Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Yapay zeka, intihar vakalarını önceden haber verecek! - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

Yapay zeka, intihar vakalarını önceden haber verecek!

Kanada hükümeti, özellikle genç nüfustaki artan intihar oranlarıyla baş edebilmek için bir yapay zeka şirketi ile anlaştı.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Yapay zeka, intihar vakalarını önceden haber verecek!
Yapay zeka ve derin öğrenme teknolojilerii, bu defa farklı bir konuyla gündeme geldi. Kanada hükümeti, özellikle genç nüfustaki artan intihar oranlarıyla baş edebilmek için bir yapay zeka şirketi ile anlaştı. Şirket, sosyal medya analizleri ile intihar vakalarına ilişkin modeller oluşturacak.

Kanada, sosyal medyada intihar ya da kendine zarar verme gibi intihar kalıplarını araştırmak için yapay zeka ve derin öğrenme teknolojilerinden faydalanacak bir projeye başladığını duyurdu. Kanada Halk Sağlığı Ajansı, Advanced Symbolics Inc. (ASI) adlı bir Ottawa merkezli AI şirketi ile anlaşma yaptı. Anlaşma uyarınca ASI, çeşitli coğrafi bölgelerden elde edilmiş sosyal medya verileriyle, yapay zekayı eğitecek ve intihara meyilli kişilerin tespit edilmesini sağlayacak bir prototip geliştirecek.
Ancak projenin önceliği intihara meyilli kişileri tespit etmek değil. Projenin amacı, potansiyel olarak intihar oranlarının yüksek olduğu bölgelerde yerel sağlık hizmetlerini güçlendirecek modeller geliştirmek.

Proje bu ay başlayacak ve Haziran ayının sonuna kadar devam edecek. Projenin ilk aşamasında düşünce, davranış ve iletişim gibi intiharla ilgili davranış kalıpları tanımlanacak. Bir sonraki aşamada ise elde edilen veriler Kanada genel nüfusuna uyarlanacak. ASI, yapay zekayı intihar oranının yüksek olduğu belirli bölgeler için eğitilecek. Geçmişteki intihar olaylarından ve sosyal medyaya yansıyan verilerden, bir model oluşturacak olan yapay zeka, intihar potansiyeli halinde, yetkililere iki ila üç ay önce uyarı yapabilecek.

Böyle bir projeye başlamasının ardındaki neden ise oldukça çarpıcı. İstatistiklere göre 10 ila 19 yaşlarındaki Kanadalılar için intihar, ikinci sıradaki ölüm nedeni olarak yer alıyor. Araştırmacılara göre intiharı önlemeye ve etkili önleme programları geliştirmeye yardımcı olmak için, öncelikle intihar davranışlarıyla ilgili çeşitli kalıpların ve özelliklerin anlaşılması gerekiyor. İşte, tam bu noktada derin öğrenme teknolojisi devreye giriyor.

Proje, kullanılan teknoloji bakımından aslında bir ilk değil. İntiharı önlemeye yönelik yapay zekanın kullanılması ilk kez 2013 yılının Facebook tarafından denendi. Facebook, önemli miktardaki veri akışı ile kullanıcıların intihar eğilimlerini belirlemek için araştırmacılarla birlikte çalışıyordu . Örneğin mağdurların erkek olup olmadığı (intihar olasılığı daha yüksek), evli (daha az ihtimalle) veya çocuksuz (daha olası) gibi faktörlerle ilişkili farklı intihar modelleri ortaya konuldu. Ancak araştırmalar kişilere müdahale kapsamına girmemişti.
  


Bu Haberin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın