Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
3093 Sayılı TRT Gelirleri Kanunu - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

Tüm Dijital Kayıt Cihazlarına %16 ek vergi

3093 Sayılı TRT Gelirleri Kanunu uyarınca güvenlik sektöründe kullanılan tüm dijital video kayıt cihazlarına %16 ek bandrol vergisine tabi tutulmuş olup, ithalat yapan firmalar ilgili fiyat artışı, fiyat listelerini güncelleyerek uygulamaya almaya ba

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Tüm Dijital Kayıt Cihazlarına %16 ek vergi
3093 Sayılı TRT Gelirleri Kanunu uyarınca güvenlik sektöründe kullanılan tüm dijital video kayıt cihazlarına %16 ek bandrol vergisine tabi tutulmuş olup, ithalat yapan firmalar ilgili fiyat artışı, fiyat listelerini güncelleyerek uygulamaya almaya başladı. 
 
İlgili kanuna ait resmi yazı aşağıda yer almaktadır.
 
 
3093 SAYILI TRT GELİRLERİ KANUNUNDA YER ALAN BANDROL GELİRLERİ İLE İLGİLİ BİLGİLER
Amaç ve Kapsam
MADDE 1- Türkiye Radyo-Televizyon Kurumuna devamlı ve yeterli gelir kaynağı sağlamak amacıyla hazırlanan bu Kanun; radyo, televizyon, video ve birleşik cihazlardan alınacak ücretler, elektrik enerjisi hasılatından ayrılacak paylar ile çeşitli gelirlerin tahakkuk, tahsilat işlemlerini kapsar.
Cihazların İmalat ve İthalatı ile Gümrük Girişi
MADDE 3- Bu Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen cihazları imal veya ithal edenler satıştan önce; ticari ithalat maksadı dışında yurda getirenler de ithal işlemlerinden önce, bandrol veya etiket almaya mecburdur.
Bu bandrol veya etiketler Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu tarafından veya bu Kurumun yetkili kılacağı diğer kurum veya kuruluşlar tarafından verilir.
MADDE 4- a) Aşağıdaki cihazları imal veya ithal edenler satış sırasında, fabrika çıkış fiyatı veya ithal maliyeti üzerinden bir defaya mahsus olmak üzere, (20.12.2004 tarihli ve 2004/8331 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.)
1. Renkli televizyon için %16
2. Siyah/Beyaz televizyon için %16
3. Radyo, Portatif radyo-teyp, radyo-pikap için %16
4. Video için %16
5. Birleşik cihazlar için:
    a)Video-televizyon-radyo %16
    b)Video-televizyon %16
    c)Radyo-televizyon %16
    d)Müzik seti ve benzerleri %16
6. Yukarıda sayılan cihazların dışında kalan ve radyo-televizyon yayını almaya yarayan her türlü cihazlar %16
tutarında ücret tahsil ederler ve 5 inci maddeye göre Türkiye Radyo-Televizyon Kurumuna öderler.
b) Ticari ithalat maksadı dışında yurt dışından getirilecek (a) bendinde belirtilen cihazlardan bir defaya mahsus olmak üzere alınacak ücretler her yıl Aralık ayında gelecek takvim yılından geçerli olmak üzere Bakanlar Kurulu tarafından maktu olarak tespit edilir.
Tahsilat
MADDE 5- a) ( 15.06.1987 tarihli ve 3383 Sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ile aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.)
Bu Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen cihazları imal ve ithal edenler bir ay içinde sattıkları cihazlardan 4 üncü maddenin (a) bendine göre tahsil ettikleri ücretleri en geç müteakip üçüncü ayın onuna kadar Türkiye Radyo-Televizyon Kurumuna bir beyanname ile bildirerek ve aynı süre içerisinde ödemekle yükümlüdürler. Aksi takdirde her geçen gün için yürürlükteki en yüksek ticari kredi faizi oranı üzerinden tahakkuk ettirilecek faiz miktarı ile birlikte 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usülü Hakkında Kanun ( gecikme cezası hariç) hükümlerince tahsil olunur.
b) Gümrük idareleri bu Kanunun 4 üncü maddesinin (b) bendine göre yurda giren cihazlardan alınacak ücretlerin tahsilatını yaparak, aylık tahsilat toplamını en geç takip eden ayın onbeşinci gününe kadar Türkiye Radyo-Televizyon Kurumuna intikal ettirir.
Ceza Hükmü
MADDE 6- (08.02.2008 tarih ve 26781 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 5728 Sayılı Kanunun 439 uncu maddesi ile aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
Bu Kanunun 1 inci maddesinde belirtilen cihazların bandrolsüz veya etiketsiz satışını yapan imalatçı veya veya ithalatçıya Kurum tarafından bandrolsüz veya etiketsiz satılan veya satışa arzedilen her cihaz için cihazın satış bedeli kadar idari para cezası verilir. Bu cihazları bandrolsüz veya etiketsiz satın alan, devralan veya kullananlara bandrolsüz veya etiketsiz her bir cihaz için cihazın rayiç değerinin yarısı kadar idari para cezası verilir.
MADDE 10- Bu kanunun uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ile beyanname, bandrol ve etiketler ile ilgili diğer hususlar Türkiye Radyo-Televizyon Kurumu tarafından tespit edilir.
(6.7.1999 tarihli ve 4397 Sayılı Kanunun 6 ncı maddesi ile aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
 Bu Kanunun uygulanması ile ilgili olarak, bandrole tabi cihazları satın alan, devralan, toptan veya perakende satışını yapan firmalar ile bu cihazları kullananların kontrol ve denetimleri Kurumun görevlendireceği denetim elemanlarınca yapılır ve tespit edilen bandrolsüz her bir cihaz için Kurumca bu kanunun 6 ncı maddesindeki hükümler uygulanır. İmalatçı, İthalatçı ve İhracatçıların Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. ve Türkiye Elektrik Üretim-İletim A.Ş. ile bu kuruluşların dışında Kanunla elektrik üretimi ile iletimi tesisleri kurmaya veya işletmeye, dağıtım ve ticaretini yapmaya yetkili kılınan diğer Kurum, kuruluş ve işletmelerin denetimleri, Türkiye Radyo-Televizyon Kurumunun talebi üzerine 213 Sayılı Vergi Usül Kanunun 135 inci maddesinde belirtilen incelemeye yetkililer tarafından yapılır ve sonuçları Kuruma bildirilir.
 
YASA KARŞISINDA SORUMLU DURUMA DÜŞMEK İSTEMİYORSANIZ 
 
- Kesinlikle bandrolsüz cihaz almayın, satmayın ve kullanmayın.
- Satın almış olduğunuz cihazın bandrolünün olup olmadığını kontrol edin.
- Almış olduğunuz cihazın bandrolü yoksa cihazı almış olduğunuz yerden bandrolünü mutlaka alın.
- Satışa sunulan cihazların bandrolünü cihazların görünür bir yerine yapıştırın.
- Cihazı almış olduğunuz imalatçı, ithalatçı ve perakende satışını yapan firmaların, cihazınızın bandrolünü vermemesi halinde Kurumumuza mutlaka bildirin.
 
 
 
 
 
EK   1



Bu Haberin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın