Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Yangında Hayatta Kalma Rehberi - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Yangında Hayatta Kalma Rehberi

Bir yangın çıkarsa ne yapmalı? Hayat kurtaran adımlar için okumaya devam edin!

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Yangında Hayatta Kalma Rehberi
İtfaiye istatistiklerine göre 2017 yılında sadece İstanbul’da 16.000’den fazla yangın gerçekleşti. Her yıl bu yangınlarda yüzlerce kişi ölüyor ve 10,000'den fazla kişi yaralanıyor. Binanızda bir yangın meydana gelirse, hayatta kalma şansınız, ne kadar hızlı ve güvenli bir şekilde dışarı çıkabildiğinize bağlı olacaktır. Kendinizi nasıl koruyacağınıza dair bu tavsiyelere kulak verin!

Kaçış rotanızı planlayın

Evinizde bir yangın meydana gelirse, karanlık ve zor koşullarda binadan çıkmak zorunda kalabilirsiniz. Eğer kaçış rotanızı planladıysanız ve nereye gideceğinizi biliyorsanız bir yangından kaçmak çok daha kolay olacaktır. Planlanan kaçış rotanızda herhangi bir engel bulunmadığından bulunmadığından emin olun. Ayrıca, evdeki herkesi kaçış rotası hakkında bilgilendirin.

Eğer hareket kabiliyetinde ciddi zorluklarınız ve kaçış anında yardıma ihtiyacınız varsa, zil, interkom veya telefon gibi iletişim araçlarıyla yataklarınızdan yardım alabilirsiniz. Yardım almak veya insanlı bir kontrol odasına bir sinyal göndermek için telefon hattınızda otomatik olarak arama yapacak sistemler de bulunmaktadır.

Bir yangın çıkarsa ne yapmalı?

Bir yangının başlaması için sadece birkaç saniye yeterlidir. Birkaç dakika sonra eviniz dumanla dolu olabilir. Dışarı çıkmak için sadece kısa bir zaman olduğundan, bunu akıllıca kullanın ve panik yapmamaya çalışın. Eğer bunu güvenli bir şekilde yapabilirseniz, ateşinin başladığı odanın kapısını ve arkanızdaki tüm kapıları kapatın. Bu dumanın yayılmasını geciktirmeye yardımcı olacaktır.

Kapalı bir kapıyı açmadan önce, dokunmak için elinizin arkasını kullanın. Sıcak hissediyorsanız açmayın, ateş diğer tarafta olabilir.
Herkesi olabildiğince çabuk bir şekilde çıkış yoluna doğru yönlendirin. Değerli eşyayaları almayı denemeyin. Mümkün olduğunca güvenli bir şekilde çıkın ve panik yapmamaya çalışın. Acilen itfaiyeyi arayın ve görevliler binanın güvenli olduğunu söyleyene kadar asla evine geri dönmeyin.

Yangında mahrus kalınırsa ne yapmalı?

• Bu kolay değil, ama sakin olmaya çalışın. Hayatta kalmanıza yardım etmek için enerjinizi koruyun.
• Alev veya duman nedeniyle dışarı çıkmanız engellenirse, yangına en yakın kapıyı kapatın ve tüm boşlukları kapatmak için havlu veya çarşaf kullanın. Bu, dumanın odaya yayılmasını engellemeye yardımcı olacaktır.
• Oda dumanla dolarsa, zemin seviyesine eğilin. Böylece nefes almak daha kolay olur, çünkü duman yükselecektir.
• Pencere varsa açın, itfaiyeyi uyarabilecek kişilerin dikkatini çekmeye çalışın. İtfaiyeyi bekleyin.
• Acil bir durumdaysanız ve odanız yerden çok yüksek değilse, sert zemine çarpmayı önlemek için, pencereden minderleri veya yatakları aşağıya bırakın ve güvenli bir şekilde atlayın.

Yatmadan önce bunları alışkanlık haline getirin

İstatistiklere göre yangınların büyük bir bölümü hava karardıktan sonra başlıyor. Sizi ve ailenizi güvende tutmaya yardımcı olmak için yatmadan önce bir yangın güvenlik rutinine sahip olduğunuzdan emin olun.
İşte her gece yapmanız gereken birkaç basit şey:
• Açık kalmak için tasarlanmamış tüm elektrikli cihazları kapatın ve fişini çekin.
• Sigara veya izmaritlerin hala yanmadığından emin olun. Yatakta asla sigara içmeyin.
• Kül tablalarını boşaltmadan önce içeriğin soğuk olduğundan emin olun.
• Tüm taşınabilir ısıtıcıları kapatın.
• Tüm odaların kapılarını kapatın.
 


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın