanı sıra boyun, baş ve gözlerin nasıl işlediğinin daha iyi anlaşılması, iş istasyonu standartlarına revizyon getirdi. Dijital teknoloji, düz panel ekranlar, dokunmatik arayüzler, sanal sunucular ve gelişmiş sistem entegrasyonları ile iş istasyonlarının yeniden tasarlanmasını sağladı.

İnsan ve makine etkileşiminin ergonomi açısından yeniden değerlendirilmesi, operatörlerin masalarında çalışma şekillerinde ve iş istasyonu tasarımındaki değişiklikleri beraberinde getirdi.

Günümüzün ergonomik iş istasyonu standartları, operatörlerin konsollarında nasıl çalıştıkları hakkında daha gerçekçi bir değerlendirmeye dayanmaktadır. Yakın zamanda yapılan ergonomik çalışmalar, insanların kafaları 30 ila 35 derece aşağı doğru bir görüş açısı ve ekrandan ortalama 70 ila 90 cm bir görüş mesafesi ile yaklaşık 8 ila 15 derece öne doğru eğilerek "rahat bir pozisyonda" oturduklarını göstermektedir.

Görüntüleme mesafesi incelendiğinde rahat konum oldukça önemlidir. Çünkü ortalama görüntüleme mesafesi, görme keskinliği, yakınsama ve odak derinliği gibi faktörler tarafından belirlenir. Görüş keskinliği odaklanacak herhangi bir şey olmadığında gözlerin odaklandığı uzaklıktır. Göz kaslarının 30 cm’den 60 cm’e odaklanmak için iki kat daha fazla çalışması gerekir bu da göz yorgunluğuna neden olur.

Yakınsama ise kısa mesafeli görüntüleme için gerekli olan iç göz hareketidir ve bu da göz yorgunluğuna yol açar. Örneğin uzaktaki bir objeye odaklanmak daha kolaydır. Ancak, nesne yakına geldikçe gözlerin iç kas hareketi değişir ve daha çok zorlanmaya başlar. 40 cm uzaklıktaki bir nesneyi yavaşça burnunuzun hizasına getirirseniz, bu zorlanmayı kolayca hissedebilirsiniz. Güvenlik operatörleri için ortalama "istirahat noktası" 30 derecenin altında 90 cm, yatayda 115 cm ve 30 derecenin üstünde 135 cm’dir.

İpucu: Operatörün performansını ve konforunu en üst düzeye çıkarmak için, monitör yüksekliğini azaltan iş istasyonlarını seçin. Ekran ve öğelerin benzer mesafelerde görüntülenmesini sağlayın.

Güvenlik sistemi kontrol odası tasarımında, münferit iş istasyonları izole üniteler olarak veya duvar monitörleri ve diğer iş istasyonları ile birlikte kullanılacak şekilde belirlenmelidir.

Fiziksel iş istasyonu düzeni, kayıt defterleri, haritalar ve panolar gibi elektronik olmayan ekipman gereksinimlerini de dikkate almalıdır. İş istasyonu ayrıca telefonlar, klavyeler ve yazı yüzeyleri gibi öğelerin konumlandırılmasına da izin vermelidir. Bu, operatörlerin yorgunluk etkilerini en aza indirmek için vardiyaları sırasında oturma pozisyonlarını ayarlayabilmelerini sağlayacaktır.

Ekranlar / Monitörler

Kamera sistem odası ekran düzenini tasarlarken, bir operatörün kaç monitörü görebileceğine bakmak yerine yukarıdan aşağıya fonksiyonel hedeflere odaklanın. Bir operatörün ele alabileceği bilgi miktarı ve türü sınırlıdır.

Operatör performansı, her monitörlerdeki görüntü detaylarının büyüklüğü ile ilişkilidir. Tüm monitörlerin içeriğine bakmak "önemli olayların" tespit edilmesini etkiler. Çalışmalar yoğun bir iş ortamında, dört monitörden sonra etkinlik tespitinin yüzde 83'e düştüğünü göstermiştir.
Yakın görüntü denetimi için kullanılan ekranlar, doğrudan operatörün önüne, 15 ila 23 inç arasında değişen boyutlarda yerleştirilmelidir. İş istasyonunun dışında görüntüler ve daha büyük bir görüş mesafesine yerleştirilmiş olarak, 38 ila 106 cm veya daha büyük boyutlarda olmalıdır.

Bir ekranın ne kadar büyük olması gerektiği konusunda pratik sınırlar vardır. Ekran çözünürlüğü arttığında, operatörler ekrana yaklaşabilir ve pikselleşme olmaz. Video görüntüleri için kolay bir görüş mesafesi hesaplama formülü şudur. 2 x ekran yüksekliği.

Ekran yüksekliğini ve genişliğini aşağıdaki şekilde hesaplanabilir:
4: 3 ekranlar için, yükseklik = 0,6 x diyagonal ve genişlik = 0,8 x diyagonal
16: 9 geniş format ve video duvar ekranları için yükseklik = 0.49 x diyagonal ve genişlik = 0.87 x diyagonal.

Düz panel ekranların ve dokunmatik ekran teknolojisi, iş istasyonu tasarımı üzerinde büyük bir etki yarattı. Dokunmatik ekran teknolojisi, özellikle yüksek güvenlikli ve yüksek dikkat gerektiren ortamlarda iş istasyonu tasarımının ergonomisini etkiledi.

Birçok uygulamada dokunmatik ekranlar kullanılmıyorken, yeni çalışmalar operatörlerin aşırı derecede gergin olduklarında veya yüksek stres altında olduklarında, bazılarının bir simgeyi bulmak ve tıklatmak için bir fare kullanma konusunda sorun yaşadıklarını, ancak dokunmatik ekranda parmağını kullanırken daha az sorun yaşadıklarını gösteriyor. Sonuç olarak, yüksek güvenlikli, yüksek stresli kontrol odası uygulamalarında dokunmatik ekran arayüzleri daha yaygın hale gelmektedir.

Dokunmatik ekran teknolojisine sahip iş istasyonları, operatör ve ekran arasında daha küçük bir mesafeyi korur, böylece operatörler, rahat pozisyonda otururken dokunmatik ekran ile rahatça etkileşim kurabilirler.

Ses kaynakları

Sesli iletişimin önemli olduğu yerlerde, tüm işitsel ortamlar uygun şekilde belirtilmelidir. Ortam gürültü seviyeleri, oda ve iş istasyonu bitişleri, ekipmanın gürültü çıkışı ve harici gürültü kaynaklarının kontrolü gibi faktörler göz önünde bulundurularak kontrol edilmelidir.

Ortam sıcaklığı

Hava kalitesi ve hava sıcaklığı, operatörlerin uyanık kalmasında önemli bir rol oynayabilir. Kontrol odalarının tutarlı bir ortam sıcaklığını koruması gerekir. 24 saat çalışan klima sistemleri, vücut sıcaklıklarının doğal olarak azaldığı (sabahın erken saatlerinde olduğu gibi) zamanları telafi etmek için ortam sıcaklığını otomatik olarak artıracak şekilde ayarlanabilir. Ortam oda sıcaklığı 20 ila 23 derece arasında, olmalıdır CPU'ları, sunucuları ve diğer rafa monte ekipmanı barındırmak için ayrı bir ekipman odası düşünülmelidir.

Aydınlatma

Geniş ekranlar birlikte kullanıldığında, sistem odası aydınlatması tüm görsel görevler için yeterli ve uygun olmalıdır. Bir aydınlatma şeması tasarlarken, operatörlerin yaşları kadar operasyonel görevlerine de dikkat edilmelidir. Düşük seviyeli aydınlatma, görüntü izleme için iyi olabilir, ancak kağıt tabanlı görevler için okumada sorun teşkil eder.

Hem yaşlı hem de genç operatörlerin, aynı görsel görevleri yerine getirebilmesi için ayarlanabilir aydınlatma gerektirir. Tavan malzemesi kontrol odası boyunca ışık dağılımını iyileştirmek ve aydınlatma maliyetini en aza indirmek için 0,8 veya daha fazla bir yansıtma değerine sahip olmalıdır. Duvarlar, 0,5 ile 0 arasında bir yansıtma değerine sahip mat veya düz bir bitişe sahip olmalıdır. Zemin malzemeleri, halı için 0,2 ila 0,3 ve yer karoları için 0,25 ila 0,45 arasında bir yansıma değerine sahip olmalıdır.

Operatörler genellikle penceresiz ortamlarda çalışmaktan hoşlanmazlar. Kontrol odası çalışması engellenmediği sürece, kontrol odası tasarımında bir pencerenin bulunması önemle tavsiye edilir. Pencereli alanlar hem güvenlik riskleri hem de potansiyel yansıma ve parlama kaynakları olarak değerlendirilmelidir. Pencereler ve kapılar birincil görüş alanından uzak olmalı, ancak oturma pozisyonundan görülebilir olmalıdır. Mümkünse, doğal aydınlatmayı en üst düzeye çıkarmak için doğrudan güneş ışığının parlaması veya ısı sorununa maruz kalmamak için kuzeye bakan pencerelere sahip bir oda seçilmelidir.

Kontrol odaları video duvarı içeriyorsa, görüş mesafesine ve operatör çalışma istasyonlarının koridor alanına dikkat edilmelidir. Video duvardan izleme mesafesi= normal video için 2 (min.) ve 8 (mak.) x video duvar yüksekliği arasında olmalıdır.

Yoğun metin odaklı uygulamalar için, merkez görüntüleme konumu= 4 x video duvar yüksekliği olmalıdır.

Bu izleme mesafeleri, video duvarında tek bir görüntü içindir. Birden fazla görüntü varsa, görüntüleme mesafeleri, görüntülenecek en küçük görüntüden hesaplanmalıdır.

Sonuç

Kamera kontrol odası tasarımında en önemli soru "Müşteri ne istiyor? sorusudur. Her soru ve çözümü, kontrol odasının stilini, şeklini, boyutunu ve bütçesini etkiler. Müşteriyi sürece dahil etmek daha iyi tavsiyeler sağlayın ve bilinçli bir seçim yapmasına izin verin. Öneriler, standart / stok ürünler, stok ürünlerinin özelleştirilmesi veya gerçek bir nish kurulumu için benzersiz bir özel tasarım şeklinde olabilir. Tasarımlar, ergonomi, işlevsellik, dayanıklılık, ölçeklenebilirlik ve erişilebilirlik gibi kritik konuları barındırmalıdır, ancak müşteri tercihleri her zaman genel görünümü etkiler.
 


Bu Makalenin Yorumları ( 1 )
Ellerinize , kollarınıza sağlık... Çok güzel bir makale olmuş, her zamanki gibi,




Yorum Yazın