Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Kablosuz İletişim Protokollerini Karşılaştırma - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

Kablosuz İletişim Protokollerini Karşılaştırma

W-Fi, Li-Fi, Buleetoth ve Zigbee nedir?

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Kablosuz İletişim Protokollerini Karşılaştırma
Günümüzde farklı cihazların iletişimini sağlamak için farklı teknolojiler kullanılıyor. Peki bu teknolojilerin farkları neler? Hangi teknoloji hangi avantajı sunuyor?

Wi-Fi

Wi-Fi, radyo frekanslarını (RF) kullanan kablolu ethernet tabanlı yerel alan ağlarını (LAN) Wi-Fi özellikli cihazlara kadar genişleten, IEEE 802.11 standartlarına dayanan bir teknolojidir. Wi-Fi, uç nokta cihazları ve LAN arasında iletişim kurmak için İnternet Protokolü'nü (IP) kullanır. Ağa bağlı bir kablosuz yönlendirici kullanılarak bir Wi-Fi bağlantısı kurulur ve cihazların internete erişmesine izin verilir. Wi-Fi'nin dezavantajı, içinde bulunduğu RF ortamına bağlı olarak parazite neden olabileceğidir. Mikrodalga fırınların yaydığı radyo dalgalarından diğer Wi-Fi sinyallerine kadar her şey veri aktarımınızı etkileyebilir.

Li- Fi

Li-Fi, yüksek hızlı kablosuz iletişim için ışık dalgalarını kullanan görsel ışık iletişimidir. Wi-Fi ile karşılaştırıldığında verileri çok daha düşük bir güç düzeyinde hızlı ve güvenli bir şekilde iletmek için kullanılır. Bir LED ampule sabit bir akım kaynağı uygulandığında, görünür ışık olarak gözlenen fotonların sabit bir akımda yayılır. Bu akım yavaşça değiştiğinde, ampul de yavaşça söner. Ampuller yarı iletkenler oldukları için, akım ve optik çıkış bir fotodetektör cihazı tarafından algılanabilen ve tekrar elektrik akımına dönüştürülebilen son derece yüksek hızlarda modüle edilebilir. Li-Fi'nin RF teknolojisinden daha az girişim sorunu vardır, bu da Wi-Fi'nin sorunlu olduğu yoğun ortamlar için idealdir. Li-Fi ticari olarak henüz çok yaygın olmasa da havacılık, eğitim, tüketici elektroniği, sağlık, perakende, güvenlik ve ulaşım gibi birçok sektörde Nesnelerin İnterneti için potansiyel uygulama alanlarına sahiptir.

Buletooth

Buletooth cep telefonları, bilgisayarlar ve diğer elektronik cihazların kısa menzilli kablosuz bağlantısı için bir standarttır. Bluetooth teknolojisi, radyo, televizyon ve cep telefonlarından ayrı olarak 2.45 GHz merkezli 79 farklı frekans (kanal) bandında radyo dalgaları gönderir ve alır. Bluetooth'un kısa mesafeli vericileri çok düşük güç tüketimine sahiptir ve Wi-Fi gibi daha uzun menzillerde çalışan kablosuz ağlardan daha güvenlidir. Cihazdan cihaza dosya transferleri, mobil kimlik bilgileri, kablosuz hoparlörler ve kablosuz kulaklıklar genellikle Bluetooth ile etkinleştirilir.

Zigbee

ZigBee bir 2.4 GHz mesh yerel alan ağı (LAN) protokolüdür. Küçük, düşük güçlü dijital telsizlerle kişisel alan ağları oluşturmak için kullanılan üst düzey iletişim protokolleri paketi için IEEE 802.15.4 tabanlı bir spesifikasyon olarak geliştirilmiştir. ZigBee cihazları, uzak mesafelere ulaşmak için ara cihazlardan oluşan bir ağ üzerinden geçerek uzun mesafeler boyunca veri iletir. ZigBee ağları, tanımlı bir 250 MBps hızına sahiptir ve 128 bit simetrik şifreleme anahtarları ile güvence altına alınmıştır. ZigBee, genellikle yüksek ölçeklenebilirlik, uzun pil ömrü ve güvenli ağ iletişimi gerektiren düşük veri oranlı uygulamalarda kullanılır. Bluetooth veya Wi-Fi'den daha basit ve daha ucuzdur ve evlerde, binalarda ve endüstriyel otomasyon uygulamalarında, örneğin kontrollü aydınlatma ve termostatlar, ev enerji monitörleri, akıllı ölçüm, tıbbi cihaz veri toplama, trafik yönetim sistemleri ve diğer düşük güç ve bant genişliği ihtiyacı olan alanlarda yaygın olarak kullanılır.


 


Bu Haberin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın