Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Güvenlik Kamerası En İyi Objektif Nasıl Seçilir? - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

Güvenlik Kamerası Lens Seçimi

Güvenlik kamerası lens seçimi nasıl yapılır? En iyi lensi seçmek için okumaya devam edin.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Güvenlik Kamerası Lens Seçimi
Güvenlik kamerası için lens seçimi görüntü kalitesi açısından birincil faktördür. Bu nedenle en iyi kaliteyi sağlamak için güvenlik kamerası lens türleri hakkında bilgi edinmek önemlidir.

Güvenlik Kamerası Lensi

CCTV kamera lens türleri temel olarak  sabit monofocal lens ve değişken odaklı varifocal lens olarak ikiye ayrılabilir.
Sabit lenslerde odak uzaklığı sabit olarak ayarlanır, yani görüş alanı değiştirilemez. Sabit lens seçildiğinde geniş açılı veya dar açılı bir lens arasından karar vermeniz gerekir.

Değişken odaklı lens ise özel ihtiyaçlarınız için odak uzaklığını ayarlayabilmenize izin verir, ancak sabit lenslere kıyasla daha pahalıdır.

Varifocal güvenlik kamerası modellerinin birçoğu, PTZ güvenlik kameraları gibi motorlu zoom lenslere sahiptir. Geleneksel manuel değişken odaklı lens ile karşılaştırıldığında motorlu zumlu güvenlik kameraları, net görüntüler elde etmek için otomatik olarak fokal uzunluğunu ayarlayabilir.

İpucu: Geniş açılı ve dar açılı lensler arasında geçiş yapmanız gerekiyorsa, zoom özelliğine sahip güvenlik kameralarını seçmeniz önerilir. Bu kameralarda, görüş alanı, web arayüzündeki zoom ya da odak düğmeleri ya da akıllı telefon uygulamaları ile kolayca kontrol edilebilir.

Güvenlik kamerası lens karşılaştırma

Lens Türleri Özellikler Ne Zaman Kullanılmalı?
Sabit Lens Sabit odak uzaklığına sahiptir. Odak uzaklığı, görüş açısı veya yakınlaştırma düzeyi ayarlanamaz. İç mekanı ve genellikle fazla değişmeyen sahneleri izlemeniz gerektiğinde.
Varifokal Lens Değişken odak uzaklığına sahiptir ve istenildiği gibi ayarlanabilir. Bir kişiyi ya da aracı belirlemek , giriş-çıkışları veya geniş alanları izlemek için yakın çekim yapmak istediğinizde.



Kamera Lens Seçimi

Lens seçiminde 5 faktör belirleyicidir. Bunlar odak uzaklığı, diyafram, iris, kamera formu ve montaj şeklidir.

1. Odak Uzaklığı ve görüş alanı


Güvenlik kamerası odak uzaklığı, 2.8 mm, 12 mm gibi örneklerde olduğu gibi mm cinsinden ölçülür ve bir kameranın ne kadar görebileceğini yani görüş alanını belirler.

Ddak uzaklığı sayısı küçüldükçe daha geniş alan sunar, ancak ayrıntı kalitesi düşüktür. Odak uzaklığı sayısı büyüdükçe daha fazla görüş sağlar, bununla birlikte görüş açısı daha dar olur. Görüş alanı (FOV, lensin görebileceği alanın açısal tanımıdır. Geniş açılı lens denildiğinde  2.8mm gibi ya da daha küçük lensler kastedilir. Geniş açı ile sahnenin daha geniş bir resmi elde edilir. Ancak odak uzaklığı küçüldükçe ayrıntıların görülmesi zorlaşır. 


Güvenlik kameralarındaki odak uzaklığı değerine bağlı olarak, sahnenin tamamından, uzak bir mesafedeki küçük bir ayrıntıyı büyütebilen lenslere kadar görüş açısı değişiklik gösterebilir.

İpucu: Geniş açılı güvenlik kamerası lensi otoparklar, arka bahçeler, ambarlar ve şantiyeler gibi geniş alanlı alanlar için, dar açılı lensler ise kapı girişleri, koridorlar gibi uygulamalar için idealdir.

2. Diyafram

Güvenlik kamerası lens diyaframı, f-stoplarla ölçülen, ışığın kameraya girdiği deliktir. Daha düşük f-stop değeri daha geniş diyafram aralığı ile temsil edilir. Örneğin f1.4 büyük bir diyafram değeri olup, kameradan daha fazla ışığın geçeceği anlamına gelir.

Diyafram güvenlik kamerası lensi için önemli bir terimdir. Çünkü diyafram bir sahnedeki en yakın nesneleri ve en uzak nesneleri arasındaki mesafeyi yani kameranın alan derinliğini etkileyebilen bir faktördür. Dar diyafram, geniş odak derinliğine demektir ve odaktaki objenin görüntüsünü geliştirir.

İpucu: Güvenlik kamerası objektif açıklığını ayarlayarak bir sahnenin ne kadarının odakta olduğu kontrol edilebilir. Geniş bir diyafram yakındaki nesnelere odaklanır, ancak arka plan bulanık hale gelir. Diyafram küçüldükçe sahnenin tamamına odaklanma kabiliyeti artar.

3. İris

İris, lensin diyafram açıklığından ne kadar ışık geldiğini kontrol eder. Geniş bir açılıma sahip olduğunda, iristen daha fazla ışık geçebilir. Anca, bu iris ne kadar geniş olursa, daha iyi görüntü elde edeceğiniz anlamına gelmez. Çok fazla ışık görüntünün bir miktar karanlık hale gelmesine neden olur.

Bu nedenle dikkatli seçim yapılması gerekir. Sabit ve manuel iris lensleri, genellikle ofis, okul veya mağaza gibi ışığın ve aydınlatmanın tutarlı olduğu kapalı ortamlar için kullanılır.

Bununla birlikte otomatik iris lensi, ortamdaki ışık değişimlerini otomatik olarak algılar ve ayarlar. Işık yoğunluğunun değiştiği açık alanlar için otomatik iris lensler daha uygundur.

İpucu: Güvenlik kamerası için lens satın almadan dalmadan önce kameraları nereye konumlandıracağınızı düşünün. Indoor ya da outdoor kamera kurulumu, iris türü seçimini etkiler.

4. Kamera Lens Formatı

Kamera formatı denildiğinde görüntü sensörüne atıfta bulunulur. Güvenlik kamerası lens özellikleri incelendiğinde, sensörler için 1/2 ", 2/3 " ve 1/4" gibi numaraların yer aldığı görülür. Kamera formatı, görüş alanını etkiler. Örneğin, bir 2/3 "sensör, 1/3" 'den daha geniş görür.

Yukarıda anlatılan kamera özelliği olup, lens seçiminde dikkat edilmesi gereken nokta, sensöre uygun ölçüde lens kullanılmasıdır. 



İpucu: Bir güvenlik kamerası lensinin format boyutunun kameranınkinden daha büyük veya eşit olması gerektiğini unutmayın. Aksi takdirde görüntülenen sahnenin köşeleri kesilecek ve siyah bir halka görünecektir.

5. C Mount veya CS Mount

C mount ve CS mount farkı güvenlik kamerasına lens montajı söz konusu olduğunda ortaya çıkar. C Mount için mesafe 17.5 mm, CS Mount için 12.5 mm'dir. C Mount bir kamera için C mount bir lens kullanılması gerekir. Aynı durum CS Mount için de geçerlidir.

İpucu : Halka şeklindeki C/CS adaptörü ile bir CS Mount lens, C Mount lense dönüştürülebilir. 
 


Bu Makalenin Yorumları ( 14 )
Elinize, emeğinize sağlık. Çok faydalı bilgiler, temel olarak bilmek gerekir. Tüm yazıları,makaleleri takip ediyorum.

Çok teşekkürler. Grçekten çok faydalı ve öğretici bir yazı olmuş elinize sağlık.

çok iyi ve faydalı bir makale olmuş

adaptör yorumu iyiymiş baya güldüm. 24 volt ta var diyebilir :)

sabit iris lens ile otomarik iris lens arasındaki farkı da sorun rastgele arayacağınız firmalara, bilenlere de ben yemek ısmarlayacağım. bu arada bunlar sektörün alfabesi olmasına rağmen malesef her gün dokunulan kullanılan ama ne işe yaradığına dair bir şey bilinmeyen konular. tebrikler güvenlik online

rastgele 10 tane güvenlik firmasını arayıp CS tipi lens adaptörüne ihtiyacım var fiyat verir misin deyin. gelen cevap abi bizde 12 v adaptör var onun dışında adaptör yok olacaktır. farklı bir cevap gelir ise bir yemek ısmarlarım

bir keresinde autoiris lensi eline alıp bu kablo ne işe yarıyor demişti bir arkadaş bana sektörde yıllarca tecrübesinin olduğunu anlattıktan hemen sonra

varifocal lens de adama bakar yüzüne o ne demek diye, onlarda iş yapıyor piyasada

sektörde iş yapan bir çok kişi bu bilgileri bilmiyor, ulaşmıyor, okumuyor. Elinize sağlık, başarılar

10 numara bilgiler, tebrikler

çok faydalı makaleler yayınladığınız için tebrikler, takipteyiz

başarılarınızın devamını dilerim güvenlik online

hazırlayanın eline sağlık

bu faydalı bilgileri hiç bir yerde bulamıyor okuyamıyor ve öğrenemiyorduk. teşekkürler




Yorum Yazın