Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Yangın Sprinkler Türleri Nelerdir? - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Yangın Sprinkler Türleri Nelerdir?

Sprinkler çeşitleri nelerdir? Hangi sprinkler nasıl çalışır?

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Yangın Sprinkler Türleri Nelerdir?
Bir binada doğru sprinkler sistemine sahip olmak şarttır. Farklı koşullarda birçok bina türü olduğu gibi, farklı yangın sprinkler sistemi tipleri de vardır. Yeterli ve uygun bir sisteminiz yoksa, yapınızın ihtiyacı olan yangın korumasına sahip olmayacaktır.
Bir sprinkler sistemi, duvarlara da monte edilebilmesine rağmen, genellikle tavana monte edilen bir boru sistemine bağlı bir dizi kafadan oluşur. Borular genellikle ateşe dayanıklı plastik, çelik veya bakırdan yapılmıştır. Sistem tipine bağlı olarak borular su, basınçlı hava veya azot gazı ile doldurulabilir.

Islak Boru Sprinkler Sistemleri

Bu en yaygın kullanılan kapalı sprinkler sistemidir. Bakımı oldukça basittir. Bu tip bir sistemde, su doğrudan borularda basınç altında depolanır. Sprinkler kafaları ısıyı tespit ettiğinde, suyu anında serbest bırakırlar. Bununla birlikte, ıslak boru sistemleri en basit ve en yaygın sprinkler sistemi olmasına rağmen, her zaman en iyi çözüm olduğu anlamına gelmez. Soğuk havalarda, su donabilir ve borulara zarar verebilir. Ayrıca, sızıntı olmadığından emin olmak için düzenli bakım gerektirirler.

Kuru Boru Sprinkler Sistemleri

Kuru boru sprinkler sistemleri, Suyun borularda saklanmaması dışında ıslak boru sistemine benzer tasarımlara sahiptir. Bu sistemde borular basınçlı hava veya nitrojen içerir. Bir uzaktan valf kapalı bir konumda tutulur ve ısı, sprinklerin aktive edilmesine neden olmadıkça, suyun boruya girmesine izin verilmez. Aktif hale getirildikten sonra, hava boşalır ve vana serbest bırakılır. Daha sonra su boruya ulaşır ve açık sprinklerden dışarı akar. Kuru boru sistemleri daha karmaşık olduğundan daha fazla bakım ve servis gerektirir. Ayrıca, ıslak boru sistemlerinden farklı olarak, bunlar suyu anında serbest bırakmaz. Valf serbest bırakıldığında ve borulardan su akarken kısa bir gecikme süresi vardır.

Ön Tepkimeli Sprinkler Sistemi

Bu tip bir sistem, tipik olarak borularda depolanmadığı için, bir kuru boru sisteminin temel tasarımına sahiptir. Ön tepkimeli sistemde, su, elektronik olarak çalıştırılan bir valf vasıtasıyla borulardan tutulur. Bir yangın tespit edildiğinde, cihaz, sprinkler başlıklarının açılmasından önce suyun içeri girmesini sağlamak için boruların içinde bulunan bir valfı açar. Bu, sprinkler boşaltımının başlatılması için iki ayrı olayın gerçekleşmesi gerektiği anlamına gelir. Ön tepkime sistemi, boru sisteminde basınçlı hava ya da azot içeren bir çift kilitleme mekanizmasıyla da kurulabilir. Bu özellik boruların sızıntılarını izler, kazayla veya istenmeyen dedektör çalışmasını önlemek için borulardaki su tutar.

Baskın Sprinkler Sistemi

Bu sistem, yüksek ısı yayılımı oranına sahip bir yakıt tehlikesi içeren, çok tehlikeli alanlar için idealdir. Birden fazla açık püskürtücü, yangın durumunda aynı anda harekete geçirilir. Bu tip yağmurlama sistemi genellikle depo a girişlerinin, yüksek zemin pencerelerinin yanında veya bir yangının hızla yayılabileceği herhangi bir yerde kullanılabilir.  Baskın sisteminde, her zaman açık olan sprinkler kafaları ısı ile aktif hale geçmez. Suyu serbest bırakacak şekilde valfi harekete geçiren bir yangın alarmı ile çalıştırılırlar. Valf açıldıktan sonra manuel olarak kapatılması gerekir.




Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın