Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Alarm Sistemleri - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Alarm Sistemleri

Alarm sistemleri nasıl çalışır? Alarm sistemleri türleri nelerdir?

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Alarm Sistemleri
Bugünün dünyasında bir ev güvenlik sistemine sahip olmak sadece iyi bir fikir değil, aynı zamanda bir zorunluluk. İstatistiklere göre dünya çapında her yıl milyonlarca hırsızlık olayı yaşanıyor ve rakamlar giderek yükseliyor. Mükemmel bir güvenlik sistemine sahip olmak, evinizin, ailenizin ve mülkünüzün güvenli olduğunu bilmek, nasıl hissettiğiniz konusunda büyük bir fark yaratabilir.

Alarm Sistemleri Nasıl Çalışır?

Elektronik alarm sistemleri, suç faaliyeti veya diğer tehdit edici durumları tespit etmek ve caydırmak için tasarlanmış üç bileşenli parçadan oluşur. Bir alarm sistemi, istila, yangın, gaz sızıntısı veya çevresel değişiklikler gibi olayları tespit edebilir, olayın bir tehdit oluşturup oluşturmadığını belirlemek ve daha sonra etkinlik hakkında bir bildirim sağlamak için kullanılabilir. Alarm sistemleri bileşenlerini tehdit algılama, tehdit belirleme ve caydırıcılık gibi faktörler üzerinden değerlendirmek mümkündür.

Algılama

Aktiviteyi algılayan bir alarm sisteminin bileşeni sensör olarak adlandırılır. İşte işyerinizi ya da konutunuzu korumak için kullanılabilecek bazı yaygın sensör türleri.

Kapı ve pencere kontakları - Bunlar bir kapı veya pencerenin açılmasını veya kapanmasını gösteren anahtarlardır. Anahtar bir kapıya veya pencereye monte edilir ve çerçeveye bağlı bir mıknatıs tarafından tutulur. Kapı veya pencere mıknatıstan uzaklaştığında, anahtar açılır ve alarm kontrol paneli tarafından algılanır.

Hareket Sensörleri - Herhangi bir alandaki hareketi algılayabilir.

Cam Kırılma Dedektörleri - Cam kırılma sesini sürekli olarak dinlemek için tasarlanmıştır. Cam kırılma detektörü kırılan camın neden olduğu sesi duyarsa, alarm kontrol paneline elektronik bir sinyal gönderir.

Şok Sensörleri - Bir duvar, çatı veya yapının başka bir bölgesinden geçecek güç kullanan bir hırsızı algılayabilir.

Karbon Monoksit (CO) dedektörleri - Görünmez, kokusuz, renksiz bir gaz olan k arbon monoksiti tespit etmek için kullanılır. CO algılandığında, sensör kontrol paneline bir sinyal gönderir ve sesli bir alarm oluşturulur.

Panik Butonları - Bir düğmeye basarak yardım için anında bir çağrı gönderir.

Çevresel Sensörler - Suyun varlığına veya oda sıcaklığında ani artışlar veya azalmalara tepki gösterirler.

Duman Dedektörleri - Yangını tespit etmek için tasarlanmışlardır. İyonlaşma ve fotoelektrik detektörleri olarak iki türü bulunur. En yaygın duman dedektörü olan iyonizasyon yöntemi, dumansız yanan ateşleri tespit etmek için kullanılır. Fotoelektrik algılama, büyük miktarda duman üreten içten yanmalı yangınlara tepki verir. 

Tuş takımı - Bir güvenlik sistemini devreye almak için kullanılan bir cihazdır. Tuş takımları genellikle bir binanın girişine veya çıkışına yakın yerleştirilir. Sistem etkinleştirildiğinde bir kapı veya pencere açılırsa, tuş takımı hemen bir alarm başlatır.

Tehdidi Belirlemek

Alarm sistemi kontrol paneli, sistemin beyni olarak işlev görür. Çeşitli sensörlerden alfığı bilgileri işleyerek ve buna göre cevap vererek karar verme işlevini yerine getirir. Örneğin, sistem devre dışıyken bir kapı veya pencere açıksa, kontrol paneli olayı yoksayar. Ancak, sistem açılırken bir pencere açılırsa, alarm izleme merkezinize bir sinyal göndererek ve sesli bir alarmı tetikleyerek hemen yanıt verecektir.
Alarm sistemi panelleri, bir telefon hattı üzerinden sinyal gönderen ve alan haberleşme cihazlarına yerleştirilmiştir. Bu sinyaller, eğitimli görevlilerinin alarm sistemi sinyallerini izlediği merkezi bir alarm izleme merkezine gönderilir. Tetiklenen bir alarm durumunda, bir acil durum görevlisi, acil durumun doğrulanması için kullanıcyla irtibata geçecek ve gerekirse sizin adınıza polis veya itfaiyeye başvuracaktır.

