Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
En Zorlu Projeler: Tren Güvenlik Sistemleri - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

En Zorlu Projeler: Tren Güvenlik Sistemleri

Güvenlik entegratörleri için tren hatlarında dağıtım ve kurulum nasıl yapılır? Uygulamanın zorlukları nelerdir?

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
En Zorlu Projeler: Tren Güvenlik Sistemleri
Demiryolu sektörü uzmanları, güvenlik kamerası kurulumu için en zorlu yerlerden birinin trenlerin dış kısmında olduğunu söyler. Yüksek seyir hızlarında, trenin dış tarafına monte edilen güvenlik kameraları, aşırı hava, korozyon ve çizikler gibi aşırı ortam koşullarına dayanacak şekilde özel olarak tasarlanmalıdır.

Güvenlik entegratörleri için tren hatlarında dağıtım ve kurulum birçok nedenden ötürü basit bir iş eğildir. Bu projelerde hava ve sıcaklık direnci, korozyon ve çizilme problemlerinin yanı sıra fiziksel kurulumun kendisi de dahil olmak üzere başa çıkmak için üç temel zorluk vardır.

Hava koşulları

Trenlerin dışına monte edilen güvenlik kameraları, yıl boyunca her türlü hava koşuluna dayanabilmelidir. Tren yüksek hızlarda hareket ederken ve hava koşulları zorlaştığında olduğunda, meydan okuma daha sert hale gelir. Entegratörler, kameraların bu zorlu koşullarda bile  güvenilir şekilde çalışmasını sağlamalıdır. Göz önünde bulundurulması gereken birkaç faktör şunlardır:

1. Yüksek sıcaklıklar

Dünyanın bazı bölgelerinde, yaz sıcaklıkları düzenli olarak 100 dereceye ulaşabilir ve aşabilir. Bir trenin dış tarafındaki kameralar, içinde bulunan birçok ısı üreten elektrik bileşenleri ve kablolar nedeniyle çok daha yüksek sıcaklıklara ulaşabilir.

Hava koşullarına dayanacak şekilde tasarlanmış bir kamera, sıkıca kapatılmış bir metal muhafaza içinde yer alır ve bu da ısının dağılmasını zorlaştırarak sıcaklığını daha da artırır. Bu uygulama için entegratörler, her bir bileşenin uzun süre yüksek sıcaklıklara dayanacak şekilde test edildiği kameraları seçmelidir. Lens, ICR, optik filtre ve görüntü sensörü, en az 48 saat boyunca yüksek nem oranıyla sıcaklık testlerine tabi tutulmalıdır. Görüntü kalitesinin etkilenmediğinden emin olmak için testler, yüksek ve düşük sıcaklık döngülerini de içermelidir.
Kameralara ek olarak, tüm kablolar dış ortam sıcaklığına ve kamera gövdesinde üretilen ilave ısıya dayanacak şekilde sertifikalı olmalıdır. Beklenmedik yüksek sıcaklıklara karşı daha geniş bir sıcaklık aralığına sahip bileşenler seçilmelidir.

2. Düşük sıcaklıklar

Açıktır ki, trenler aşırı soğuk koşullarda da çalışabilir ve sıcaklıkların çift haneli negatiflere derecelere düşebileceği ortamlarda, kameranın çalışmasını etkileyebilecek zorluklarla karşılaşılır.

Üretici spesifikasyonları, cihazın soğuk hava koşullarında mekanik işlevini ele alır. Ancak kameranın önünü kapatan kar veya don, kayıt yapmayı imkânsız hale getirebilir ve bu entegratörler için önemli bir sorun oluşturur. Bu sorunlardan bazıları hava koşullarına karşı korumalı bir kasa seçerek önlenebilir. Ayrıca kar tutunmasını zorlaştırmak için gövdenin ön lensi / penceresi tamamen düz olmalıdır.

İyi tasarım ve spesifikasyonlarda bile, don ve kar, yüksek hızlarda ve son derece düşük sıcaklıklarda çalışırken kaçınılmazdır. Böyle bir durumda ideal çözüm muhafazanın ön lensi için bir ısıtıcı eklemektir. Hızlı ve eşit ısıtma normalde, ısıtıcının perdenin etrafından tamamen geçmesini sağlayarak elde edilir. Buna ek olarak, dijital güç anahtarı kullanılarak ısıtıcının etkinleştirilebilmesini sağlayan bir baskılı devre kartı (PCB) kullanılarak da güvenilir bir ısıtma yöntemi uygulanabilir.

Temperli cam, hava şartlarına çok daha iyi dayanır ve uzun dağıtım periyotları boyunca renk değiştirmeyecek şekilde plastik ve normal camlara göre birçok avantaja sahiptir. Bu açıdan temperli camlar dış tren gözetimi için vazgeçilmez bileşenlerdir.

3. Suya dayanıklılık

Teknoloji, dış ortamlarda kameraların güvenli bir şekilde korunmasına yardımcı olmak için yıllar içinde önemli ölçüde geliştirildi. Ancak, bir kameranın trenin dış tarafında su geçirmez kalmasını garantilemek için, birkaç ek faktör göz önünde bulundurulmalıdır.

IP66 ve IP67 dereceli kameralar, şiddetli yağmurlara dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Bununla birlikte, IP67 kameraları ek olarak basınca dayanacak şekilde tasarlanmıştır. IP67 kameraların seçilmesi, yüksek hızlarda seyahat eden ve şiddetli yağmurla karşılaşan trenlere uygulandığında daha avantajlıdır. IP66 ve IP67 sınıflı kameralar için yapılan testlerin, trenlerin dışında yaşanabilecek farklı senaryoları simüle ettiği de unutulmamalıdır. Ekstra güvenilirlik isteyen müşterileri için entegratörler IP66 ve IP67 sınıflarına sahip kameraları seçmelidir.

4. Yoğuşma

Bir trenin dışındaki çevre koşulları, genellikle işlemcinin ürettiği ısı nedeniyle kamerada yoğunlaşmaya yol açabilir. Dış hava sıcaklığı düştüğünde, kameranın iç ısısı ile dışarısı arasındaki fark, kameranın içinde yoğunlaşmaya neden olur. IP68 sınıfına sahip kameralar sadece toz ve su geçirmezdir, camın bir tarafından diğerine giden nemli havaya karşı koruma sağlamazlar.

Kameranın iç kısmında yoğuşmayı önlemek için tek başına yüksek giriş koruması yeterli olmadığından, bu sorunun üstesinden gelmenin en iyi yolu, kameranın ön tarafında yoğunlaşmayı önleyen koruyucu bir kaplama kullanmaktır.

Korozyon ve Çizilmelerin Önlenmesi

Trenin dış tarafına monte edilmiş kameraları çizikler gibi hasarlara karşı korumak için çizilmeye dayanıklı bir kılıf yerleştirilmelidir. Korozyondan kaçınmak özellikle önemlidir çünkü kameralar sürekli olarak kirlilik, asit yağmuru ya da tuzlu su gibi koşullara maruz kalmaktadır ve korozyon nedeniyle zayıf noktalar geliştirmemeleri önemlidir.

Akıllı üretici tasarımı, korozyon önleme için ilk adımdır. Kameranın şekli, koruyucu kaplamada zayıf noktalar oluşturabilecek ve kaplamanın soyulmasına neden olacak şekilde keskin bir açıya sahip olmamalıdır. Kamera gövdesi, en sert ve korumalı yüzeyi sağlamak için toz boya ile kaplanabilir. Bununla birlikt kaplamanın doğru yapılması çok önemlidir. Eğer çok az kaplama uygulanırsa kamera korozyona karşı yeterince korunmayacaktır. Çok fazla kaplama ise pürüzlü bir yapıya neden olacak ve kamera su tutunması nedeniyle suya daha az dirençli hale gelecektir.

Vidalar ve tutturucular, korozyon söz konusu olduğunda göz önünde bulundurulması gereken diğer bir anahtar konudur. EN 10088-2 1.4301 sertifikasyona sahip, paslanmaz çelikten standart bir vida, özellikle kıyı bölgelerinde aşırı hava koşullarına dayanmayacaktır. Daha yüksek güvenilirlik seviyeleri için EN 10088-2 1.4401 paslanmaz çelik vidalar kullanılmalıdır.

Çizilmeye karşı dayanıklılık: Trenin dış tarafına yerleştirilen güvenlik kameraları için çizilmeye karşı dayanıklı bir malzeme gereklidir, çünkü trenin kayması genellikle küçük taşların ve kumların emilmesine ve kameranın ön tarafına çarpmasına neden olur.

Entegratörler iki seçeneğe sahiptir: çok sert olan ve çizilmeye karşı iyi direnç sağlayan 5H temperli cam, (kasıtlı olarak vandalizm eylemlerine karşı etkili bir şekilde korunmaz) veya vandalize edildiğinde kırılma olasılığı daha az olan, ancak çizilmeye daha duyarlı olan plastik.

Küçük taşlardan ve diğer döküntülerden kaynaklanan aşınma olasılığı, vandalizmden daha fazla risk oluşturduğundan, çoğu tren müşterisi, proje gereksinimlerini karşılamak için plastikten ziyade temperli camdan yapılmış bir ön muhafazayı kullanmayı tercih edecektir.

Kurulum ve Bakım

Entegratörler, bir kameranın belirli bir dağıtım için uygunluğunu arttırmak amacıyla, pan ve eğme işlevinin yanı sıra farklı lensler seçmelidir. Ek olarak, kamera bileşenlerinin EN 50155 standardına uymak için çok kompakt bir birime sığması şarttır. EN50155, ekipmanın sıcaklık, nem, şok, titreşim ve ilgili parametreler dahil olmak üzere demiryolu uygulamaları için vagonlarda kullanılan elektronik ekipmanı kapsayan uluslararası bir standarttır.

Bu, bir kamera hareket halindeyken kameranın bileşenlerinin hareket etmemesi için video güvenlik uygulamalarında da geçerlidir. Trenler yüksek hızlarda hareket ettiğinde meydana gelen güçlü titreşimler, herhangi bir hareketli parçanın arızalanabileceği anlamına gelir. Özellikle pan, tilt ve zoom gibi özellikleri söz konusu olduğunda, uygun donanım seçilmezse arıza ihtimali daha güçlüdür. Titreşim korumalı kameraların ayarlanabilir bir kaydırma ve eğme fonksiyonları, entegratörün tren müşterisinin istediği açıyı ayarlamasına izin verir. Tren operatörleri uygulama esnekliğe sahip olduklarında, kurulumun proje gereksinimlerini karşılayabilme şansı önemli ölçüde artar.

Bazı durumlarda, tren operatörünün platformu ve tren kapısını aynı anda kaydetmek için kameraya ihtiyacı olduğunda, ayarlanabilir PTZ işlevleri yetersiz olabilir. Alternatif olarak, trende birden fazla kameranın farklı görüş açıları gerektirmesini talep edebilirler. Bu sorunun üstesinden gelmenin en iyi yolu, kameraları her zaman farklı lens seçenekleriyle sunmaktır.
 


Bu Haberin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın