Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Wiegand Protokolü nedir? Wiegand Protokolü Nasıl Çalışır? - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Wiegand Protokolü nedir? Wiegand Protokolü Nasıl Çalışır?

Erişim kontrol uygulamalarının temeli: Wiegand Protokolü

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Wiegand Protokolü nedir?  Wiegand Protokolü Nasıl Çalışır?
Erişim kontrolü uygulamalarına aşina iseniz, muhtemelen Wiegand protokolü  terimini duymuşsunuzdur. Herhangi bir erişim kontrol sistemi çalışmasında önemli bir yere sahip olan bu protokol hakkında daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.

Wiegand Protokolü nedir?

Wiegand arayüzü olarak da bilinen Wiegand Protokolü, erişim kontrol sistemlerinde ve kart okuyucularında bulunan bir kablolama standardıdır. 80’li yıllardan bu yana bu tür sistemler için en yaygın fiili iletişim yöntemi haline gelen protokol, daha basit anlamda, kart okuyucuları, parmak izi tarayıcıları veya diğer biyometrik okuyucuları birbirine ve erişim kontrol sisteminin geri kalanına bağlamak için kullanılmaktadır.

Wiegand Protokolü nasıl çalışır?

“Wiegand” ismini, 1970'li yıllarda güçlü manyetik alanlardan geçen kobalt, demir ve vanadyum alaşımından yapılmış tellerin kutup değiştireceğini keşfeden Alman mühendis John R. Wiegand'dan almıştır. Yakındaki bir sensör bobininin, yüksek voltajlı bir darbe olarak polariteyi değiştirebileceğini ve ardından bu atımı veriye çevirebileceğini keşfeden Wiegand, Wiegand telleri ve Wiegand kartları olarak bilinen uygulamalara öncülük etti.

Bir Wiegand kartı, karta manyetik olarak veri depolayan iki kısa kablo kullanır. Kart okuyucunun içinden çekildiğinde, kablolar ya yüksek ya da düşük voltaj sinyalini sırasıyla 1 ve 0'lar olarak iletir, böylece kaydırma, kartının kimlik bilgilerinin doğrulanması için bir ikili veri hattı oluşturulur.

Wiegand protokolünün birkaç farklı varyasyonu vardır, ancak en yaygın kullanılan orijinal versiyondur ve 26 bit Wiegand formatı veya 26 bit formatı olarak bilinir. Protokolde, bir parite biti, bunu takiben 8 bitlik tesis kodu, 16 bit ID kodu ve bir biten parite biti olmak üzere toplamda 26 bit için kullanılır. Uzun bir süre için teknoloji standardı olan protokol, birçok sistemde halen kullanılmaktadır.

Wiegand protokolü kullanan kartlar ve erişim kontrol sistemleri, basitlik ve güvenilirlik nedeniyle, günümüzde hala tercih edilmektedir. Wiegand kartları manyetik alanlar tarafından silinemez ve mikroçip içermediği için diğer anahtar kartlardan daha dayanıklıdır. Bu sayede sistemler için güvenilir ve kolay bir alternatiftir. Wiegand sistemi aynı zamanda 150 metreye varan uzun kablo sistemlerine olanak tanır ki bu da günümüzün benzer kablolama standartlarının sunduğundan çok daha fazladır.

80’lerden bu hızla gelişen kimlik teknolojileri sayesinde artık pek fazla Wiegand kartı görmeyecek olsak da kablolama protokolü, tarayıcıları ve kart okuyucularını  kontrolörlerle entegre etmek için bu standardı uygulamaya devam edeceğiz. İster biyometrik bir parmak izi tarayıcısı ister  standart bir kart okuyucusu olsun, hemen hemen tüm erişim kontrolü kimlik okuyucuları denetleyiciye iletmek için kimlik sinyallerini ikili bir Wiegand numarasına dönüştürür.




 


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın