Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Erişim Kartlarının Yerini Akıllı Telefonlar Alıyor - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Erişim Kartlarının Yerini Akıllı Telefonlar Alıyor

Mobil erişim teknolojisi nasıl çalışır? Öğrenmek için okumaya devam edin!

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Erişim Kartlarının Yerini Akıllı Telefonlar Alıyor
Mobil Cihazlar yeni Erişim Kartları
Fiziksel güvenlik alanındaki en yeni kimlik teknolojisi olan mobil cihazlar, kullanıcıların, eski erişim kartları yerine, mobil cihazlarını kullanarak korunan bir alana erişmelerine olanak tanıyor. Teknoloji, NFC / Bluetooth özellikli bir telefon aracılığıyla kullanıcı ile ilgili bilgileri NFC / Bluetooth özellikli bir okuyucuya ve okuyucudan bir kimlik doğrulama cihazına güvenli bir şekilde sağlamak ve böylece yetkili bir kullanıcıya erişim sağlamak prensibine dayanıyor.

Mobil erişim teknolojisinin anahtarı, mobil cihaz ve okuyucu arasındaki iletişimdir. İletişim, istenmeyen okumalardan kaçınmak için çeşitli özel jestler kullanılarak başlatılır. Hareketler, telefonda bir dokunuş ya cihazı kaydırarak, çevirerek veya okuyucuya aktararak olabiliyor. Belirli bir hareketle birlikte Bluetooth tabanlı iletişim daha uzun okuma aralıklarına izin verirken, NFC tabanlı iletişim yalnızca birkaç inçlik okuma aralığına izin veriyor.

Birçok işveren, çalışanların kendi kişisel cihazlarını erişim kartlarından daha fazla korunduğuna inanıyor ve bu mobil erişim çözümü için geçerli bir gerekçe gibi görünüyor. Mobil kimlik kartı uygulamalarının en önemli avantajı, zamandan ve emekten tasarruf ederek, operasyonel süreçlere getirdiği verimlilik olarak karşımıza çıkıyor. Sistem aynı zamanda organizasyonun müşterileri arasında imajını da güçlendiriyor. Daha modern ve teknolojik görünen kurumlar için bu imaj ebetteki ayırt edici bir etkiye sahip. Çalışanların bakış açısından, erişim kartlarını sürekli kontrol etmek zorunda kalmadan ofis binalarına girip çıkma kabiliyeti beklentileri karşılıyor.

Erişim kartlarının sistemden kaldırılması, şirkete ve çalışanlara çok fazla kaynak tasarrufu sağlarken, aksi bir durumda erişim kartlarını kaybetme masrafları oldukça yüksek olabilir. Şirketler için yeni teknolojiyi uygulamaya yönelik en büyük motivasyon, mobil cihazların erişim kartlarından daha güvenli olması ve aynı verimlilikte işlev görmesi olarak öne çıkıyor.  Mobil cihazların bir diğer avantajı, çok faktörlü bir kimlik doğrulama okuyucusuna yatırım yapmadan çoklu güvenlik seviyesini artırmaya yardımcı olması. Örneğin böyle bir sistemde kimlik doğrulama için mobil kimlik bilgisine ek olarak desen ve biyometri (parmak izi, yüz, ses ve iris) verileri de kullanılabiliyor.

Mobil erişim teknolojisi nasıl çalışıyor?

Akıllı telefonların erişim kontrol sistemlerinde tanımlayıcı olarak kullanılmasını sağlayan modern platformlar, Yakın Frekans İletişimini (NFC) ve / veya Bluetooth Düşük Enerjisini (BLE) kullanıyor. Erişim kontrolünde akıllı telefonlar için parlak bir gelecek neredeyse kaçınılmaz görünüyor. Gartner gibi köklü araştırma şirketleri, mobil kimlik bilgileri piyasasının önemli ölçüde artacağını öngörüyor.

Hedefleri belirleme ve uygulamayı hazırlama

Teknoloji asla sebepsiz konuşlandırılmıyor. Bu aynı zamanda erişim kontrolünde akıllı telefonların kullanımı için de geçerli. Mobil erişim kontrolü , insanları tanımlamak için kullanılabilecek herhangi bir teknoloji gibi bazı avantaj ve dezavantajlara sahip. Bu gibi platformların en büyük avantajı, erişim kontrol kartlarının fiziksel olarak yerine geçmesidir. Fiziksel dağıtım gerektiren kartlar olmadığı için erişim kontrol sistemine kayıt yaptırmak için kullanıcıların binada bulunmasına teknik olarak ihtiyaç yoktur. Ayrıca, insanlar sadece binaya erişmek için ekstra bir fiziksel kart taşımak zorunda değildir.

Çoğu uzman akıllı telefonların erişim kontrol cihazları alanında bir yere sahip olacağına ve geleneksel erişim kartlarının satış rakamlarının önümüzdeki yıllarda düşeceğine inanıyor. Ancak çoğu sanayi temsilcisi de kartların varlığını sürdüreceğini düşünüyor. Neyse ki, mobil güvenlik bilgilerini destekleyen modern platformlar, kimlik belirleme için çok teknolojili okuyucular içerecek. Bu, mevcut erişim kartlarını kullanmaya devam edeceğimiz ve akıllı telefonlarda mobil kimlik bilgilerinin kullanımını kademeli olarak artırabileceğimiz anlamına geliyor.

Eşleştirme ve dijitalleştirme

Geleneksel ve sanal (mobil) kimlik bilgilerinin bir karışımını kullanırken, mobil kimlik bilgilerinin programlanması hakkında düşünülmesi gerekebilir. Kimlik bilgilerindeki numara mevcut fiziksel kartlarla aynı formatı kullanıyorsa, erişim kontrol sisteminin bu iki teknolojiyi aynı anda ele almasını kolaylaştırır. Böylece sistemin yapılandırılması ve yönetimsel güvenlik görevlerinin yerine getirilmesinde daha az çaba gerektirir.

Kullanıcıları ve erişim bölgelerini segmentlere ayırma

Erişim kontrol sistemi uygulaması dikkatli bir planlama gerektirir. Binalar bölgelere ayrılmıştır. Bölgelere girişler kapı okuyucuları ve diğer güvenlik cihazları ile donatılmıştır ve bu sayede bölge başına istenen güvenlik seviyeleri belirlenir. Kullanıcı (grup) başına, binanın hangi bölümüne erişileceğine karar verilir. Yüksek güvenlik bölgeleri için genellikle girmek isteyen kişinin kimliğini doğrulamak için birden fazla faktör kullanılır (RFID'yi biyometri veya PIN kodu ile birleştirmek gibi).

Akıllı telefonlar düşünüldüğünde bu yaklaşım aniden değişmez. Mobil kimlik bilgileri, bir kullanıcı grubu için uygun bir çözüm olabilir ve diğer kullanıcılar için daha az uygun olabilir. Akıllı telefon erişim kontrolü, bazı girişler için doğru çözüm olabilir ve diğer bölgelerde amaç için uygun olmayabilir.

Erişim kontrol teknolojilerinin birbirine karşı tartılması, yalnızca teknolojinin iç güvenlik düzeyini içermez. Çözümün rahatlığı veya sağlamlığı gibi diğer faktörlerin de göz önünde bulundurulması gerekir. Erişim kontrolü, her giriş için en uygun güvenlik seviyesini aramak ve güvenliği elverişliliğe karşı dengelemekle ilgilidir.

Bulut tabanlı entegrasyon

Akıllı telefonlarda desteklenen uygulamaya mobil kimlik bilgileri göndermek genellikle bulut tabanlı bir hizmet tarafından yapılır. Sisteminizi bulutla iletişim kurmak için açmak, güvenlik yöneticileri için korkutucu gelebilir. Mobil erişim kontrolü için modern platformlar, yönetici portalı üzerinden kimlik bilgilerinizi yönetmenize izin verir. Portal, mobil kimlik bilgilerini manuel ya da topluca ayırmak ve iptal etmek için kullanılabilir. Mobil kimlik bilgileri genellikle erişim hakları içermez ve kişiyi tanımlamak için kullanılırlar. İyi ve güvenli bir erişim kontrol sistemi, kişinin erişim haklarını da içerir ve temel olarak bu kişinin bölgeye erişip erişemeyeceğine karar verir. Gelişmiş platformlar kimlik bilgilerini iptal etme yeteneğini destekler ve örneğin bir mobil kimlik bilgisinin 'kaybolması' durumunda, erişim kontrol sistemi kolayca yeni bir kimlik tahsis edebilir ve tehlikeye atılan kimlik bilgisiyle ilgili hakları kaldırabilir.

Bir portal kullanmak, gerçekleştirilecek ek yönetim görevlerini gerektirir. Erişim kontrol sisteminin mobil erişim kontrol sisteminin bulut tabanlı sunucusu ile tam entegrasyonu, mobil kimlik bilgilerinin erişim kontrol sisteminin kullanıcı arayüzü ile kullanıcılara tahsis edilebileceği yani erişim kontrol sisteminin buluta açılması gerektiği anlamına gelir. Mevcut teknoloji, buluta güvenli bir şekilde bağlanmak için yeterli araç sunmaktadır.

Okuyucu yapılandırması

Akıllı telefon erişim kontrol sistemleri, akıllı telefon (app) ve okuyucu arasındaki iletişimi desteklemek için genellikle BLE kullanır. BLE uzun okuma aralıklarını destekler. Ancak, genellikle okuma aralığı istenmeyen uzaktan okumaları önlemek için çok uzun olmamalıdır. BLE okuyucularının okuma aralığı, okuyucuyla gelen yapılandırma programında sınırlanabilir. Çeşitli okuyucular, yakın (birkaç cm), kısa (1-2 metre), orta (yaklaşık 4 metre) ve uzun (yaklaşık 15 metre) mesafe okuma aralığı profillerini destekler. Okuyucular devreye alınırken, uygun okuma aralığı profilinin seçildiğinden emin olunmalıdır. Mobil erişim kontrol okuyucuları genellikle çok teknolojili okuyuculardır. Diğer bir deyişle, birden çok türde kart, etiket ve mobil kimlik bilgilerini okuyabilecekleri anlamına gelir.

Sonuç

Akıllı telefon erişim kontrolü, erişim kontrolü ve bina güvenliği için fonksiyonel olanaklar sunabilir ve güvenlik sisteminizin algılanan rahatlık düzeyini artırabilir.
 


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın