Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
CCTV Nedir? - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

CCTV Nedir?

CCTV kamera sistemleri nelerdir? CCTV açılımı nedir? CCTV güvenlik sistemleri hakkında merak edilenleri derledik.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
 CCTV Nedir?
20. yüzyılın ortalarında hassas ve gizli hükümet projelerinde kullanılmak üzere tasarlanan CCTV, günümüzün TV teknolojine kıyasla ilkel denilebilecek televizyon kameraları ve manyetik depolama  günlerinden bu yana çok uzun bir yol katetti. CCTV ilk olarak 1970'lerin sonunda geliştirildi ve başlangıçta bankalar gibi yüksek riskli güvenlik uygulamalarıyla sınırlıydı. Günümüzde ise perakendeden stadyumlara oldukça geniş bir kullanım alanı var.

CCTV Açılımı Nedir?

CCTV “Close Circuit TeleVision” baş harflerinin kısaltmasından oluşmuş bir terimdir. CCTV açılımı  Kapalı Devre Televizyon anlamına gelir. CCTV sistemi videonun iletildiği devrelerin kapalı olduğu ve tüm unsurların (kamera, ekran monitörleri, kayıt cihazları) sisteme doğrudan bağlı olduğu bir sistemi ifade eder.

Sistem, kapalı devre tasarımında olduğu gibi dışarıdan kimsenin erişemediği bir devredir ve karasal televizyon yayınından farklıdır. Çünkü sinyaller herkesin erişimine açık değildir. Video akışları yalnızca yetkili kullanıcılar tarafından kullanılabilir.

Eskilerin sessiz, siyah-beyaz düşük çözünürlüklü görüntülerine kıyasla, günümüzün CCTV güvenlik sistemleri şık, sağlam ve son derece ayrıntılı görüntüler sunan, kullanışlı sistemlerdir. Erken sistemler, sınırlı depolama yetenekleriyle, analog manyetik bant teknolojisini (VCR'ler) kullandı. Videolarda kare hızı düşük, çözünürlük genelde zayıf ve çok az detay vardı. Bu kameralar genellikle siyah beyaz olduklarından, saldırıya teşebbüs eden bir hırsızı görebilseniz de görüntüleri inceledikten sonra yüz özelliklerini tanımlamak mümkün değildi.

Günümüzün gelişmiş CCTV sistemleri ise yüksek çözünürlük, kablosuz iletişim, dijital optik, analiz yazılımları ve dijital depolama seçenekleri gibi dijital teknolojideki gelişmeler sayesinde, eski CCTV sistemlerinden çok farklı. Seçilen modele bağlı olarak yeni nesil yüksek çözünürlüklü kameraların birçoğunda gece görüşü için, kızılötesine kesintisiz geçiş yapan IR teknolojisi bulunuyor. Yüksek çözünürlüklü görüntülerle artık bir hırsızın sadece ne renk kıyafet giydiğini değil, kıyafetinin logosuna kadar en ince ayrıntıları bile tespit edilebilir. Kablosuz iletişim ile kameralara dünyanın herhangi bir yerinden, herhangi bir zamanda bir uygulama üzerinden erişim ve kontrol sağlanabilir.

CCTV Uygulama Alanları Kamera sistemleri ve video kayıt cihazlarının fiyatlarındaki düşüş nedeniyle, günümüzde CCTV güvenlik sistemlerini küçük işletmelerden evlere kadar artık her yerde görebilmek mümkün. CCTV sadece genel güvenliği arttırmakla kalmıyor, anti sosyal davranışlara karşı da caydırıcı bir işlev görüyor.

CCTV güvenlik uygulamalarında gerçek kapsam neredeyse sınırsızdır. Üsteik sadece güvenlik değil, örneğin, koşulların insan müdahalesi için uygun olmadığı fabrikalardaki üretim hattı kontrolleri, trafik izleme sistemleri, oteller, stadyumlar, kongre merkezleri, spor tesisleri, özel etkinlikler yayınlayan özel televizyon şebekeleri ve yaban hayatı izleme gibi sayısız senaryo için CCTV sistemleri uyarlanabilir.

CCTV Sistemleri

CCTV sistemi, tüketici kameralarına kıyasla genellikle üst düzey güvenlik kameraları ile ilişkilendirilir. Ancak, pratik anlamda, herhangi bir ev güvenlik kamerası sistemi de teknik olarak bir CCTV sistemi sayılır. Bir sinyal yayınlayan, kablolu veya kablosuz herhangi bir kamera, bir CCTV sistemine bağlanabilir. Sistemler, küçük mekanlar için basit bir analog paketten, erişim kontrolüne ve yangın sistemlerine entegre edilmiş, son derece gelişmiş dijital sistemlere kadar değişebilir.

Bir CCTV güvenlik sistemine üç temel unsur vardır. Basit bir CCTV sistemini ele alırsak, bunlar kamera, lens ve monitördür.

CCTV Lens

CCTV lens ya da mercek, görüntünün sensöre aktartılmasını sağlar. Kullanılacak olan lens, kameraya ve izlenilecek alanın özelliklerine göre belirlenir. Bir lensin bir kamerada kullanabilmesi için formatlarının uyumlu olması gerekir. Bağlantı tiplerine göre lensler, C-Mount ve, CS-Mount olarak isimlendirilir.

Kullanılan CCTV lens türü kameranın kurulacağı alana bağlı olarak değişir. Temel olarak 4 tür lens vardır. Bunlar;
- Sabit lensler, kurulduktan sonra mesafe veya ışıklandırma için farklı konumlara ayarlanamaz. Maliyetleri diğer lenslere kıyasla daha düşüktür. Sabit lensli güvenlik kameraları genellikle aydınlatmanın tutarlı olduğu kapalı mekanlar için idealdir.
- Manuel iris lensleri, aydınlatma koşullarındaki değişiklikler için ayarlanabilir ancak ayarlama manuel olarak yapılır.
- Otomatik iris lensleri, alanda aydınlatma değişikliklerini hissedebilir ve otomatik olarak en iyi görüntüyü sağlayacak şekilde otomatik ayarlar yaparlar. Bunlar genellikle dış mekan uygulamaları için en iyi seçimdir.
- Motorlu lensler, odaklamanın uzaktan yapılmasına izin verir.

CCTV Kamera

Bir CCTV kamera sistemi, çok sayıda markanın sunduğu, çeşitli ekipman seçenekleri ile her türlü senaryoya uygun olarak tasarlanabilir. Kameralar dahili veya harici, görünür veya gizli olabilir. Kameralar, internet bağlantısı ile yurtdışındayken bile görüntülenebilir.

Alandan elde edilen görüntüler, kameralar tarafından video sinyallerine dönüştürülerek, monitöre iletilir ve görüntüleme sağlanır. En temel CCTV sistemi bir kamera ve monitörün koaksiyel kablo ile bağlanması ile kurulur. Böyle bir sistemde görüntü arada herhangi bir switcher ya da ek ünite olmadan direkt olarak monitöre iletilir. CCTV kamera modelleri genellikle renkli ve siyah/beyaz olarak ikiye ayrılır ancak, kullanım özelliklerine göre çok sayıda seçeneğe sahiptir. Örneğin bir işletme gün boyunca renkli, fakat gece olduğunda siyah beyaza dönen bir kameraya ihtiyaç duyabilir.

CCTV kamera içeride veya dışarıda kullanılabilir. Açık havada kullanıldığında, her zaman koruyucu bir gövde gerektirir. İç mekan kullanımı için ortamın veya estetik kısıtlamaların bir muhafaza gerekip gerekmediğini belirlemesi gerekir. Sistemler hem sabit hem hareketli kameraların birleşimini içerebilir.

CCTV kameralardaki PTZ fonksiyonu, kameranın uzaktan kontrol edilebilmesini ve istenilen bölge için ayarlanmasını sağlar. PTZ açısına bağlı olarak yatay ( sağ ve sol) ya da dikey ( yukarı ve aşağı) hareket gerçekleştirebilir.

Kameralarda bulunan IP derecelendirmeleri, kameraların herhangi bir ortamdaki, su, nem, kar, toz, sıcaklık darbe, kurcalama, vb etkenler karşısındaki mukavemetini belirtir. Bazı outdoor kameralar -40 ila 50 C arasında değişen sıcaklıklarda çalışabilir.