Caydırıcılık

Bir alarm paneli siren ve / veya flaş lambaları gibi fiziksel alarmları aktif hale getirerek tetiklenmiş bir alarm verir. Bu cihazlar, tesisinizden uzakta bir kişiyi korkutmak veya yangın veya karbon monoksit varlığı gibi tehdit edici bir durum hakkında sizi uyarmak için kullanılır.
Bir alarm sisteminin bileşen parçaları, işyerinizdeki tehlikeyi tespit etmek, belirlemek ve engellemek için birlikte çalışır. Acil bir durumda ekipmanınızın düzgün çalışmasını sağlamak için sisteminizde düzenli testler yapmanız önemlidir.

Alarm Sistemleri Tavsiye

Alarm ve güvenlik sistemleri için piyasadaki farklı seçeneklere baktığınızda seçenekler arasında can sıkıcı saatler geçirebilirsiniz. Bu bölümde, size ve en uygun alarm sistemini seçmek için çeşitli alarm sistemleri türlerini, önemli noktaları ve temel tavsiyeleri inceleyeceğiz.

Lokal Alarm Sistemleri

Lokal bir alarm sistemi, alabileceğiniz en temel alarm sistemi türüdür. Alarmlar denetlenmezler ve çok basit olarak, kapınıza ve pencerelere yerleştirdiğiniz sensörleri içerirler. Sensörlerin kablolu ve kablosuz sistemlere benzer iki parçası vardır. Lokal alarm sistemlerinin en önemli farkı, herhangi bir kontrol paneline bağlı olmamalarıdır.  Böyle bir yapıdaki alarm sistemlerinde devre kesildiğinde, bir alarm çalar. Alarm sesi sensörün kendisinden gelir.

Kablolu Alarm Sistemleri

Kablolu alarm sistemleri, popüler olan bir diğer seçenektir. Bu tip bir sistemde bir kontrol paneli, kablolu sensörler ve hareket dedektörleri bulunur. Sisteme gerekirse güvenlik kameraları da dahil edilebilir. Birisi veya bir şey sisteme girdiğinde, alarm çalar. Sistem izleniyorsa, izleme şirketi ev veya işletme sahibi ile acil servislerle beraber iletişime geçmeyi deneyebilir.

Kablosuz Alarm Sistemleri

Kablosuz alarm sistemleri aslında kablolu sistemlere çok benzer şekilde çalışır. En önemli fark kabloların olmamasıdır. Tabii ki, detaylar izleme için seçtiğiniz servis sağlayıcısına ve sahip olduğunuz sisteme bağlıdır. Alarm sistemi kablosuz olmasına rağmen, güvenlik kameraları da sisteme dahil edilebilir.

Lokal Alarm Sistemlerinin Artıları ve Eksileri

Lokal alarm sistemlerinin sahip olduğu tek gerçek avantaj maliyetleridir. Bu sistemler genellikle en uygun fiyatlı alarm sistemi türüdür. Ayrıca kurulumu oldukça kolaydır. Genellikle pillerle gelirler ve sonra pencerelere ve kapılara talimatlara göre yerleştirmeniz gerekir. Bu tür alarmlar, alarm sistemleri fiyatları açısından uygun olmakla birlikte, güvenlik konusunda çok fazla etkin değillerdir. Sistemde izleme yoktur ve alarmın devre dışı bırakılması nispeten kolaydır.

Kablolu Alarm Sistemlerinin Artıları ve Eksileri

Kablolu alarm sistemleri kesinlikle lokal alarmlarm sistemlerinden bir adım ileridedir. Bu aygıtlar kablosuz sistemlerden daha düşük bir fiyata sahiptir ve kabloyla çalıştıklarından sisteme güç sağlamak için piller hakkında endişelenmenize gerek yoktur. Ancak, bu tür sistemlerde de bazı dezavantajlar vardır. En büyük dezavantajlarından biri kurulum sürecidir . Daha önce böyle bir sistem kurulmamışsa, alarm sistemi kurulumu için duvarda delikler açmanız gerekir. Sistem bireysel olarak kurulabilse de lokal alarmlara göre daha karmaşık olduğundan muhtemelen bir profesyonel kurulum gerektiribilir.

Kablosuz Alarm Sistemleri Artıları ve Eksileri

Kablosuz güvenlik sistemleri son yıllarda çok daha fazla tercih ediliyor. Sistem kablosuz olduğundan herhangi bir taşınma durumunda, cihazların sökülmesi ve tekrar kurulması oldukça kolaydır. Kablosuz alarm sistemlerinin en büyük avantajı kolay kurulabilmeleridir. Ancak, birçok insan için iyi bir seçenek olsa da, kablosuz alarm sistemlerinin bilmeniz gereken bazı potansiyel dezavantajlar vardır. İlk olarak, alarm cihazları pillerle çalışır ve bu da bu pilleri değiştirmeyi düzenli aralıklarla hatırlamanız gerektiği anlamına gelir. Cihazların kullandıkları piller yüksek kalitede olsa da genellikle her iki yılda bir değiştirmek zorunda kalmanız kaçınılmazdır. Ayrıca, kablosuz alarm sistemleri fiyatı kablolu sistemlere kıyasla daha pahalıdır.
 


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın