Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
İnşaat ve Şantiye Güvenliği - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

İnşaat ve Şantiye Güvenliği Nasıl Sağlanır?

Araştırmalara göre birçok şantiyede yeterli güvenlik önlemleri alınmıyor.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
İnşaat ve Şantiye Güvenliği Nasıl Sağlanır?
Dünya çapında her yıl milyarlarca dolar değerinde iş makinesi hırsızlığı gerçekleşiyor. Üstelik suçlular açısından araçlar ve teçhizatlar en değerli eşyaları oluşturmuyor. Küresel çapta hazırlanan inşaat ve şantiye hırsızlığı verileri incelendiğinde, teller ve kablolar gibi elektrik altyapısı bileşenlerinin yani bakır hırsızlığının en büyük paya sahip olduğu görülüyor.

Hırsızlar, evler ve işyerleri gibi soygun hedefleriyle karşılaştırıldığında inşaat alanlarını 'kolay yerler' olarak görme eğilimindedirler. Sonuçta, çoğu inşaat, koruyucu duvarlar olmaksızın açık bir alanda gerçekleşiyor. Fabrikalar, atölyeler, toplu konutlar gibi büyük çağlı şantiyeler genellikle şehrin dışında yer aldığından, kolluk kuvvetlerinin standart devriye uygulamalarının dışında yer alıyor. Tüm bu faktörler bir araya geldiğinde, inşaat alanlarındaki çok değerli malzemeler kolay bir şekilde hırsızların hedefi haline gelebiliyor.

İşte bu noktada inşaat güvenliği uygulamaları devreye giriyor. Araştırmaların ve hırsızlık vakalarının gösterdiği üzere, inşaat sahipleri, birçok saldırıya karşı en temel önlemleri bile almakta başarısız oluyor. Peki bu durumda şantiye alanlarının güvenliğini nasıl sağlanabilir?

Mülkünüzün güvenliği için hangi sistemlerin kullanılması gerektiğine dair kesin bir fikriniz yoksa, hazırladığımız şantiye güvenlik sistemi rehberi  karar vermenize yardımcı olabilir.

Çitler ve Kilitler

Araştırmaların ve hırsızlık vakalarının da gösterdiği üzere, birçok inşaat alanı saldırıya karşı en temel önlemleri almakta başarısız oluyor.  
Bir şantiyeyi çevreleyen çitler nispeten ucuz ve pratik bir seçimdir. Davetsiz misafirlere bu alanın sınırların dışında kalmalarını açıkça belirten ve en çok tercih edilen güvenlik önlemlerinden biridir. Ancak çitler aşılamaz hedefler değildir. Kolayca tırmanılabilir ya da kesilebilirler. Ancak diğer yöntemlerle birlikte kullanıldıklarında, ek bir engel oluşturmak için etkili bir çözüm olarak kullanılabilir.

Şantiye alanındaki bürolar ve kullanılan kilitler, önemli verilerin ve ofis ekipmanlarının çalınmasını önlemek için yeterli olabilir, ancak elektronik kilit mekanizmalarına yatırım yapmayı seçmek genel güvenliğinizi önemli ölçüde artırabilir. Elektronik kilitler ile kimlerin erişim yetkisine sahip olacağını düzenleyebilir, giriş ve çıkışları detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Uyarı İşaretleri

Uyarı işaretleri kadar sıradan bir önlemin etkinliğinden şüphe duyabilirsiniz. Uyarı levhaları, suçla mücadele için aktif araçlar değildir. Ancak,   davetsiz misafirlere, içeri girmeye karar vermeleri durumunda karşı karşıya kalabilecekleri durumun  ne olacağı hakkında bir fikir verirler. Bir alana girilmesi halinde, alınmış önlemleri ve cezaları açıklayarak suçluların beklentilerini yönlendirebilir ve zihin yapılarını yönlendirebilirsiniz.