Gizli CCTV Kamera

Gizli CCTV kamera herhangi bir CCTV şebekesinin uygun bölümlerine entegre edilebilir ve genellikle çoğu işletme tarafından kullanılır. Gizli kameralar, güvenlik kameralarını arayan suçluların kaydedilmesini sağlar. Böylece video kanıtlarını yakalamada daha etkili olabilirler ancak, görünmediklerinden geleneksel CCTV kameralarının caydırıcılık özelliğine sahip değildir. Yelpazenin diğer ucunda, sahte güvenlik kamerası yer alır. Bu kameralar, genellikle yanıp sönen ışıklara sahip bir CCTV kamera gibi görünen, düşük maliyetli ve caydırıcılık sağlayan cihazlardır. Birçok küçük işletme, sistemlerine ek güvenlik önlemi olarak sahte kameralara da yer verir.

CCTV Monitör

CCTV kamera sisteminin en önemli bileşenlerinden biri monitörlerdir. CCTV ekran ölçüleri, CCTV odası / konumlandırılacak alan ve kamera sayısına göre farklılık gösterir. Kameralar siyah beyaz ya da renkli olabilir. Küçük ölçekli uygulamalar için scart bağlantısına sahip televizyonlar kullanılabilir. Ancak CCTV kamera sistemleri için üretilen monitörler, sistem ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde 7/24 çalışma prensibine göre üretilmiştir. Bu nedenle standart bir televizyona göre daha pahalı ancak yatırım maliyeti açısından daha karlıdır.


CCTV Kayıt DVR

Günün 24 saati boyunca görüntülerin izlenmesi pratik olmadığından kamera tarafından çekilen görüntünün, gerektiğinde daha sonra izlenebilmesi için CCTV kayıt ortamında kaydedilmesi gerekir. CCTV kayıt cihazı analog (DVR) ya da dijital ( NVR) olabilir. CCTV kayıt DVR cihazı bilgisayar gibi görüntüleri sabit diske depolar. Böylece görüntüler bir olay, saat ve tarihe göre kolaylıkla aranabilir.

DVR / NVR dışında, ethernet veya hücresel şebekeler üzerinden (3G, 4G ve yakında 5G) de videolar kaydedilebilir. Görsel veriler, şifreleme yapan bir görsel ağ adaptörü (VNA) ile tarafından buluta gönderilir. Bulut tabanlı bir yönetim sistemi interneti kullanarak videoyu gerçek zamanlı olarak veya kayıttan oynatmaya izin verir. VNAs, ethernet veya WiFi sinyal kaybı olasılığına bir önlem olarak, SD kartlar gibi dijital ortama da kayıt yapabilir.

CCTV Switcher

Birden fazla kameranın kullanıldığı uygulamalarda sisteme bir video switcher dahil edilir. CCTV switcher ile herhangi bir kamera ekranda tutulacak şekilde seçilebilir veya tüm kameralar arasında sırayla görüntüleme yapılacak şekilde otomatik olarak ayarlanabilir. Switcher üniteleri 4 ila 16 kamera bağlantısına izin veren farklı modellere sahiptir. Tek ekranda kameraların görüntülenebilmesi ya da kayıt edilebilmesi için Quad, Multiplexer ya da Matrix Switchler gibi gelişmiş ekran üniteleri de kullanılabilir.

Sonuç

Tüm vakaların yaklaşık % 70'inde, CCTV çekimleri mahkemede kanıt olarak kabul edilmez, çünkü delillerin kalitesi, suçun ispatı açısından yetersiz olarak değerlendirilir. Bu durum genellikle kötü sistem tasarımı ve kurulumdaki eksikliklerinden kaynaklanır. Bu da en baştan profesyonel güvenlik firmaları ile proje uygulamanın önemini vurgular.

Uzman güvenlik firmaları, CCTV proje ve kurulumu aşamasında, profesyonelliğini ve tecrübesini göstererek, yalnızca risk altındaki alanı izlemekle kalmaz, aynı zamanda çevredeki alanın görünümünü de dikkate alarak ihtiyaçlarınız için en uygun çözümler üretir.
 


Bu Makalenin Yorumları ( 5 )
cctv yi en iyi açıklayan makale, tebrikler

başarılarınızın devamını dilerim

paylaşım için teşekkürler

Çok faydalı bir makale, eliniz sağlık

hep merak ederdim. öğrenmiş olduk, elinize sağlık




Yorum Yazın