Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Yapay Zekalı Dronlar Trafik Kurallarını Öğrendi - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

Yapay Zekalı Dronlar Trafik Kurallarını Öğrendi!

Alçak irtifa uçuşları için yapay zekalı dronlar geliyor!

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Yapay Zekalı Dronlar Trafik Kurallarını Öğrendi!
Araştırmacılar, dronların sokaklarda ve kapalı ortamlarda tamamen kendi başlarına uçmalarına izin veren DroNet adlı bir algoritma geliştirdi. Algoritma geliştirilirken, trafik kurallarının yanı sıra bisiklet ve araba sürücülerinin eğitim örnekleri kullanıldı.

Dron sistemlerinde yön belirlemek için GPS kullanılıyor. Mevcut GPS sistemi yoğun yaya trafiğinin oluğu sokaklar, tepki süresi nedeniyle alçak irtifalarda otonom uçuş yapacak dronlar için uygun değil.

Zürih Üniversitesi’ne bağlı NCCRRobotik, şehrin sokaklarında güvenli bir şekilde bir drone uçuşu sağlayan bir algoritma olan DroNet'i geliştirdi. Sistem engelleri önlemek ve dronu hareket ettirmek için bir direksiyon açısının yanı sıra dronun tehlikeli durumları tanımasını ve anında tepki vermesini sağlamak için çarpışma olasılığını hesaplıyor.

Zürih Üniversitesi Robotik ve Algı Profesörü Davide Scaramuzza “DroNet, statik ve dinamik engelleri tanır ve bunlara çarpmamak için yavaşlayabilir. Bu algoritma ile otonom gezen dronları günlük hayatımıza entegre etme yönünde bir adım attık ”diyor

İsviçreli araştırmacılar tarafından geliştirilen drone, gelişmiş sensörler yerine, kamera verilerini analiz eden çok güçlü, derin sinir ağından oluşan bir yapay zeka algoritması kullanıyor. Prof. Scaramuzza, algoritmayı belirli şeylerin nasıl yapılacağını öğrenmek için karmaşık görevleri çözmeyi öğrenen bir bilgisayar algoritması olarak tanımlıyor.

Derin öğrenme'deki en zor zorluklardan biri, birkaç bin “eğitim örneği” toplamak olduğunu söyleyen araştırmacılar, algoritmalarını eğitmek için yeterli veriyi elde etmek için, şehirde sürüş yapan otomobil ve bisikletlerden veri topladı. Verilerden elde edilen modelleri taklit eden dron, güvenlik kurallarına otomatik olarak uymayı öğrendi. 

İşin en ilginç yanı ise dronların eğitim programı dışındaki bazı alanlarda nasıl uçmaları gerektiğini, kendiliğinden öğrenmesi oldu. Dron sadece şehir sokaklarında değil, aynı zamanda eğitim programında yer almayan farklı otoparklar ve ofis koridorları gibi kapalı ortamlarda bağımsız olarak uçtu..

Araştırmacılar projenin afet sonrası şehir bölgelerindeki kurtarma operasyonlarının yanı sıra, şehir sokaklarında izleme, gözetim ya da paket teslimatı gibi operasyonlar için potansiyeli olduğunu düşünüyor.

 


Bu Haberin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın