Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
H.265 Sistemlere Neler Getiriyor? - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

H.265 Sistemlere Neler Getiriyor?

Yeni H.265 sistemleri için altyapınız hazır mı?

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
H.265 Sistemlere Neler Getiriyor?
Pek çok yeni teknolojide olduğu gibi, güvenlik ortamı için en uygun olan teknolojiye belirlemek ve hemen karar vermek genellikle zordur. Yeni H.265 kameralar için de durum şimdilik böyle.

H.265 kamera nedir?

Piyasaya yeni sürülen H.265 kamera modelleri, video kalitesinden ödün vermeden dosya boyutunu yarı yarıya düşürebiliyor ve kullanıcıların depolama donanımından ve ağ altyapısından tasarruf etmesini sağlıyor. Bununla birlikte, H.265 videosunun görüntülenmesi ve işlenmesi, sistem maliyetlerini artırabilecek daha büyük işlemci gücü gerektiriyor.

Bu durumda yeni kurulumlar için, tüm donanımın H.265 işleme gereksinimlerine göre belirlenmesi zorunluluğu ortaya çıkıyor. Yeni standart için ayrı donanım özellikleri sağlayan ve H.265'i destekleyen çok sayıda VMS markaları ortaya çıkmaya başladı bile. Bunun anlamı, iş istasyonlarını ve sunucuları satın alan müşteriler başlangıçta daha fazla para ödeyecekler, ancak zaman içinde bu, bant genişliği ve depolamadaki tasarruflarla yatırım getirisi olarak dönecek. Henüz olmasa da, H.265 olacak yakın gelecekte varsayılan standart haline gelecek.

Genel verimlilik açısından, H.265 de tıpkı H.264 gibi, koridorlar veya otoparklar gibi çok fazla hareketin olmadığı alanlarda iyi performansla çalışıyor. Bu senaryolar, kodlama motorunun, hem H.264 hem de H.265 için temel prensip olan tek tek video kareleri arasındaki benzerliklerden maksimum yararlanmalarını sağlıyor.

H.265'in H.264'e kıyasla kullanımı, kalabalık bir yürüyen merdiven veya otoban görüntüsü gibi öngörülebilir modellerde hareket eden, çok etkinliğe sahip videolarda net bir fayda sağlıyor. Bu durumlarda, sıkıştırma verimliliğindeki gelişmeler yüzde 60’ı aşabiliyor. Azaltılmış dosya boyutları, daha düşük sistem bant genişliği gereksinimlerine dönüşürken, bunun toplam sistem maliyetini etkileme derecesi, kurulumun boyutuna, mevcut altyapısının ve sistem topolojisinin gücüne bağlı olarak değişiyor.

Sistem tasarımı da bu anlamda önemli bir fark yaratıyor. Özellikle kurumsal veya çok siteli kurulumlarda, videonun kameranın lokasyonuna göre nerede kaydedildiğine dair kararlar ve görüntüleme istasyonlarının nasıl desteklendiği, ne kadar video verisinin ağda herhangi bir zamanda geçtiğini etkiliyor. Ağ trafiğini kontrol altında tutmak için video kalitesini düşürmek zorunda kalan kullanıcılar, H.265 ile artık video kalitesini düşürmeden sisteme daha fazla kamera ekleme özgürlüğüne sahip olabiliyor.

H.265 kamera sistem gereklilikleri

H.265'in depolama ile ilgili avantajları, halihazırdaki kayıt sistemlerine kıyasla, aynı süre boyunca videoların iki kat daha fazla depolanabileceği anlamına geliyor. Böylece, yeni donanım satın alırken, depolama için daha az bütçe ayrılabiliyor. H.264 ile karşılaştırıldığında, H.265 kodlamak için işlem gücünün sekiz kat ve kod çözme gücünün iki katına kadar artırılması gerektirebiliyor. Neyse ki, kodlama süreci neredeyse sadece kameralarda yapılıyor ve yeni H.265 kameraların maliyeti H.264 kameralardan çok farklı değil.

Diğer taraftan, kod çözme, videonun bir VMS sisteminde görüntülendiği her yerde gerçekleşiyor. Bu, H.264 kod çözme işlemi için iki kat daha fazla işlemci gücü gerektirdiğinden, H.264 akışlarını görüntülemek için şu anda kullanılan donanım, H.265'deki eşzamanlı video akışlarının yaklaşık yarısını görüntüleyebiliyor. Eski sistemlerin zorlukları tam olarak burada devreye giriyor. Örneğin, bir izleme istasyonu sekiz adet 2MP kamera görüntülemek için yapılandırılmışsa ve bu işlemci H.264 kullanarak maksimum kapasitesine ulaşıyorsa, H.265'te yalnızca dört kamera gösterebiliyor.

VMS sistemi tasarımcılarının, H.265'i desteklemek için yükseltilmiş donanımlara olan ihtiyacı en aza indirebilmesinin yolu, VMS iş istasyonları ve görüntü aygıtlarındaki yükleri azaltabilen kamera özelliklerinden yararlanmaktan geçiyor. Çoklu akış ile birlikte üçlü kodekler (M-JPEG, H.264 ve H.265'e kodlama) sunan kameralar, H.265 yüksek çözünürlüklü video iletmeyi mümkün kılıyor.

H.265 Arama ve analiz işlevleri

Farklı VMS motorları bu işlevleri farklı şekilde ele aldığından, H.265'in arama ve analitiği gerçekleştirmek için gereken işlem gücüne sahip olacağı etki hakkında genel olarak konuşmak oldukça zor. Örneğin, hareket algılama ve diğer analiz yetenekleri ile donatılmış birçok IP kamera, bu bilgiyi bir VMS sunucusuna video akışıyla birlikte kaydedilen meta veriler olarak iletme yeteneğine sahip. VMS, ilgili video akışını, olayları bulmak için kod çözmeden meta veriler içinde arama yapabilirse, videonun H.265 olması gerçeği bir ölçüde önemini yitiriyor.

Başka bir değişken, analitik motorlarının VMS platformuna entegre edilip edilmediği veya ayrı ya da özel bir sunucu tarafından ele alınıp alınmadığıdır. Analitiği kullanan bir sistemi tasarlıyor veya yükseltiyorsanız, analizlerin yeni kameralardan gelen videolar ile beklendiği gibi çalışmaya devam etmesini sağlamak için VMS üreticinizden teknik destek almanız gerekebilir.
 


Bu Haberin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın