Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Güvenlik Kamerası Nasıl Seçilir? - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Doğru Güvenlik Kamerasını Seçmek İçin 10 İpucu

Doğru güvenlik sistemi nasıl seçilir? İhtiyaçlara göre hangi kameralar tercih edilmeli? En çok sorulan 10 soru ve cevaplarıyla sizin için en doğru sistemi seçin.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Doğru Güvenlik Kamerasını Seçmek İçin 10 İpucu
Güvenlik söz konusu olduğunda, kamera seçimi her sektörden ve her ölçekteki işletmenin karşı karşıya kalacağı bir karar. Öyle ki donanım ve yazılım alanlarındaki teknolojik gelişmeler, işletmelere güvenliğin yanı sıra çok daha fazla avantaj sunuyor. Örneğin CCTV kameraları ile alan güvenliği sağlanırken, analiz verileri ile pazarlama çalışmaları yönlendirilerek verimlilik artışı sağlanabiliyor. Sonuç olarak, doğru seçim yapmak beklenilenden çok daha fazla fayda sağlayabiliyor. İşletmelerin yeni bir gözetim sistemine yatırım yapmadan önce, kendilerine sormaları gereken 10 soruyu derledik.

1. Güvenlik kameraların gizli mi yoksa caydırıcı olması için görünür mü olması gerekir?
Lokasyon ve izlemeniz gereken şey kameraların nasıl konumlandırılması gerektiğini belirleyecektir. Kutu kameralar, insanların izlenmekte olduğunu hatırlatabilir ve caydırıcı özelliği ile hırsızlığı önleme imkanı sunabilir. Dome kameralar ise küçük bir yarım küre şeklindedir ve görünmesi çoğu zaman zordur. Ultra kompakt modeller öylesine küçüktür ki neredeyse avucunuzun içine sığabilirler. Son olarak, PZT (Pan Tilt Zoom) kameralar ise geniş alanları kolayca izlemek için iyi bir seçenektir.

2. Güvenlik kameraları içeride mi yoksa dışarıda mı kullanılacak?
Son teknolojiye sahip kameraların büyük bir kısmı hem iç mekanda hem de dış mekanda kullanılabiliyor. Ancak kamera seçiminde montaj ve gövde gibi özellikleri dikkate alınması gerekiyor. Dış mekanda kullanılacak kamera seçiminde, mevsimsel koşulların göz önünde bulundurulması, aşırı soğuk ortamlarda kullanılacaksa dayanıklı bir tasarıma ve dahili bir ısıtıcıya sahip bir kameranın seçilmesi performans sorunlarını önlemeye yardımcı olur.

Taşımacılık, inşaat ve sanayi gibi sektörlerde, sert çevre koşullarında ve titreşim seviyesinin yüksek olduğu yerlerde güvenle çalışabilen, güçlü bir video gözetim çözümü seçmek önemlidir. Fabrikalar gibi endüstriyel ortamlarda, kameraların ortamdaki partiküllerden korunması gerekebilir. Restoran mutfaklarında video merceğinin yağlardan, barlar ve kulüplerde ise duman makineleri ve dökülen içeceklerden korunması gibi faktörler, kamera lokasyonun yanı sıra ek önlemlerin alınmasını da gerekli kılabilir.

3. Görüntülecek alanın büyüklüğü ne kadar?
Bir gözetim sistemi ile kapsamak istediğiniz alan, kullanılması gereken kameraları ve ihtiyaç duyduğunuz ağ türünü belirleyecektir. Kullanılacak video kamera sayısını ve türünü belirlemek için zeminin bir planını hazırlamak yararlı olacaktır. PTZ kameralar, geniş bir görüş yelpazesi ve belirli etkinlikleri büyütme kabiliyeti göz önüne alındığında, daha geniş alanlar için en iyi sonucu verir. 112 dereceye kadar geniş görüş açısı sunan tek bir kamera, büyük alanları izlemenize olanak tanıyabilir. Bu da gözetim ağının daha az CCTV kamerasıyla kurulabileceği ve maliyetlerin düşük olacağı anlamına gelir. En geniş görüş açılarında bile, görüntü kalitesi netliğini yitirmez.

Alan küçüldükçe kamere tipide değişir. Daha küçük alanların gözetiminde statik kamera tercih edilebilir. İzlemek istediğiniz alan boyutuna bağlı olarak ihtiyaç duyulan ağ türleri de farklılık gösterir. Çoğu işletme genellikle sadece bir LAN ağına ihtiyaç duyar. Ancak çok sayıda kameradan oluşan büyük ağlar bir WAN ağı gerektirir.

4. Görüntü kalitesi nasıl olmalı?
İzlemek istediğiniz alanın boyutu, ihtiyacınız olan çözünürlüğü belirleyecektir. Örneğin, geniş perakende alanları, yakınlaştırma sırasında görüntü kalitesinden ödün verilmemesini için yüksek çözünürlüklü kameraların kullanılmasını gerektirir.

Alternatif olarak, ofisler ya da a resepsiyon bölümleri gibi küçük alanlarda genellikle düşük çözünürlüklü kameralar yeterli olur. Her koşulda en yüksek çözünürlüklü kameranın kullanılması gerekmez. Her bir alanı ihtiyaçlara göre ayrı ayrı değerlendirmek, gereksiz harcamalardan kaçınmayı ve bütçenizi etkin bir şekilde kullanmanızı sağlar.


5. Işıklandırma koşulları nelerdir?
Kamera seçiminde göz önünde bulundurulması gereken faktörlerin başında, izlenmesi planlanan alanın ışık koşulları gelir. Mevcut ışık koşullarında hangi modelin en iyi performansa sahip olduğunu görmek için kameraları test etmek önemlidir.

Mevsimlerin değişmesine bağlı olarak, içeride ve dışarıda kalan alanlar, yıl boyunca farklı miktarlarda güneş ışığına maruz kalacaktır. Işığın nereden ve nasıl geldiğini belirlemek görüntü kalitesi açısından hayati öneme sahiptir. Örneğin yerden yansıma olması, parlamaya neden olan arka plan aydınlatması, gece kulübü gibi ortamlardaki dekoratif aydınlatmalar kamera performansı üzerinde ciddi etkilere neden olabilir. Bununla birlikte çeşitli aydınlatma koşullarında bile görüntü almanızı kolaylaştıracak çeşitli teknolojiler var. IR filtreleri ve yapay aydınlatıcılar gibi ışık filtreleme teknolojisi, bir sensöre ulaşan ışık miktarını artırabilir veya azaltabilir. Böylece gündüz ya da gece fark etmeksizin net görüntüler oluşturabilir.

6. Ses önemli mi?
Video yönetim sistemleri ile ses cihazları ortam sesini almak için kolayca entegre edilebilir. Ses entegrasyonu sadece ortamdaki sesi almak için değil, ses seviyesi belirli bir eşiği geçtiğinde kayıt ve alarm mekanizmasını tetikleyen bağımsız bir algılama yöntemi olarak da kullanılabilir.

7. Ölçeklenebilirlik anahtarı var mı? Zaman geçtikçe daha fazla kamera eklemeniz gerekecek mi?
Kurulması planlanan sistemin koşullar karşısında esnek ve ölçeklenebilir bir gözetim sistemi olması son derece önemlidir. Geleneksel CCTV sistemlerindeki başlıca sorun ölçeklenmenin zor olduğu kapalı bir devre olmasından kaynaklanır. Gelecekte kamera sayısının artabileceğini düşünüyorsanız, kablosuz bir ağ üzerinden bağlanan IP kameraları seçmek, sistemi kolayca büyütüp ölçeklendirmenizi sağlar. Bir ağa IP kamera ekleme, bir VOIP ağına telefon eklemek kadar basit ve kolaydır. Kameraları değiştirmek ya da güncellemek için herhangi bir kablo bağlantısı gerektirmez.

8. Gözetim sisteminden kimler ne kadar yararlanacak?
Gözetim sistemleri sadece hırsızlığı karşı değil, personelin güvenliğini artırmak ve olayları teyit etmek gibi işlevleri bakımından da işletmelere fayda sağlar. Korunduğunu bilen çalışanlar, kendilerini güvende hissetme eğilimindedirler. Bir gözetim sistemi tarafından sağlanan veriler, olayların incelenmesi, hırsızlık, şiddet, saldırı ve , mal hasarı gibi olayları teyit etmekte de kullanılır. Bu bilgiler kolluk kuvvetlerine bilgi aktarılırken ya da tazminat davası açarken delil oluşturması bakımından son derece önemlidir.

Doğru kararlar sonucunda oluşturulmuş, iyi bir gözetim sistemine sahip olmak sadece güvenlik ve izleme açısından değil, aynı zamanda analizler ve geniş işletme operasyonları açısından da fayda sağlayabilir. Mevsimsel trafikler, müşteri sayma, yoğun alanları belirleme gibi analizlerden elde edilen bilgiler ağırlıklı müşteri profilinin belirlenmesine yardımcı olur.

Perakende gibi sektörlerde, gözetim sistemlerinden elde edilen veriler, yalnızca güvenlik birimlerinin çalışma şeklini değil aynı zamanda pazarlama, müşteri hizmetleri ve BT departmanlarını da değiştirerek, müşteri deneyimini büyük ölçüde geliştirmeye yardımcı olan değerli bilgiler sağlar. Hem operasyonel hem de pazarlama etkinliklerindeki verimlilik, işletmelere karlılık olarak geri döner. Örneğin, müşterilerin bir mağazada nasıl hareket ettiğinin anlaşılması, reyon tasarımı konusunda yönlendirici olabilir. Yüz tanıma gibi gelişmiş özellikler ile alışveriş yapan kişilerin cinsiyet ve yaşı belirlenebilir. Müşteri profilinin anlaşılması, uygun ürünlerin gösterilmesi için hedefli reklamların uygulanması için kullanılabilir.

9. Video gözetimiyle üstesinden gelmek istediğiniz zorluklar nelerdir? VMS analizleri yardımcı olabilir mi?
Bir kişinin video görüntülerine odaklanabilme süresi ortalama 20 dakikadır. Herhangi bir şüphe durumunda manuel arama yapmak, özellikle uzun zaman aralıkları söz konusu olduğunda hem maliyetli hem de elverişsiz bir çözümdür. Etkili bir VMS sisteminin olması şüpheli etkinlikler konusunda sizi uyarabilir ve mevcut analizleri uygulayarak iş yapma şeklinizi geliştirir.

Dahili hareket algılama ve akıllı algoritmalar, mağazaya giren toplam kişi sayısının belirlenmesi gibi yararlı bilgiler sağlar. Özellikle perakendeciler için kişi sayısı satışlarla karşılaştırıldığında, ziyaret/satış dönüşüm oranları belirlenebilir ve günün en iyi saatleri promosyonlar ve çeşitli aktiviteler için değerlendirebilir.


10. En uygun VMS yazılımını nasıl seçeceğim?
Bir video yönetim sisteminin nasıl kullanılacağı da dahil olmak üzere, ihtiyaçların planlama aşamasında açıkça ortaya koyulması önemlidir. Sistemi satın almanızı sağlayan temel sorunlar, ihtiyaç duyduğunuz VMS çözümünün özelliklerini de ana hatlarıyla çizer. Örneğin çok seyahat eden ya da birden fazla alanı yöneten kişiler için sisteme herhangi bir yerden bağlanılabilmesi gerekebilir. Bu nedenle, her VMS çözümü size ve işletmenizin ihtiyaçları doğrultusunda uyarlanmalıdır.



Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın