Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Kendinizi Koruyun, En Etkili 23 Siber Güvenlik İpucu! - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Kendinizi Koruyun, En Etkili 23 Siber Güvenlik İpucu!

Dijital çağda verilerinizi güvende tutmak için bu ipuçlarını deneyin!

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Kendinizi Koruyun, En Etkili 23 Siber Güvenlik İpucu!
2017'de tüm dünyayı sarsan WannaCry saldırılarını hatırlıyor musunuz? 150 ülkeyi etkileyen WannaCry saldırısı, siber güvenliği ciddiye almayan 200.000'den fazla kullanıcıyı etkiledi. Gerekli önlemleri almazsanız, bir sonraki saldırının kurbanı siz olabilirsiniz.

Ancak, endişelenmeyin. Bu makalemizde siber güvenlik olaylarını ve dijital çağda güvenliğinizi sağlamak için uygulayabileceğiniz 26 siber güvenlik ipucunu paylaşacağız.

Siber güvenlik istatistikleri



Siber güvenlik ipuçlarına girmeden önce, sayılarla siber güvenlik gerçeklerine bir bakalım.

• 2017 yılında kripto- madencilik saldırılarında patlama yaşandı. Saldırılar bir önceki yıla kıyasla % 8500 oranında artarak rekor seviyeye ulaştı.

• Her 39 saniyede bir hacker saldırısı gerçekleşiyor.

• Dünyadaki tüm bilgisayarların % 99'u ciddi bir saldırıya karşı savunmasız halde bulunuyor.

• Her gün 600.000 Facebook hesabı ele geçiriliyor.

• Küçük ve orta ölçekli işletmelerin % 60'ı siber saldırılara uğruyor.

• Çalışanların % 59'u istifa ettiklerinde veya kovulduklarında şirket verilerini çalıyor.

• Son 1 yılda % 54 yeni mobil kötü amaçlı yazılım varyantı ortaya çıktı.

• Son 12 ayda WannaCry gibi Ransomware zararlı yazılımların sayısı % 46 artış gösterdi.

• En çok güvenilen yazılım tedarikçileri bile kötü amaçlı yazılım saldırısına uğradı.

• Siber tehditler genellikle, kimlik avı, truva atları, botnet, fidye yazılımı, silici saldırıları ve DDoS saldırısından oluşuyor.

• Teknoloji geliştikçe yeni siber tehditler listeyi genişletmeye devam ediyor.

• Araştırmalara göre, siber güvenlik tehditlerinin nedenleri arasında çeşitli kötü amaçlı yazılımlar, çalışanların eylemleri, dış ve iç hırsızlık ilk sıralarda yer alıyor.

Siber güvenlik tehditlerinden korunmak için ipuçları

Hızla gelişen dijital bir çağda her zaman her şeye hazırlıklı olmak ne yazık ki mümkün değil. Yukarıdaki maddeler, herhangi bir saldırıya uğramamak için neden hazırlamanız gerektiğini söylüyor. Peki, siber tehditlerle dolu dijital bir çağda güvenliğimizi nasıl sağlayabiliriz?
İşte herkes için 23 siber güvenlik uygulaması

1. Akıllı ev cihazlarını akıllıca kullanın



Araştırmalar, 2018'de tüketicilerin yaklaşık yarısının evlerinde en az bir akıllı ev cihazına sahip olduğunu gösteriyor. Ancak, güvenli olmayan bazı akıllı ev cihazları veya IP kameralar izinsiz erişim gibi beklenmedik sorunlara neden olabilir. Güvenliğiniz için, güvenilir üreticilerin güvenli IP kameralarını seçin. Güvenilir üreticilerin IP kameraları sadece kayıtlı kullanıcılara erişimi açar ve SSL şifreleme, WPA2-AES şifreleme ve SSL-TLS gibi gelişmiş şifreleme özelliklerine sahiptir, böylece canlı görüntülere siber suçlular tarafından erişilemez.

2. IoT güvenlik sorunlarına odaklanın



Güvenli olmayan IP kameraların yanı sıra, evinizdeki diğer IoT cihazlarına da özel olarak dikkat göstermeniz gerekir. Bu IoT cihazları her gün büyük miktarda veri üretir. Zayıf şifreleme ve güvenlik açıkları, güvenlik risklerini de beraberinde getirebilir.

3. Tüm yazılımlarınızı güncel tutun

Kötü amaçlı yazılımlar, bilgisayarınıza ve diğer akıllı cihazlara saldırmak için hatalardan yararlanır. Herhangi bir saldırı olduğunda ya da açık tespit edildiğinde, üretici yamalar yayınlar ve kullanıcılardan yazılımlarını güncellemelerini ister.

İndirilen yamalar ile yazılımınızdaki hatalar düzeltilir ve sonuç olarak bu açıkları kullanan siber saldırılardan korunabilirsiniz.

4. Basit şifreler kullanmayın



“123456” veya “abc123”gibi şifreler hiçbir şekilde güvenli şifreler değildir. Şifrenizin en az 8 karakterden, karmaşık, hem büyük hem de küçük harfler gibi tahmin edilmesi zor çoklu kombinasyon oluştuğuna olduğundan emin olun. Ayrıca, şifrenize @, #, &, *, vb. Gibi bazı özel karakterler ekleyebilirsiniz. Bu, şifrenizi çözülmesini zorlaştırır ve hesabınızı korumak için hayati önem taşır.

5. Şifrelerinizi 90 gün içinde değiştirin

En önemli kişisel siber güvenlik ipuçlarından biri, şifrenizi 90 gün içinde değiştirmektir. Uzun bir süre için aynı şifreyi kullanmak aslında hesaplarınızı gerçekte hem siber suçlulara hem de etrafınızdaki kötü niyetli kişilere maruz bırakır. Ayrıca, farklı yazılım veya web sitelerinde her zaman aynı şifreyi kullanmamanız gerektiğini unutmayın. Sadece bir şifreniz varsa, tüm bilgilerinizi tehlikeye atıyorsunuz ve siber suçlulara kolaylık sağlıyorsunuz demektir.

6. Şüpheli E-postaların farkında olun

E-posta yoluyla kimlik avı yapmak, siber saldırılar arasında hala en popüler yöntemlerden biridir. Bilmediğiniz kişilerden veya hiç abone olmadığınız kanallardan garip e-postalar alırsanız, bu e-postalardaki bağlantılara tıklamadan önce iki kez düşünmeniz gerekir.

7. Bilinmeyen web sitelerine dikkatli yaklaşın ve indirme yapmayın

Şüpheli e-postalar gibi bilinmeyen web siteleri ve indirmeler, cihazlarınıza veya verilerinize zarar veren olası riskler içerebilir. Sadece güvenilir web sitelerine gidin ve sadece güvenilir kaynaklardan veri indirin.

8. Web sitesinde Https'yi etkinleştirin

HTTPS, HTTP'nin güvenli sürümüdür. Sonuna gelen “S”, “güvenli” anlamına gelir ve tarayıcınız ile web sitesi arasındaki her iletişimin şifrelenmiş olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, HTTPS'li bir web sitesi daha güvenlidir ve gizlilik sağlayarak çevrimiçi işlemleri koruyabilir.

9. Cihazlarınızı açık olarak bırakmayın

İşyeri, üniversite kütüphanesi ve çok fazla trafiği olan diğer yerler gibi kamuya açık bir çevredeyseniz bu siber güvenlik ipucuna özellikle dikkat etmelisiniz. Cihazlarınızı başıboş bırakmak, verilerinizi herkese açık olarak göstermeniz anlamına gelir. Bilgisayar başında olmadığınız sırada birilerinin dosyalarınızı ve hatta banka hesaplarınızı çalması olasıdır. Siber hırsızlığı önlemek için, telefonlarınızı veya bilgisayarlarınızı kilitlemeyi unutmayın.

10. Verilerinizi koruyun

İşletmeler için önemli bir siber güvenlik güvenliği ipucu sizin veya şirketinizin hangi veriyi topladığını ve sakladığını bulmaktır.
Tüm verileri aynı dosyaya koymayın. Dosyaları çeşitli önem seviyelerine göre sınıflandırın. Sınıflandırma yapıldıktan sonra bunları ayrı dosyalara yerleştirebilirsiniz, böylece hepsini bir anda kaybetmezsiniz. Ayrıca, tüm verilerinizi yedeklemelisiniz. Mevcut sisteminizde büyük bir hasar olması durumunda tüm verilerinizi kopyalamanız gerekir. Bulutlar ve sabit diskler yedek verileri depolamak için ideal seçimlerdir.

11. Firewall'u etkinleştirin veya anti-virüs programı kurun

Bu, 2018'de hala en kullanışlı siber güvenlik ipuçlarından biridir. Hem güvenlik duvarı hem de anti-virüs koruma programı, yetkisiz programların cihazlarınıza erişmesini önlemek için tasarlanmıştır. Cihazlarınızın anormal aktivitelerini izlemek için kendi güvenlik duvarı kurallarınızı belirleyebilirsiniz.

12. Sosyal ağlarda ne yazdığınıza dikkat edin

Yeterince dikkatli değilseniz, kendi bilgilerinizi sosyal platformlara sızdırabilirsiniz. Bazı siber suçlular bu gibi fırsatları arar ve tüm bilgilerinizi takip edebilir.

13. Güvenilir çevrimiçi mağazalardan alışveriş yapın

Şüpheli bir çevrimiçi mağazada işlem gerçekleştirirseniz, yalnızca ödediğiniz parayı değil, aynı zamanda cebinizdeki parayı da kaybedebilirsiniz. Online mağazaların HTTPS ile gelip gelmediğini ve sipariş vermeden önce iyi güvenli olup olmadığını doğrulayın.

14. Hesabınızı izleyin


Hesabınızı yakından takip etmek, takip etmeniz gereken siber güvenlik farkındalık ipuçlarından biridir. Sosyal medya hesaplarınız, e-posta hesaplarınız ve hatta çevrimiçi bankacılık hesaplarınızla ilgili anormal sorunlarla karşılaşmamak için şifreleri değiştirmek ve cihazlarınızı güncellemek gibi işlemleri zamanında yapmanız gerekir.

15. Çok faktörlü kimlik doğrulama kullanın

İki faktörlü kimlik doğrulama veya çoklu faktör kimlik doğrulaması, bir hesaba erişmek için iki veya daha fazla onay gerektirir. Böylece, zayıf parola kullanımı ve hırsızlık riskini azaltmaya yardımcı olur.

16. Kamuya açık WiFi kullanırken dikkatli olun

Kamuya açık bir WiFi ağına bağlanmak, bilgi sızdırma riskini artırır. Birçok siber suçlu, kamu ağının güvenlik açıklarından faydalanarak bilgilerinize kolayca erişebilir.

17. Çevrimiçi güvenliğiniz için yakınlarınızı eğitin

Çocuklarınıza siber güvenlik ipuçları ve püf noktaları öğretmek hayati bir öneme sahiptir. Çocuğunuz en baştan siber alanda kendilerini nasıl koruyacağını biliyorsa, doğal olarak siber güvenliğini sağlamaya çalışacaktır. Yaşlı insanlar siber suçların en büyük kurbanlarından biridir. Kendi deneyimlerinizi onlara anlatın ve adım adım rehberlik ederek temel bilgileri edinmelerini sağlayın

18. Seyahat ederken özellikle dikkatli olun

Seyahate çıkmadan önce, yazılımınızı güncellemeyi, şifrenizi değiştirmeyi unutmayın. Aynı zamanda, Bluetooth bağlantısının, konum paylaşımının ve otomatik bağlantının devre dışı bırakılması, başkalarının cihazlarınıza kolayca erişememesi için daha güvenlidir.

19. Çalışanlarınıza siber güvenlik eğitimi verin

Bu, işverenler için altın siber güvenlik ipuçlarından biridir. İş yerinde çevrimiçi güvenliği sağlamanın herkesin ortak görevi olduğunu unutmayın. Çalışanlarınız zararlı yazılımlar içeren şüpheli e-postaların bağlantılarını tıklarsa, şirketiniz önemli risklerle karşılaşabilir.

20. Siber olay ekibi kurun

Şirketinizin siber suçlardan korunmasını sağlamak için çalışanların farkındalığını artırmak yeterli değildir. Uzun vadeli korunma için, bir şirket siber güvenlik uzmanlarını işe almalı ve bir siber olay müdahale ekibi oluşturmalısınız. Siber güvenlik planları ve stratejileri hazırlamakla görevli bir ekip, olası hasarları azaltmak için zamanında harekete geçebilir.

21. Güvenilir bulut kullanın

Verileri bulutta yedeklemek işletmeler için ideal bir uygulama olabilir. Ancak bulut, gün geçtikçe siber suçluların başlıca hedeflerinden biri haline geliyor ve bu nedenle, daha iyi siber güvenlik sistemlerine sahip olan güvenilir bulut hizmeti sağlayıcılarını seçmeniz gerekiyor.

22. Geçmiş hatalardan ders çıkarın

En önemli siber güvenlik ipuçlarından biri geçmiş hatalardan ders çıkarmaktır. Geçmişteki hataları analiz edin. Geçmiş hatalarınızı umursamıyorsanız, tekrar aynı şeyleri yaşamanız ve zarar görmeniz kaçınılmazdır.

23. En son siber güvenlik standartlarını uygulayın

Hızla gelişen dijital çağda, işler çok kısa sürede değişebilir. Kötü amaçlı yazılım varyantları son 12 ayda % 92'lik bir artış gördü. Bu nedenle, siber güvenlik uygulamaları hakkında öğrenmeyi ve araştırmayı sürdürmek esastır. Sektörünüzün en son siber güvenlik standardını yakalamak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Böylece işletme maliyetlerini ve olası hasarları azaltabilirsiniz.


 


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın