Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Yangın Dedektörü - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Yangın Dedektörü

Yangın dedektörü türleri nelerdir?

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Yangın Dedektörü
Yangın dedektörü duman ve yangın algılama özellikleriyle, tüm binaların güvenliği için önemli bileşenlerdir. Doğru ürünlere sahip bir yangın alarm sistemi yangın yayılmadan önce uyarı sağlar ve hayat kurtarır.

Yangın dedektörü fiyatları farklı amaçlara göre tasarlanmış, farklı dedektör tiplerine göre farklılık gösterir.  En yaygın kullanılan yangın dedektör türleri ısı dedektörü, duman dedektörü, alev dedektörü ve karbon monoksit detektörüdür.

Alev dedektörleri

Herhangi bir yangın başladığında, aleve duyarlı sensörler devreye girerek alarm oluşturur. Alev dedektörlerinin en önemli avantajı, doğru kuruldukları takdirde, bir yağını ilk ateşleme noktasında tespit edebilmeleri ve yangın yayılmadan müdahale olasılığını güçlendirmeleridir. Alev dedektörleri kullanılan teknolojiye göre genellikte üç tiptir. Bunlar optik, UV ve kızılötesi detektörlerdir.

Isı dedektörleri

Sabit sıcaklıklardaki noktalarda kurulan ısı dedektörleri, ortam ısısında meydana gelen değişiklikleri algılayarak alarm verir. Genellikle yangın riskinin yüksek olduğu küçük alanların güvenliği için tercih edilirler. Bu cihazlar ısı değişikliği sonrasında uyarı verdikleri için erken uyarı cihazları kapsamında yer almaz. Isı dedektörlerinin kullanımındaki en önemli sınırlama, dedektörlerin dalgalı ortam ısısına dahip alanlarda kullanılamamasıdır. Bu gibi alanlarda kullanılması durumunda, sıcaklık sürekli değişeceğinden yanlış alarm oranı da artış gösterir ve alarm işlevselliğini kaybeder.

Duman dedektörleri

Yangınlara karşı hızlı bir uyarı sağlamak için tasarlanan duman dedektörleri yangın algılama için 3 farklı teknolojiyi kullanır. Bunlar fotoelektirik, iyonize ve her iki teknolojinin beraber kullanıldığı kombine alarmlardır. Hangi tür yangın dedektörü türünün kullanılacağı alanın özelliklerine göre farklılık gösterir. Ancak kombine alarmlar, iyonize ve fotoelektirik dedektörlerinin avantajlarını birleştirdiği için daha kapsamlı bir koruma sağlar.

Karbonmonoksit dedektörleri

Karbon monoksit (CO) "sessiz ve görünmez katil" olarak adlandırılmıştır, çünkü kokusu, rengi veya tadı yoktur. Zehirlenmeden dolayı en yaygın ölüm nedenlerinden biridir. Benzin, doğalgaz, odun, petrol, propan veya odun kömürü gibi bir şeyi yaktığınız zaman, karbon monoksit havaya salınır. Dış mekanlarda bu genellikle bir sağlık tehlikesi değildir çünkü CO'nun dağılması için yeterli alan vardır, bu nedenle partiküller hiçbir zaman toksik seviyeye ulaşmaz. Tehlike, karbon monoksitin eviniz veya işyeriniz gibi bir alanda bırakıldığı zaman meydana gelir.

Karbon monoksit dedektörleri duman dedektörlerine çok benzer, fakat yangın belirtileri aramak yerine karbon monoksit seviyelerini tespit ederler. Markaya bağlı olarak dedektörler üç yoldan biriyle çalışır: biyomimetik sensör, metal oksit yarı iletken veya elektrokimyasal sensör.

Biyomimetik dedektörler, belirli bir miktardaki karbon monoksiti emdikten sonra rengi değiştiren jeller kullanırlar ve daha sonra bir sensör aracılığıyla alarm verirler. Metal oksit yarı iletkenler, CO algılayan ve bir alarmı tetiklemek için elektrik sinyalleri gönderen silika çiplerine sahiptir. Elektrokimyasal sensörler endüstrinin en iyisi olarak kabul edilir. Karbon monoksit mevcut olduğunda elektrik akımlarındaki değişiklikleri algılayan kimyasal çözeltilerde elektrotlar kullanırlar ve bir alarm verirler. Profesyonel olarak izlenen bir güvenlik sistemi CO dedektörü ile birlikte gelir.

Karbon Monoksit Dedektör Çeşitleri

Çeşitli tiplerde karbon monoksit dedektörleri vardır. Hepsi farklı seviyelerde özelliklere sahip olsa da, tehlikeli karbon monoksit seviyeleri biriktiğinde tüm modeller sizi uyaracaktır. Bazı dedektörler birden çok işlevi içerir. İşte farklı türler:
  • İkili işlev - Bazı karbon monoksit dedektörleri dahili olarak duman dedektörleri veya diğer gaz sensörleri içerir.
  • Dijital - Bu cihazlar, evinizde karbon monoksit seviyelerini göstermek için dijital bir ekrana sahiptir.
  • Akıllı - Akıllı karbonmonoksit dedektörleri mevcut olan en gelişmiş seçenektir. Evinizi uzaktan izlemek için ev otomasyon uygulamalarıyla düzgün bir şekilde çalışırlar ve senkronize olurlar.
  • Kablolu- Bu dedektör tipi pilleri kullanmak yerine, evinizin elektrik şebekesine bağlanır. Güç tükenmediği sürece, bataryası biten ve çalışmayan cihazlar için endişelenmenize gerek kalmaz.
  • Pilli- Pilli yangın alarmları modeline göre dijital bir ekrana sahip olabilir veya olmayabilir. Dedektörlerin düzgün çalıştığından emin olmak için pilinizi üç ayda bir kontrol etmeniz önerilir.



Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın