Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
IR Kamera - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

IR Kamera

IR kamera nedir? IR kameralar ve özellikleri

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
IR Kamera
Gece görük sunan IR kamera ya da kızılötesi kameralar, tam karanlıkta bile nesneleri yada insanları görüntüleyebilmenizi sağlar. IR kamera nedir? Termal ve IR kamera arasındaki farklar neledir? Okumaya devam edin.

IR kamera nedir?

IR kameraları olarak da bilinen kızılötesi güvenlik kameraları, düşük ışıklı veya hiç ışık olmayan alanlarda gelişmiş videolar sunabilen kameralardır. Kızılötesi güvenlik kameralar, gece görüş yeteneği veren, kamera lensinin dış kenarlarına yerleştirilmiş yerleşik IR LED'lere sahiptirler.

IR güvenlik kameraları ve özellikleri

IR kameralar karanlıkta görüntü yakalamak için kızılötesi LED ışıklarını kullanır ve ısı yayan nesnelerden gelen kızılötesi radyasyonu algılayarak çalışır. Daha sonra, kamera sistemi fotonları elektronlara dönüştürür ve gördüğümüz görüntüler elde edilir. Ortam aydınlatması iyiyse, IR kameralardan renkli görüntüler elde edilebilir. Ortam daha karanlık olduğunda ise kamera siyah-beyaz kayıt yapılan kızılötesi güvenlik moduna otomatik olarak geçer.

IR kameralar, görünür ışıkla çalışan kameralardan farklı olarak, kızılötesi ışıkla çalıştıklarından, diğer kameraların görüşünü engelleyen yağmur ve sis gibi ortam koşullarından etkilenmezler ve görüntü almaya devam ederler. IR güvenlik kameraları insan gözünün algılayamadığı 850nm vs 940nm olmak üzere iki dalga boyunu yaygın olarak kullanır.

850nm kızılötesi aydınlatma uzak mesafeli görüntüleme için tercih edilir. Kameranın 850 nm olup olmadığı kameradan yansıyan kırmızı ışık ile kolayca anlaşılabilir. Bu kameralar uzun mesafelerde net görüntüler sağlar. Ancak yaydıkları kırmızı ışık görünürlüklerini artırır. Ayrıca kırmızı ışık örümcek vb. hayvanları kameraya çekebilir. Bu da istenmeyen alarmları ve hareketle tetiklenen kayıtların sayısını artırabilir. 940nm IR kameralar oldukça hassas bir kızılötesi görüntülemeye sahiptir. Kırmızı ışık sorunu olmadığı için aynı zamanda görünmezdirler. Bununla birlikte, 850 nm ile kıyaslandığında performans açısından % 50 daha az güçlüdürler. IR kamera görüş mesafesi kameralarda bulunan LED aydınlatmaların sayısına ve gücüne bağlıdır.

IR kamera ve termal kamera farkı

Günlük kullanımda IR kamera ve termal kamera sıklıkla birbirine karıştırılır. Her iki kamera da kızılötesi tayfı kullanır ancak kullandıkları teknoloji farklıdır. IR kamera, görüntüleyicilerinin bir nesneyi yansıttığında görebileceği yakın kızıl ötesi enerjinin bir ışınını yansıtarak kendi yansıyan ışığını oluşturmaya çalışır. Bu bir noktaya kadar çalışır, ancak IR kamera hala bir görüntü oluşturmak için yansıyan ışığa ihtiyaç duyar.

Gözlerimiz yansıyan ışığı görür. Günışığı kameraları, gece görüş kameraları ve insan gözü aynı temel prensipte çalışır. Işık enerjisi bir şeye çarpıp onu sarar, bir dedektör daha sonra onu alır ve bir görüntüye dönüştürür. İster bir göz ister bir kamera olsun, yeterince ışık olmadan görüntü üretilemez. Gece olduğunda ortam ışığı yıldız, ay ve yapay ışıklar tarafından sağlanan ışıkla sınırlıdırlar. Bu ışıkların miktarı yeterli değilse, görmenizi sağlayamayacaklardır.

Termal kameralar görünür ışıktan değil, ısıdan görüntü oluşturur. Isı (kızılötesi veya termal , enerji olarak da adlandırılır) ve ışık elektromanyetik spektrumun parçalarıdır, ancak görünür ışığı algılayabilen bir kamera termal enerjiyi görmez ve bunun tersi de geçerlidir. Termal kameralar ısıdaki çok küçük farklılıkları - 0.01 ° C kadar küçük – dahi algılayabilirler.

Günlük hayatımızda karşılaştığımız her şey, termal enerji yayar. Nesnelerden yayılan termal enerjiye “ısı imzası” denir. Birbirinin yanındaki iki nesnenin bile çok farklı ısı imzaları olduğu zaman, ışık koşullarına bakılmaksızın bir termal kameralar ile oldukça açık bir şekilde görünürler.
Farklı malzemeler termal enerjiyi farklı oranlarda emip yaydığından, çok farklı sıcaklıklara sahip bir mozaik meydana gelir. Bu sebepten ötürü, örneğin günler boyunca suyun içinde bulunan bir kütük, sudan farklı bir sıcaklıkta olacağından termal görüntüleyici tarafından görülebilir. Termal kameralar bu sıcaklık farklılıklarını algılar ve bunları görüntü detaylarına dönüştürür. Tüm bunlar oldukça karmaşık görünebilir, ancak modern termal kameraların kullanımı son derece kolaydır.
  


Bu Makalenin Yorumları ( 3 )
mesafeyi net veren parlama yapmayan ürün ömelidir

infrared ömrü önemli arkadaşlar

ir sız kamera yok artık sanırım




Yorum Yazın