Teçhizatı Kayıt Altında Tutma

Ekipman hırsızlığını kârlı hale getiren ana konulardan biri, ekipmanlarının çalınmasına karşı gerekli tedbirlerin alınmasındaki zorluktur. Çoğu inşaat ekipmanının adı ve tescili zorunlu değildir ve ekipmanların kolayca tespit edilebilmesini sağlamak sahiplerin sorumluluğundadır. Bu teçhizatlar, gövdeye kazınmış PIN'ler ve numaralar gibi benzersiz ve tanımlayıcı etiketlerle tüm ekipmanın birden fazla yerine işaretleyerek yapılabilir. Takip listesi, tüm teçhizatın (imalatçı, model numarası, satın alma tarihi vb.) güncel bir kaydıyla birleştirildiğinde, çalınan ekipmanın bulunması, tanımlanması ve iade edilmesi olasılığı daha yüksektir.

Aydınlatma

Hırsızlar karanlık ortamlarda çalışmayı tercih eder ve bu nedenle inşaat alanları cazip hedeflerdendir. Büyük, ve açık alanlarda, suçluların çalışmasına engel olmak için nadiren yeterli aydınlatma vardır. Bununla birlikte, gizlenecek yerleri etkili bir şekilde ortadan kaldıran kapsamlı bir aydınlatma sistemine yatırım yaparak suçluların, şantiyenizi hedeflemesine engel olabilirsiniz. Alternatif olarak, hareket algılama sistemlerine bağlanan ışıklar, mülkünüze giren kişiler üzerinde çok daha da büyük bir etkiye sahip olabilirler.

Alarm Sistemleri

Alarmlar ve yanıp sönen ışıklar, genellikle davetsiz misafirleri yaptıkları şeyi bırakmaya ve mümkün olduğu kadar çabuk kaçmaya zorlar. Elbette, davetsiz misafirlere kaçma şansını vermek istemiyorsanız, sessiz alarm kullanabilirsiniz. Sessiz alarm sistemleri, saldırgana bir alarmın tetiklendiğine dair herhangi bir işaret vermeden doğrudan yetkililerle iletişime geçecek şekilde tasarlanmıştır. Her iki alarm türü de hareket sensörleri ile birlikte kullanılabilir, böylece süreç etkin bir şekilde otomatikleştirilebilir.

Güvenlik Görevlileri

Birçok şantiye yöneticisi, alanın güvenliği için güvenlik görevlilerini tercih eder. Kapsamlı güvenlik çözümleriyle birleştirildiğinde, güvenlik görevlileri hırsızlar açısından en büyük caydırıcı faktörlerden biridir. Güvenlik görevlisi ile inşaat alanını korumanın dezavantajları ise personel maliyetleri, uzun süren mesailerin gözetim açısından dikkat dağıtıcı olması ve personelin fiziksel tehlikeye maruz kalmalarıdır.

Güvenlik Kameraları

Güvenlik sistemleri ve kameralar, bir alanı güvende tutmak ve olası tehlikeleri önlemek için halen en geçerli çözümlerin başında yer alıyor. Gelişmiş kamera sistemleri ve analizler sayesinde, 7/24 operatör gözetimi olmadan, birçok görev otomatikleştirilebilir. Örneğin inşaat alanına biri girdiğinde, sistem otomatik olarak kişiyi takip edebilecek ve görevlileri uyaracak şekilde yapılandırılabilir. Günümüzün güvenlik kamerası sistemleri, neredeyse sınırsız senaryo için özelleştirilebilir, gelişmiş yeteneklere sahiptir. Bu sistemler aktif olarak potansiyel tehditleri algılayabilir ve şüpheli etkinlik daha sonra izleme ekibi tarafından değerlendirilebilir. Alternatif olarak uzaktan koruma sistemleri, alarmlar, spotlar ve önceden kaydedilmiş mesajlar gibi çeşitli tehdit caydırma sistemlerini otomatik olarak etkinleştirebilir.
 


Bu Makalenin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın