Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
ONVIF Protokolü, Artıları ve Eksileri - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

ONVIF Protokolü, Artıları ve Eksileri

ONVIF nasıl çalışır? ONVIF profilleri nelerdir? Neden bu kadar önemli?

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
ONVIF Protokolü, Artıları ve Eksileri
ONVIF protokolü, IP kamera üreticilerinin çoğu tarafından kullanılır ve güvenlik endüstrisinde sistem uyumluluğunu korumak için en önemli platformdur. Bu yazıda, bu protokol tarafından kullanılan farklı profillerin neler olduğunu, sistemin avantajları ile dezavantajları tartışacağız.

ONVIF nedir?

ONVIF’in açılımı Open Network Video Interface Forum - Açık Ağ Video Arayüzü Forumu’dur. Güvenlik kameraları, video kayıt cihazları, yazılım ve erişim kontrol sistemleri gibi IP güvenlik cihazları arasında birlikte çalışabilirlik sağlayan açık endüstri standardıdır. 2008 yılında Axis Communications, Bosch Güvenlik Sistemleri ve Sony Corporation tarafından kurulan standart, IP güvenlik endüstrisindeki çoğu üretici tarafından benimsenmiş ve günümüzde 470’den fazla üyesi bulunmaktadır.

ONVIF protokolü neden bu kadar önemli?

Seçim özgürlüğü ve farklı marka cihazları bir arada kullanabilme esnekliği ONVIF protokolünün en güçlü faydalarından biridir. Bu cihazlar, her iki tarafça bilinen ortak bir protokol kullanarak, insanların İngilizce gibi evrensel bir dilde olduğu gibi iletişim kurabilir. Cihazlar arasında üretici tescilli bir protokol kullanarak doğrudan entegrasyon yoksa, aynı profille uyumlu oldukları sürece, ONVIF protokolünü birlikte çalışacak şekilde kullanabilirsiniz.

ONVIF hayatı kolaylaştırıyor

ONVIF protokolünden önce gözetim yazılımı geliştiricileri, cihazlarının kullandığı özel iletişim protokolünü anlayabilmek için her üreticinin teknik dokümantasyonunu kontrol etmek zorundaydı. Bu durum geliştirme sürecini yavaşlatıyor ve aynı zamanda cihaz üreticisinin yeni bir özellik tanıttığında veya protokolün bir kısmını değiştirdiğinde sürekli bir yazılım güncellemesine ihtiyaç duyuluyordu. ONVIF sayesinde, geliştirici, her bir üretici için kodu yeniden yazmak yerine, ONVIF protokolünü kullanarak birkez yazar ve yazılımın tüm cihazlarla uyumlu olacağını bilir. Bu da şüphesiz müşteriler, sistem entegratörleri, bayiler ve montajcılar gibi IP güvenlik endüstrisine dahil olan herkesin yararınadır.

ONVIF nasıl çalışır?

ONVIF ile her IP güvenlik cihazı aynı protokolü kullanarak, yüksek çözünürlüklü video akışı başlatmak, görüntüleri kaydetmek veya bir PTZ (Pan Tilt Zoom) kamerada birtakım komutları yürütmek için aynı komutları alabilir. Bu komutlar iyi belgelenmiş ve protokol standartlarına uymak isteyen her üye için kullanılabilir. Sadece belgelerin alınması ve şartnameye göre geliştirilmeleri gerekir. Geliştirmeyi bitirdikten sonra, cihazın resmi listeye sunulmadan önce uyumluluk gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını test etmek için bir yazılımın çalıştırılır ve süreç tamamlanır.

ONVIF profilleri

ONVIF protokolü, profil adı verilen farklı özellikler grubuyla çalışır.  Dolayısıyla, bir video kamerayı bir kayıt cihazında yayınlamak için bir IP kamera yapılandırmanız gerekirse, temel profil yeterli olacaktır ve her iki cihaz da uyumlu olduğu sürece, her şey iyi çalışacaktır. Alarm, video analizi veya PTZ kontrolü gibi bazı ekstra özelliklere sahip olmak istiyorsanız, görevi gerçekleştirmek için farklı bir profil kullanmanız gerekir.

Profil S - IP kameralar ve NVR'lar gibi IP cihazlarının kullandığı en temel profildir. IP ağları üzerinden video akışı, ses, meta veriler, röle çıkışları ve PTZ (Pan, Tilt ve Zoom) kontrolünün istek ve kontrolünü destekler.

Profil G - Bu profil, kayıt, arama ve oynatma ile ilgili özellikleri, VMS (Video Yönetim Sistemi) ile kaydedilmiş videoları Network Video Kayıt Cihazlarından veya hatta IP kameralarda kurulu SD hafıza kartlarından almayı mümkün kılar. 

Profil Q - Özellikle farklı markalara sahip bir ortamda kurulum işlemini çok daha kolay ve hızlı hale getiren ağdaki IP kameraları ve ağdaki diğer IP güvenlik cihazlarını keşfetmek için kullanışlıdır.

Profil C - Bu profil erişim kontrolü ve olay / alarm yönetimini destekler. Belirli alanlara erişimi kontrol etmek çok faydalıdır.

Profil A - Erişim kontrol sistemi, kart okuyucular ve bu protokol ile uyumlu diğer cihazlar tarafından kontrol edilen alanlara erişim vermek veya iptal etmek için özel kurallar oluşturmak amacıyla, sistem entegrasyonunu desteklemek için profil A kullanabilir.

ONVIF alternatifleri

ONVIF protokolünden başka bir şey kullanmak isterseniz, temel olarak IP güvenlik cihazları uyumluluğu için aynı prensibine sahip olan bir alternatif var, ancak ONVIF kadar popüler değil. PSIA, ONVIF standardından önce oluşturuldu ancak sektöre liderlik edemedi.
 

ONVIF protokolünün artıları ve eksileri

Şuana kadar ONVIF protokolünün faydalı yönlerinden bahsettik. Ancak farkında olmanız gereken bazı dezavantajlar da var. Şimdi ONVIF standartlarının artıları ve eksilerinin bir listesini görelim.

ONVIF Artıları
- Farklı satıcı cihazlardan uyumluluğa izin verir
- VMS yazılımında kolay uygulama
- 5000'den fazla IP cihazıyla uyumlu
- Çoğu IP tabanlı güvenlik cihazı üreticilerinin desteği
- Üyeler protokol geliştirmeye katkıda bulunur
- Sürekli protokol geliştirme
- İyi desteklenmiş ve belgelenmiş

ONVIF Eksileri
- Bazı gelişmiş video analizi özelliklerini desteklemiyor
- ONVIF uyumluluğunu ilan eden cihaz için politika kontrolü yok
- Bazen cihazlar protokolü kullanarak iletişim kuramayabilir.

Sonuç

ONVIF protokolü IP güvenlik cihazları uyumluluğu için mükemmel olmasa da oldukça kullanışlı bir platform. Bir IP kamera veya cihaz satın aldığınızda, ONVIF uyumlu olduğundan emin olun ve mevcut profile göz atmayı unutmayın.
  


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın