Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
2019'un 10 Stratejik Teknoloji Trendi - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

2019'un 10 Stratejik Teknoloji Trendi

Gartner yıllık En İyi 10 Stratejik Teknoloji Eğilimleri raporunu açıkladı.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
2019'un 10 Stratejik Teknoloji Trendi
Gartner yıllık En İyi 10 Stratejik Teknoloji Eğilimleri raporunu açıkladı. Gartner'a  göre AI, artırılmış analitik, kuantum bilişim ve blockchain, BT manzarasını yakın zamanda değiştirecek başlıca teknolojiler arasında yer alıyor.

Rapora göre yapay zeka ve otomasyon gibi teknolojilerin bir araya gelmesi 2019 yılında işletmeler ve BT kuruluşları üzerinde önemli bir etki yapmaya başlayacak.

Gartner Fellow Başkanı David Cearley tarafından Gartner Sempozyumunda katılımcılara açıklanan, en önemli 10 stratejik teknoloji eğilimi şunlar:

1. Özerk nesneler

Geçtiğimiz yıl Gartner'in eğilimlerinden biri, araçlar, robotlar ve dronlar gibi otonom şeyleri içeren akıllı şeyleri içeriyordu. Bu yıl firma AI kullanımı için ayrı bir kategori oluşturdu. Cearley, “Otonom şeyler çoğaldıkça, insanlardan bağımsız olarak veya insan girdisiyle birlikte çalışan çok sayıda cihazın, işbirlikçi şekilde bir araya gelmesini bekliyoruz” dedi. “Örneğin, bir drone büyük bir tarlayı incelediyse ve hasat için hazır olduğunu tespit ederse otonom bir biçerdöveri gönderebilir. Ya da teslimat pazarında, paketleri hedef bölgeye taşımak için otonom bir araç kullanmak olabilir. Aracın üzerinde bulunan robotlar ve insansız uçaklar paketin son teslimini sağlayabilir. ” diyor.

2. Artırılmış analitik

Artırılmış analitik, analitiğin geliştirilme, tüketim ve paylaşılma şeklini dönüştürmek için makine öğrenimini kullanan çözümlere atıfta bulunuyor. Gartner'a göre bu, veri hazırlama, veri yönetimi, modern analitik, iş süreci yönetimi, süreç madenciliği ve veri bilimi platformlarını içeriyor.

3. AI odaklı geliştirme ortamları

Gartner'a göre, yapay zeka gelişimi araçların, teknolojinin ve AI yetenekleriyle en iyi uygulamaların evrimini temsil ediyor. Organizasyonlar artık AI algoritmaları ve modelleri gibi AI tarafından geliştirilmiş çözümler yaratmak ve geliştirmekle karşı karşıya.

Firma, 2022 yılına kadar, yeni uygulama geliştirme projelerinin yüzde 40'ında, ekiplerinde AI geliştiricilerin yer alacağını öngörüyor. “Sonuç olarak, uygulamaların hem işlevsel hem de işlevsel olmayan yönlerini otomatikleştiren, oldukça gelişmiş, yüksek teknolojili geliştirme ortamları,“ profesyonel uygulama geliştiricileri açısından yeni bir devrime yol açacak ve kod yazamayan kişiler bile uygulama üretmek için otomatik olarak AI araçları kullanabilecek.

Cearley ‘’ Profesyonel olmayanların kodlama gerektirmeden uygulama üretmesine olanak tanıyan araçlar yeni değil, ancak biz, AI ile çalışan sistemlerin yeni bir esneklik seviyesi getireceğini umuyoruz, ”diyor.

4. Dijital ikizler

Dijital ikizler, Gartner'in son 10 yılındaki en büyük 10 stratejik listesinde devam eden bir trend olarak yer alıyor. Gartner'a göre, bir dijital ikiz “gerçek bir varlık ya da sistemin dijital temsilini” ifade ediyor. Firma 2020'ye kadar 20 milyardan fazla ağa bağlı sensör olacağını tahmin ediyor. Bu da milyarlarca şey için dijital ikizlerin var olacağı anlamına geliyor.

5. Güçlendirilmiş kenar

Kenar, insanlar tarafından kullanılan veya çevremizdeki dünyaya gömülen uç nokta cihazlarını ifade ediyor. Edge computing ise bilgi işlemin bu uç noktalara daha yakın yerleştirildiği bir hesaplama topolojisini olarak açıklanıyor.

Gartner’a göre önümüzdeki beş yıl boyunca, daha büyük işleme gücü, depolama ve diğer gelişmiş yeteneklere sahip özel AI çipleri, daha geniş kenar aygıtlarına eklenecek. Daha uzun vadede, daha düşük gecikme süresi ve daha yüksek bant genişliği sağlayan 5G olgunlaştıkça, genişleyen kenar hesaplama ortamı, merkezi hizmetlere daha güçlü bir iletişim ortamı sağlayacak.

6. Sürükleyici deneyim

Geçen sene de tekrarlanan sürükleyici deneyim trendi, insanların dijital dünya ile etkileşim ve dijital dünyayı algılayış biçiminin nasıl dönüştüğünü ortaya koyuyor. Bunun örnekleri olarak artırılmış gerçeklik, karma gerçeklik ve konuşma platformları gösteriliyor. Gartner, algı ve etkileşimde kombine bir dönüşümün sürükleyici kullanıcı deneyimine yol açacağını tahmin ediyor. Gartner, cihazların cihazlarla konuştuğu ve adeta çevrenin tamamen bilgisayar ortamı haline geldiği bir geleceğin tablosunu çiziyor.

Rapora göre sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR) ve karma gerçeklik (MR), insanların dijital dünyayı nasıl algıladıklarını değiştirecek. Algı ve etkileşim modellerindeki bu değişim, geleceğin sürükleyici kullanıcı deneyimine yol açacak.

Çok modlu deneyim ile insanlar, bilgisayarlar, giyilebilir cihazlar, otomobiller, çevresel sensörler ve tüketici cihazları da dahil olmak üzere yüzlerce kenar aygıtına bağlı hale gelecek. Çok modlu deneyime sahip cihazlar, tüm insani duyuları ve gelişmiş bilgisayar duyularını (ısı, nem ve radar gibi) kullanacak.

7. Blockchain

Geçen yıldan beri devam eden bir trend olan blockchain bu yıl da önemli trendler arasında yer alıyor. Cearley, BT liderlerinin önümüzdeki birkaç yıl içinde teknolojiyi agresif bir şekilde kullanmasalar bile blok zincirini değerlendirmeye başlaması gerektiğinin altını çiziyor.

8. Akıllı alanlar

Akıllı alan, insanların ve teknolojinin etkin olduğu sistemlerin giderek daha açık, bağlantılı, koordine ve akıllı ekosistemlerde etkileşimde bulunduğu fiziksel veya dijital ortamlar olarak tanımlanıyor. Akıllı alanlar; hedef kitleler veya endüstri senaryoları için daha etkileşimli ve otomatik bir deneyim yaratmak için insanlar, süreçler, hizmetler ve nesneler de dahil olmak üzere çoklu unsurları bir araya getiriyor. Örnekler akıllı şehirler, dijital işyerlerini, akıllı evleri ve bağlı fabrikaları içeriyor.

9. Dijital etik ve gizlilik

Hayatlarımız giderek daha dijital hale geldikçe, bireyler, kuruluşlar ve hükümetler dijital etik ve mahremiyet sağlamak için çalışıyorlar. İnsanlar kişisel bilgilerinin kamu ve özel sektörde nasıl kullanılacağını ve dijital kimliklerini nasıl kontrol edip nasıl güvence altına alabileceklerini bilmek istiyor.

Cearley ‘Gizlilik ve güvenlik, güven oluşturmanın temel bileşenleri iken, güven aslında bu bileşenlerden daha fazlasıdır. Güven, delil veya soruşturma olmadan bir ifadenin gerçeğinin kabul edilmesidir. Nihayetinde bir kuruluşun gizlilik konusundaki ideal konumu, gizlilikten ahlaka geçiş yapmak gibi etik ve güveni de içeren daha geniş bir perspektif gerektirir. ‘’ diyor.

10. Kuantum bilişim

Son olarak, Gartner kuantum bilişimin 2019'dan sonra ortaya çıkmasını bekliyor. Kuantum bilişim, bilgiyi kuantum bitleri olarak gösterilen elemanlar olarak temsil eden atom altı parçacıkların (örneğin, elektronlar ve iyonlar) kuantum hali üzerinde çalışan bir klasik olmayan hesaplama türü olarak açıklanıyor.

Gartner'a göre potansiyel kuantum bilişim uygulamaları arasında optimizasyon, malzeme bilimi, kimya, kişiselleştirilmiş tıp ve biyoloji yer alıyor. Gartner, önümüzdeki birkaç yıl boyunca kuantum işlemlerinin başlamasını beklemezken, kuruluşların teknolojinin ne anlama geldiğini ve gerçek dünyadaki iş sorunlarına nasıl uygulanabileceğini anlamaya başlaması gerektiğine inanıyor.


 


Bu Haberin Yorumları ( 2 )
emeğinize sağlık

verimli güzel bir haber olmuş




Yorum Yazın