Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Yangın Sınıflarına Göre Yangın Söndürücüler - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Yangın Sınıflarına Göre Yangın Söndürücüler

Hangi yangın türünde hangi söndürücü tipi kullanılır? Şimdi öğrenin!

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Yangın Sınıflarına Göre Yangın Söndürücüler

Binanız için bir yangın söndürücü seçerken, birçok farklı tipin bulunduğunu fark edeceksiniz. Hangisini seçeceğinizi biliyor musunuz? Ya da kaç taneye ihtiyacınız olacak?

Farklı tipte yangın söndürücüler, söndürmek üzere tasarlandıkları ateş sınıfı için sınıflandırılmaktadır. Yangın sınıfı, yanan malzeme tipine bağlıdır. Bu, çalıştığınız işin türü ve alandaki ekipmanın, bir yangının ne kadar tehlikeli olacağı ve ne tür bir yangın söndürücüsüne ihtiyaç duyacağınız konusunda belirleyici olacağı anlamına gelir. Kısacası, yangın sınıfı ne kadar yüksek olursa, yangın söndürücünün ne kadar güçlü olması gerekir. Güvenliğiniz için yangın güvenliği ile ilgili temel konularda kendinizi eğitmeniz önemlidir.

Yangınların Sınıflandırılması

Yangınlar A, B, C, D, F ve elektrik yangınları olarak altı gruplarına ayrılır:
A sınıfı yangınlar - Kağıt, tahta vb. organik katıları içeren yangınlardır.
B sınıfı yangınlar - Yanıcı sıvılar içeren yangınlar
C sınıfı yangınlar - Yanıcı gazlar içeren yangınlar
D sınıfı yangınlar - Metallerin yanmasıyla ilgili yangınlar (örn. Alüminyum talaşı)
F sınıfı yangınlar - Derin yağlı fritözlerde kullanılan yağları içeren yangınlardır.
Elektrik yangınları- E harfi kullanılmaz. Bunun yerine bir elektrik kıvılcımı sembolü görüntülenir. Elektrikli ekipmanın neden olduğu yangınlar

A sınıfı

A sınıfı çöp, kağıt, bez, lastik, karton, boş kutular, çoğu plastik vb. gibi sıradan yanıcılarla ilgilidir. Temel olarak, kül bırakan yanıcı maddeler içerir. Genellikle su sisi yangın söndürme sistemleri ile söndürülebilir. Kullanılabilen diğer maddeler arasında Halotron, Halotron 1211 veya köpük bulunmaktadır.

B sınıfı

Bu sınıf, gaz, yağ, gres veya kerosen olabilecek yanıcı veya yanıcı sıvılar ile ateşlenen yangınları içerir. B sınıfı yangınlar, benzin, petrol gresleri, katranlar, yağlar, yağ bazlı boyalar, çözücüler, alkoller gibi yanıcı sıvılarda yangındır. Ayrıca propan ve bütan gibi yanıcı gazları içerir . B sınıfı yangınlar, pişirme yağlarını içeren yangınları kapsamaz.

C sınıfı

C sınıfı yangınların sebebi elektrikli ekipmanlardır. Buna kablolama, prizler, aletler, sigorta kutuları, devre kesiciler vb. dahildir. Açıkçası elektrikli bir yangın durumunda su bazlı yangın söndürücüler kullanılmaz. Yangın söndürücü için C sınıfı, maddenin (genellikle karbon dioksit) iletken olmadığı anlamına gelir.

D sınıfı

Bu sınıflandırma, kimyasal bir laboratuvar ortamını işaret eder. Titanyum ve magnezyum, yanıcı metallerin talaşı ve tozları içeren yanıcı metalleri içerir. D sınıfı yangınlarla baş etmek için kullanılan kuru toz kimyasal madde, sodyum klorürdür. Kılavuzlar, yangın söndürücünün tehlike noktasından 75 metre uzağa yerleştirilmesini tavsiye eder.

F Sınıfı

Endüstriyel veya ticari mutfaklardaki yağlardan kaynaklanan yangınlar bu gruba girer. Yangın söndürücüde kuru veya ıslak kimyasal maddeler bulunabilir.
Yangın söndürücüler birden fazla yangın sınıfında kullanılabilir. Örneğin su söndürücüler yalnızca A Sınıfı yangınlar içindir. Çok amaçlı kuru kimyasallar A, B ve C Sınıfları üzerinde etkili olabilirken, sıradan kuru kimyasallar sadece B ve C Sınıfları için geçerlidir.
 




Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın