Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Tarihin ilk gizli kamera görüntüleri - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

Tarihin ilk gizli kamera görüntüleri Oslo'da çekilmiş

1890'larda kullanılan gizli kameranın arkasında bir aşk öyküsü var

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Tarihin ilk gizli kamera görüntüleri Oslo'da çekilmiş
Yüksek çözünürlüklü telefonlar ve kameralarla, resim ya da video çekmenin hiç olmadığı kadar kolay olduğu günümüzden bakıldığında, 19. yüzyılda gizli kamera kurmayı ve insanları görüntülemeyi düşünmek algılarımızı epeyce zorlayabilir.

Teknolojinin ilk yıllarında çekilmiş nostaljik fotoğraflarda herkesin şık olduğu ve neredeyse hep aynı pozların verildiği görüntülere aşinayız. Ancak, o yıllarda farklı bir yaklaşımla, insanların en doğal hallerini görüntüleyenler de vardı. Norveçli bir öğrenci sayesinde çekilen gizli görüntüler, 1890'lı yıllarda hayatın nasıl olduğuna dair farklı bir bakış açısı sunuyor.

1874 yılında doğan Carl Stormer ilk gizli kamerasını satın aldığında genç bir matematik öğrencisiydi. Oslo Üniversitesinde okurken, tanımadığı bir kadına aşık olan Stormer, en azından bir fotoğrafa sahip olmak ümidiyle, aşık olduğu kadının fotoğraflarını gizlice çekmeye karar verdi.

Stormer’ın platonik bir aşk hikayesi ile başlayan gizli fotoğrafçılık serüveni sokak fotoğrafçılığına dönüştü. Stormer, 1893'ten 1897'ye kadar Oslo'nun ana caddesi olan Karl Johansgate'deki insanların görüntülerini yakalamaya devam etti. Neredeyse bir paparazzi gibi çalışan Stormer’ın karelerinde, dostça selamlaşan insanların yanı sıra şüpheli bakışlar fırlatanlar da yok değildi.

Stormer ilk gizli kamera kullanan kişi olarak tarihe geçti. Tahmin edilenin aksine fotoğrafçı olmadı ve kariyerine başarılı bir matematikçi ve fizikçi olarak devam etti. 43 yıl boyunca Oslo Üniversitesi'nde öğretim yapan Stormer, Kuzey Işıklarını da görüntülemeyi başardı.

İşte, Carl Stormer’ın 1893-1897 yılları arasında,19 yaşında bir üniversite öğrencisiyken Norveç'in Oslo kentindeki günlük hayatı ölümsüzleştirdiği kareleri.

 













































Bu Haberin Yorumları ( 2 )
Çok ilginç ve çok güzel

vay be tarih neleri kayıt etmiş




Yorum Yazın