Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Kamera Lens - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Kamera Lens

Kamera lensi nedir? Güvenlik kamelarında kullanılan lenslerin özellikleri nelerdir?

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Kamera Lens
Güvenlik kameralarından, akıllı telefonunuzdaki küçük kameralara kadar her kamerada bulunan tüm lensler, aynı amaç için aynı prensipte çalışır: Sensöre ışık sağlamak

Güvenlik kameraları, opsiyonel olarak farklı türde lenslere sahip olmayabilir, ancak kameralarınızın nasıl çalıştığını bilmek,yetenekleri ve sınırlamaları hakkında daha fazla bilgi verir. Kameraların güvenlik ihtiyaçlarınızı nasıl karşılayacağını bilirseniz daha iyi kapsama alanı sunan kameralara sahip olursunuz.

Kamera lensi nedir?

Temel olarak bir kamera lensi, ışığı odaklayan veya dağıtan kavisli şeffaf bir malzemedir. Çoğu kamera lensi camdan yapılır, ancak kristal veya plastikten de yapılabilir. Işık, bir lens içinden geçerken yön değiştirir ve herhangi bir şekilde yönlendirilebilir. En yaygın uygulamalardan biri, görme bozukluğunu düzeltmek için kullanılan gözlüklerdir. Reçeteye göre hazırlanan lensler, ışık göze girmeden önce görsel sapmaları düzeltir. Öte yandan fenerler ve farlar da bir alanı aydınlatmak için bir kaynaktan gelen ışığı bükmektedir.

Kamera lensi özellkleri

Kamera lensleri ışığı bükmek istediğiniz yöne bağlı olarak farklı şekil ve boyutlara sahiptir. Kameraya monte edilen lensler distorsiyonu azaltmak ve son görüntü üzerinde kontrolü arttırmak için hemen hemen her zaman çoklu cam elemanları içerir. Gövde ayrıca, açıklık adı verilen ve sensöre geçmesine izin verilen ışık miktarını kontrol eder

Bir kameranın odak uzunluğu (f), görüntü sonsuzluğa odaklandığında lensin optik merkezi ve görüntü düzlemi (F) arasındaki mesafedir.
Kamera lensleri, odak uzaklığına göre belirlenir. Lensin optik merkezinden milimetreye olan uzaklık, tüm görüntünün sonsuz bir mesafedeki odak noktasıdır. Bir merceğin odak uzaklığı, fotoğrafçılar ve güvenlik uzmanları için önemli olan görüş alanını belirler. İnsan gözü, yaklaşık 50 mm'lik bir merceğe eşdeğer bir görüş alanına sahiptir. Daha kısa bir odak uzaklığı, görüş alanınızı genişletir ve normalden daha fazlasını görmenizi sağlar. Daha uzun bir odak uzaklığı, görüş alanınızı azaltır ve sahnede etkili bir şekilde yakınlaştırma yapmayı sağlar. Uzun odak uzaklığı, farklı odak noktalarıyla simüle edilebilir ve bu da, fokal odak uzaklığınızdan ödün vermeden, fiziksel lens boyutunda biraz daha esneklik sağlar.

Zoom lensler

Sabit odak uzaklığına sahip lensler, ana lensler olarak adlandırılır ve kameranın kendisi hareket etmediği sürece görüş alanını değiştiremezler. Odak uzunluğunu değiştirmek için tasarlanan kamera lenslerine zoom veya değişken odaklı lens denir. Birden çok öğe, objektif kasası içinde ileri ve geri hareket eder, görüntünün büyütme ve odaklanmasını istenen şekilde değiştirir. Bu işlem, mevcut bir görüntüyü basitçe kırpıp genişleten dijital zumdan farklıdır. Dijital bir program yerine bir objektifle yakınlaştırma, uzak bir nesnede, uzak bir mesafeden bile daha fazla ayrıntı verir. Odak uzunluğunuzu değiştirebilmek, görüntüleri yakalamak için size çok daha esnek bir platform sunar, özellikle de fiziksel zoom lensleri, dijital zoom gibi çözünürlüğü azaltmaz.

Geniş açılı lens nedir?

Geniş açılı lensler mümkün olan en geniş görüş alanını yakalamak için tasarlanmıştır. Kapsama alanının tanımlanmasından daha önemli olduğu güvenlik uygulamalarında geniş açılı lens seçenekleri tercih edilir. Gelişmiş görüş alanı sunmakla birlikte, görüntü özellikle kenarlarda bozulmuştur. Geniş açılı lensler, 360 ° görüş alanı sağlayan balıkgözü lensler olarak adlandırılır. Balıkgözü kameralardan elde edilmiş ham görüntüler, de-warping yazılımı ile düzeltilerek son halini alır. Görüntüler tek bir görüntü olabileceği gibi, yazılımla bir dizi ayrı görüntüye de dönüştürebilir. Böylece tek bir kameradan birden fazla görüntüleme yapılabilir.

Açıklık nedir?

Lensin diğer önemli kısmı olan ‘’açıklık’’, görüntünün ne kadar parlak olacağını belirler. Bir kamera, görüntü sensörü tarafından yakalanan ışık miktarını ayarlamak için üç ana bileşen kullanır. Enstantane hızı ışığın sensöre ne kadar uzun süre vurduğunu belirler ve ISO olarak adlandırılan bir değer ışığın ne kadar hassas olduğunu kontrol eder. Kamerada ışık miktarını sınırlayan üç delikten sadece biri, lens gövdesinde bulunur. İyi bir görüntü, her zaman bu üç bileşenl ve ortamdaki ışık miktarı arasındaki denge ile sağlanır.

Açıklık (veya iris), görüntüyü lens yuvasından deklanşöre doğru sağlayan bir daire oluşturan bir dizi metal bıçaktır. Ayarlar daha geniş bir açıklığı gösteren daha küçük sayılar ile f-stop değerleri ile ölçülür. F-stop'un değiştirilmesi ayrıca alan derinliğini veya görüntünün ne kadarının odaklandığını değiştirir. Daha geniş bir f-stop - daha geniş bir diyafram - daha uzak bir odak düzlemi sağlar ve hemen hemen tüm mesafelerde daha net bir görüntü verir.

Güvenlik kamerası için lens seçenekleri

Şimdiye dek standart bir DSLR'den lensin özellikleri hakkında konuştuk ama bir güvenlik kamerasından video kaydedecekseniz bazı ek özellikleri de bilmeniz gerekir ? Temel ilkeler aynıdır, ancak güvenlik kamerası lensleri için işleri biraz kolaylaştıran birkaç küçük fark vardır. Ortak DSLR fotoğraf makineleri lensi ihtiyaçlarınıza göre uyarlamak için sökülebilir, değiştirilebilir lens yuvaları kullanır. Bazı güvenlik kameraları, standart DSLR lensleri kullanmak için ve çok yönlü bir güvenlik çözümü sağlamak için aynı konsepti kullanır. Çoğu güvenlik kamerasının, çıkarılamayan ve hatta değiştirilemeyen tümleşik lensleri vardır. Böyle bir durumda lens hasar görürse, tüm kamera değiştirilmelidir.

Dome, turret ve fisheye kameralar sabit odak uzaklığı olan ana lensleri kullanır, böylece dijital zumlama dışında görüş alanlarını değiştiremezler. Diyafram açıklığı, mümkün olduğu kadar çok odaklanarak mümkün olduğunca küçük (mümkün olduğunca büyük bir f-stop sayısı). Bu tak ve çalıştır kameraları, kurulumlardan sonra ayarlamaya gerek duymayacağınız için, ayarlarla çok fazla uğraşmadan otoparklar gibi geniş alanlarda kapsama sağlamak için en iyi şekilde kullanılabilir.

Öte yandan, bullet kamera modelleri genellikle görüş alanlarını değiştirebilen ve farklı nesneler üzerinde yakınlaşabilen değişken odaklı lenslere sahiptir. Bazen bu zoom kameraları, diyaframı otomatik olarak değiştiren bir otomatik netleme özelliğine sahiptir, ancak diğerlerinin f-stop setinin yazılımdan manuel olarak ayarlanması gerekir. Büyük bir alan derinliği, bir plaka veya yüze net bir şekilde odaklanmak istediğinizde önemli değildir, ancak görüntü çözünürlüğü için önemlidir.

Geniş açılı güvenlik kamerası lensi - Geniş açı lensleri daha büyük bir merceğe sahip olan kameralardan daha geniş bir görüş alanı sağlar . Nesneler kamera görüntüsünde daha küçük görünecek olsa da, geniş bir alan yakalarlar. Geniş Açı lensler otoparklar veya depolar gibi geniş alanları izlemek için tasarlanmıştır.

Dar açılı güvenlik kamerası lensi - Dar açı lensleri daha küçük görüş alanı üretir . Sınırlı bir alanı yakalarlar, ancak nesneler kamera görüntüsünde daha büyük ve daha ayrıntılı görünecektir. Dar açı lensleri, kasalar, kapılar ve girişler, koridorlar veya değer nesneleri gibi belirli bir hedefi izlemek için tasarlanmıştır.

Lens boyutu ve görüş alanı - Kamera merceğinin veya odak uzunluğunun boyutu , görüş alanını belirleyen temel faktördür. Odak uzaklığı değeri ne kadar yüksekse, görüş alanı o kadar düşük olur.

Sabit lens - Sabit bir lens, kameranın odak uzaklığının yani görüş alanının kalıcı olarak ayarlandığı anlamına gelir, dolayısıyla uygulamanız için doğru görüş alanını (yani geniş veya dar açılı) seçmek önemlidir.

Varifocal Lens  - Varifocal ya da değişken odaklı lensler kullanıcının genellikle ayarlama vidaları veya düğmeleri kullanarak kamera lensinin manuel olarak ayarlanmasına izin verir. Varifocal kameralar tipik olarak eşdeğer sabit lens modellerinden den daha pahalıdır, ancak özel ihtiyaçlarınıza göre kamera görüntüsünü optimize etmek için daha fazla esnekliğe izin verir. Değişken odaklı objektife sahip bir kamerada netleme ayarlarının zaman zaman ayarlanması gerekebilir.
 


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın