Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Kodek nedir? Kodek ne işe yarar? - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Kodek nedir? Kodek ne işe yarar?

Güvenlik sistemlerinde kodek nasıl çalışır? Devamı yazımızda!

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Kodek nedir? Kodek ne işe yarar?
CCTV kamera ile bir video oluşturulduğunda, bant genişliği ve depolama alanından tasarruf etmek için videonun sıkıştırılması gerekir.
Sıkıştırma, MJPEG, MPEG-4, H.264 veya H.265 gibi bir video kodek algoritması tarafından gerçekleştirilir. Bu makalemizde, ana kodeklerinin temel olarak nasıl çalıştığını açıklayacağız. Okumaya devam edin.

Kodek nedir?

Bir video kodek, video boyutunu azaltmak için gereksiz bilgileri arayarak standart bir kodek gibi çalışır. CODEC sözcüğünü iki kısma ayırabiliriz: CO, sıkıştırma, DEC ise dekompresyon ya da açma. Videoyu oluşturan taraf, video gönderilmeden önce sıkıştırır, diğer taraf ise videoyu bir bilgisayar, cep telefonu, tablet veya başka bir cihazda doğru şekilde görüntülemek için açar.

Bir analog sistemde, DVR- dijital kayıt cihazı, analog sinyalleri dijitale sinyallerine dönüştürür ve sabit disk üzerinde videoyu sıkıştırmak veya bir bilgisayar ya da başka bir cihaza canlı iletmek için bir algoritma kullanır. DVR, analogdan dijitale geçerek, mümkün olduğunca fazla depolama alanı saklamak için videoları bazı codec algoritmalarını kullanarak sıkıştırır.

IP kameraları ve NVR'ları olan bir sistemde sıkıştırma işlemi

Bir IP güvenlik sisteminde , kamera video dijitalleştirme ve sıkıştırma işleminden sorumludur, bu yüzden videoyu bir sabit diske  kaydedilecek bir NVR cihazına (Ağ Video Kaydedici) doğrudan gönderir. NVR, videoları dijital formatta kaydeder ve belirli bir izleme yazılımı olan bir bilgisayara iletir. Ancak dijitalleştirilmiş videodan bazı bilgiler atılırsa, kalitenin bir kısmı kaybolur. İstenilen kaliteye minimum etki ile mümkün olduğu kadar çok gereksiz bilgiyi atmaktır ve her kodek algoritması bu görevi gerçekleştirmek için farklı bir şekilde çalışır.  

CCTV sistemlerinde kullanılan en yaygın kodekler şunlardır:
  1. MJPEG: görüntülerinden oluşan bir dizide çalışır
  2. MPEG- 4 : Tam ve kısmi görüntü varyasyonlarıyla çalışır
  3. H.264: MPEG-4'ün birkaç iyileştirme ile evrimidir.
  4. H.265, H.264’ün iyileştirilmiş versiyonudur.

MJPEG codec nasıl çalışır?

Önce MJPEG'den bahsedelim, ki bu sürekli hareketin izlenimini vermek için hızlı bir sırayla gönderilen bir dizi tam görüntüden başka bir şey değildir. Hareket izlenimini vermek için hızlı bir sekansta oynanan 5 resme sahip olduğumuzu düşünelim. Eğer kamera daha fazla görüntü yakalamaya devam ederse, görüntüde daha karmaşık hareketler olacaktır. Bu, tam kamera görüntülerini kayıt cihazına gönderen MJPEG algoritmasının ilkesidir.

Saniyede daha fazla kare gönderilirse, videoda daha az takılma ortaya çıkar, çoğu CCTV projesi, iletim ve depolama için çok fazla kaynak harcamadan iyi bir hareket kalitesiyle video göstermeye yetecek 1 FPS kullanımıyla hesaplanır.

MPEG-4 codec nasıl çalışır?

Kameradan kaydediciye akıllı bir yolla video göndermek için tasarlanan, MPEG-4CODEC ile tam ve kısmi görüntülerin bir araya getirilip gönderilmesi söz konudurudur. Buradaki amaç, videoyu tam ve kısmi çerçevelerde (görüntüler) yeniden organize etmek ve birleştirmekle sorumlu olan alıcıya (NVR veya bilgisayar) göndererek kaynakları kurtarmaktır. Kamera ilk tam kareyi gönderir ve ardından görüntünün sadece hareketli kısımlarını göndermeye başlar ve bu diğer karelerde de aynı şekilde devam eder.

H.264 ve H.265 codec nasıl çalışır?

H.264, MPEG-4'ün evriminden başka bir şey değildir, bu nedenle aynı prensibi kullanır, ancak iletim ve depolama için daha az bant genişliği kullanan geliştirilmiş bir algoritma ile bunu yapar. Videolarını daha da sıkıştıran ve yeni standart haline gelmeye başlayan  H.265 ve + verisiyonlu kodekler, H.264’e kıyasla % 70’a varan oranda tasarruf sağlayabilir.

Ayrıntılı bilgi için  H.264 ve H.265 video sıkıştırma arasındaki farklarlar makalemizi inceleyebilirsiniz.
 


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın