Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
H.265 Güvenlik Sistemlerine Neler Getiriyor? - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

H.265 Güvenlik Sistemlerine Neler Getiriyor?

H.265 nedir? H.265 ve H.264 farkı ne?

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
H.265 Güvenlik Sistemlerine Neler Getiriyor?
Video kodeklerine ve güvenlik kameraları için sıkıştırmaya aşina iseniz, aynı zamanda AVC olarak da bilinen H.264'ü de biliyorsunuzdur. H.264 CCTV sistemleri için  en yaygın kullanılan video kodek olsa da halefi H.265. gibi hızla popüler hale gelen yeni bir kodek daha var.

H.265 nedir?

Yüksek Verimli Video Kodlama için HEVC olarak da bilinen H.265, MPEG ailesindeki en son video sıkıştırma standardıdır. JCT-VC tarafından düzenlenen ve iki kez sıkıştırma performansı sağlamak üzere tasarlanan H.265, H.264 / AVC’nin bir yükseltme ve uzantısı olarak çalışır.

H.265 ve H.264 farkı nedir?

H.265 , H.264 dosyasını video kalitesini koruyarak %50 daha fazla sıkıştırabilir. Dosya boyutu ve bit hızı aynı tutulursa, video kalitesi çok daha yüksek olacaktır. Bu hız ve veri verimliliği, yüksek çözünürlüklü videonun (1080P ve 4k) giderek daha yaygınlaşması nedeniyle yararlıdır.

H.265, bu görüntü kalitesini, piksel bloklarının öngörülen ve aynı ya da yakın bir çerçevedeki piksellere referans vererek kullanıldığı, dengelenmiş hareket tahminini kullanarak elde eder. H.264 ayrıca hareket telafisi tahminini kullanırken, H.265 16 x 16'nın aksine 64 x 64 pikselden çok daha büyük makro bloklar kullanabilir. Bu, aynı görüntüyü kodlamak için daha az bilgi gerektirdiğinden H.265'i daha verimli hale getirir. Ayrıca her bir resim için gelişmiş daha az veri ve daha iyi hareket bölgesi birleşimi ile daha düzgün bir görüntü oluşturur.

HVEC ayrıca, H.264'ün 9 resim içi yönünün tersine 35 resim içi yönlendirme sayesinde hareket vektörlerini çok daha doğru ve daha az kalıntı hatasıyla kodlamaya yardımcı olan Uyarlamalı Hareket Vektörü Tahminini de içerir. Aynı zamanda geliştirilmiş bir deblokaj filtresi ve Örnek Uyarlamalı Ofset özelliğine sahiptir.

H.264 gibi, H.265 de 4K UHD dahil olmak üzere 8192 × 4320'ye kadar çözünürlükleri destekleyebilir ve bu sayede neredeyse tüm CCTV kameraları ve gözetim sistemleriyle kullanım için fazlasıyla yeterlidir.

Cctv sistemlerinde H.265 kullanmanın yararları

H.265 diğer kodeklerden çok daha verimli olduğundan, aynı video kalitesini korurken daha az bant genişliği ve sabit diskte daha az depolama alanı gerektirir. Daha fazla gözetim videosunu daha az alanda, daha net görüntülerle saklayabilmek fiziksel donanım ihtiyacını ortadan kaldırarak bulut kayıt ve depolamayı mümkün kılar. Depolama sistemi tasarrufu, yüksek verimlilik ve IP sistemi altyapısında daha az bakım anlamına gelir.

H.265'in olumsuz tarafları

H.265, video sıkıştırılırken çok daha iyi video kalitesi ve performans sunar, ancak video gözetim sisteminde kullanım için bazı dezavantajlara da sahiptir. Birincisi, oynatma uyumluluğu konusudur. Hemen hemen her video oynatıcısı H.264'ü desteklerken, şimdilik çok az sayıda oynatıcı H.265'i destekliyor. VLC gibi önde gelen bazı platformlar H.265 desteği yayınlamış olsa da hala çok popüler bir kodek olmadığını söylemek gerekir.

H.265 kodeklerini kendi kameralarında ve sistemlerinde kullanan çoğu şirket, H.265 ile uyumlu olan ve dosyaları açıp görüntülemenizi sağlayan özel bir player sunar. Video dosyalarını başka bir bilgisayara taşımak veya player olmadan izlemek, uyumluluk sorunlarına yol açabilir ve çoğu tarayıcı (Chrome, Firefox, vb.) bu formatı desteklemez.

H.265 ayrıca, daha fazla donanım yoğunluğuna sahip olup, diğer kodeklere göre videoların kodunu çözmek ve oynatmak için daha fazla işlem gücü gerektirir. Daha hızlı işlemciler ve video kartları gerektiren H.265 ile kullanım için tasarlanmış IP kamera modelleri, daha hızlı ve daha güçlü işlemcilerin kullanımını zorunlu kılıyor.




Bu Haberin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın