Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Bilim adamları su teresinden ''doğal'' aydınlatma yaptı! - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

Bilim adamları su teresinden ''doğal'' aydınlatma yaptı!

Nanobiyonik bitkiler, bir gün elektrikli aydınlatmanın yerini alabilir.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Bilim adamları su teresinden ''doğal'' aydınlatma yaptı!
Karanlık bir ortamda bir lambayı kullanmak yerine masanızdaki parlayan bir bitkinin ışığında kitabınızı okuyabileceğinizi düşünün.

MIT mühendisleri bu çılgın fikri gerçeğe dönüştürmek için önemli bir adım attı. ABD Enerji Bakanlığı tarafından finanse edilen proje kapsamında, özel olarak üretiken nano parçacıklar bir su teresinin yapraklarına enjekte edildi ve yaklaşık dört saat boyunca ışık yayması sağlandı. Araştırmacılar bu gibi bitkilerin, bir gün çalışma alanlarını aydınlatacak kadar parlak olacağına inanıyorlar.

MIT'de Kimya Mühendisliği Profesörü Michael Strano amaçlarının, bir masa lambası görevi görebilecek bir bitki yaratmak olduğunu söylüyor. Elektriksiz aydınlanma, bitkinin enerji metabolizması sayesinde elde ediliyor. Araştırmacılara göre bu teknoloji düşük yoğunluklu iç mekan aydınlatması veya ağaçları kendi kendine çalışan sokak lambalarına dönüştürmek için kullanılabilir.

Nanobiyonik bitkiler yolda

Yeni bir araştırma alanı olan bitki nanobiyonik, bitkilere farklı nanopartikül türleri yerleştirerek yeni özellikler kazandırmayı amaçlıyor. MIT mühendisleri, elektrikli cihazlar tarafından gerçekleştirilen işlevlerin birçoğunu gerçekleştirebilecek yeni bitkiler üretme peşinde. Araştırmacılar daha önce patlayıcı madde tespit edebilen ve bu bilgileri bir akıllı telefona iletebilen bitkilerin yanı sıra kuraklık koşullarını izleyebilen bitkiler de tasarladılar.

Dünya çapındaki enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 20'sini aydınlatmanın oluşturduğunu düşünürsek, çalışmalar mantıklı bir hedef gibi gözüküyor. Strano, "Bitkiler kendi kendilerini onarabilir. Üstelik kendi enerjilerine sahipler ve açık havada yaşayabiliyorlar diyor.

MIT ekibi, parlayan bitkilerini yaratmak için ateşböceklerine parlaklık veren enzimleri ve çeşitli moleküllerin her birini farklı türde bir nano-parçacık taşıyıcısının içine yerleştirerek, her bileşenin bitkinin doğru parçasına ulaşmasını sağladı. Çalışmanın ilk dönemlerinde yaklaşık 3,5 dakika boyunca parlama sağlanırken ve sonrasında 3.5 saat parlaklık süresine ulaşabilen bitkiler üretildi.

Bir adet 10 santimetrelik su teresi tarafından üretilen ışık, gereken miktarın yaklaşık binde birii. Ancak, araştırmacılar konsantrasyonu optimize ederek bitkinin yaydığı ışık süresinin artırabileceğine inanıyorlar.
 


Bu Haberin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın