Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
CCTV Kamera Dersleri: Lenslere ve Çalışma Prensiplerine Genel Bakış - Makale Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN MAKALELER
    Makaleler Yükleniyor Makaleler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
MAKALE DETAYI
Anasayfa       Makaleler

CCTV Kamera Dersleri: Lenslere ve Çalışma Prensiplerine Genel Bakış

Lens ve sensörlerin çalışma prensipleri, odak mesafesi hesaplama ve merak ettiğiniz teknik detaylar yazımızda.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
CCTV Kamera Dersleri: Lenslere ve Çalışma Prensiplerine Genel Bakış
Her kameranın en önemli parçasını lensler oluşturur. Pahalı bir 12 MP kamera satın alabilir ve kötü seçilmiş mercekle her şeyi berbat edebilirsiniz. Bu çoğu zaman bir insan gözü için doğru gözlük bulmak gibidir. Kalitesiz lensleri seçerseniz, görüş açınızı bozarak  en önemli ayrıntıları kaybedersiniz ve ayrıntılar gözlemlemenin en önemli unsurudur.

Günümüzde giderek daha fazla insan bullet ve dome kameralar kullanıyor. Ancak, zaman zaman bazı özel projelerle sahip olursunuz ve bu nedenle uygun bir lens ile klasik box kameralar kurmanız gerekebilir.

Lens çözünürlüğü
Bir video görüntüsünde her şey sensör ve piksel boyutu ile ilgilidir. Bu nedenle sadece kamera değil lensinizin de çözünürlüğünü kontrol etmeniz gerekir.

Işık, parladığı nesneye çarptığında objektifi geçer ve bir sensöre çarpar.

İğne deliği kamerasının prensibi: Bir cisimden gelen ışınlar, bir görüntü oluşturmak için küçük bir delikten geçer.

Sensörün yapısına baktığımızda içinde boşluklar bulunan bir ızgara plakası gibidir. Farklı renk ve dalga uzunluğundaki fotonlar sensördeki boşluklara düşer ve böylece pikseller meydana gelir. Belirli renk filtrelerine sahip boşluklarda sadece belirli dalga uzunluğunu sahip renkler geçiş yapar.




Bir ışık demeti lensin içine girerken kırılır. Bu nedenle lens üreticileri nesnedeki belirli bir noktadaki ışığın, bir sensör üzerindeki belirli boşluğa çarpacağından emin olmalıdır. 


Düşük kaliteli bir lens ve düşük kaliteli sensörde ışık büyük piksellere düşer.





Yüksek çözünürlüklü bir sensöre düşük kaliteli bir lens koyarsanız, görüntünün ayrıntıları ve odağıyla ilgili bir sorun yaşarsınız.



Yüksek çözünürlüklü sensör üzerinde düşük kaliteli lens


''Megapiksel kameralar için her zaman en uygun lensi kullanın. Bullet veya kubbe kamera satın alıyor olsanız bile üreticinin ne tür lensler kullandığını öğrenin.''


Büyütme/ Yakınlaştırma/ Zoom

Lensin çalışma prensibini öğrendik. Peki bir sahne için en uygun lens nasıl seçilir? 4K kameramdaki herhangi bir lensi kullanarak bütün bir otoparkı görüntüleyebilir miyim? Böyle bir durumda lens türlerine göz atmamız gerekir. Bunlar varifokal ve sabit olmak üzere 2 çeşittir. Varifocal , optik olarak " yakınlaştırma veya uzaklaştırma " yapmaya izin verir. Sabit lenslerde ise yakınlaştırma değiştirilemez.

İlk bakışta varifocal lensler değişkenliği nedeniyle en ideal seçenek gibi görünebilir. Ancak durum her zaman böyle değildir. Örneğin bir ofisin girişine dome kamera kurmanız gerektiğini varsayalım. Ofise giren herkesi görmek isteyeceğinizden 90 ° açıyla bir kapsama alanına ihtiyaç duyarsınız. Bu kamerayı girişi görmek için kullandığınız sürece açısını değiştirmeyeceksiniz. Bu nedenle 90 ° 'den 10 °' ye açı değiştirmenize izin verecek lensler için fazladan ödeme yapmanıza gereksizdir. Değişken odaklı lenslerin daha pahalı olduğunu unutmayın.

Yakınlaştırma faktörü, odak uzaklığı olarak adlandırılır ve milimetre cinsinden ölçülür.

Daha küçük odak uzaklığı = Daha geniş açı
Daha yüksek odak uzaklığı = Daha dar açı (daha büyük zum) anlamına gelir.
Bu nedenle, daha büyük bir mesafeden bir şey izlemeniz gerekiyorsa, yüksek odak uzaklığına sahip CCTV lenslerii seçmeniz gerekir.

Peki, ne kadar odak uzunluğuna ihtiyacınız olduğunu nasıl hesaplayacaksınız?

Örneğin, 25 metre mesafeden plakaları okumanız gerekiyor. Plaka tanıma için 2.0MPx'lik bir kamera kullanmak istediğinizi varsayalım. Kapıya olan uzaklık 25m’dir (bu mesafeyi D olarak adlandıralım ).Plaka levhaları ortalama 55 cm genişliğinde ( W ) ve resim ayrıntılarının iyi olması için ~ 150 piksel (Q) alalım.

Her şeyden önce bu kalite seviyesi [ Q] ile kamera [ H] tarafından görülebilen sahnenin genişliğini hesaplayacağız . H = kameranın yatay çözünürlüğü * W / Q 2.0MPx = 1920x1080 H = (1920 * 0.55) / 150 = 7.04 m

Dolayısıyla 2,0 MPx kamera plaka tanıma imkânı veren (minimum) kalite ile yaklaşık 7 metre genişliğinde bir sahne sağlayacaktır. Şimdi, kameramızın görüntü sensörü boyutunun ne olduğunu kontrol edelim.

Örneğin Sony STARVIS 1 / 2.8 "Sensör ile Dahua HFW5231 bullet kamera, 2.0MPx alalım . Sensör modeli IMX291 (kesin modeli bilmiyorsanız kamera satıcınıza danışmalısınız) .Bu sensörün Sony tarafından yayınlanan veri sayfasına göre, 2.9 μm piksel boyutlu 1945 x 1097 efektif piksele sahip olduğunu öğreniyoruz.

Sensör boyutunu hesaplamak için sadece piksel boyutunu mm olarak değiştirmeniz (2.9um = 0.0029mm) ve daha sonra etkin piksel boyutu ile çarpmamız gerekir. Yani sensörün genişliği 0.0029mm * 1945 = ~ 5.64mm [ w ] Sensörün yüksekliği 0.0029mm * 1097 = ~ 3.18mm [ h ]

Şimdi odak uzaklığını hesaplayabiliriz:

f = D * w / H
f = (25m * 5.64mm) / 7.04m = ~ 20mm
Bu nedenle, f> 20 mm odak uzaklık değerine sahip bir lense ihtiyacınız var. Böylece 2.7 ~ 12mm lensli standart bir bullet yeterli olmayacaktır.

Herhangi bir sorunuz varsa, yorum yapın ya da soru-cevap sayfamızdan bizlere ulaşarak sorun, öğrenin ve paylaşın!
  


Bu Makalenin Yorumları ( 1 )
Çok faydalı bilgiler, kaleminize sağlık




Yorum Yazın