Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Beyin kontrollü dron filoları geliyor - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

Beyin kontrollü dron filoları geliyor

Çok sayıda dron, tek bir operatör tarafından yönetilebilecek

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Beyin kontrollü dron filoları geliyor
Kumandalar, radyo denetleyicileri ve cep telefonları tarafından yönlendirilen insansız özerk araçlar ( UAV ) hava fotoğrafçılığı ve güvenlik gibi çeşitli görevleri halihazırda yerine getiriyor. Fakat birden çok uçağı kullanmak birden fazla insani operatör gerektiriyor ve bu bir eşgüdüm problemini ortaya çıkarıyor. İnsan-beyin arayüzlerini kullanan tek bir operatör, birden fazla sürüşü kontrol ederek yeni uygulamaları mümkün kılıyor.

Arizona Eyalet Üniversitesi'ndeki İnsan Odaklı Robotik ve Kontrol ( HORC ) Laboratuarının direktörü Panos Artemiadis'e göre, insan beyni arayüzlerini kullanan tek bir operatör, bir dron filosunu kontrol ederek olası yeni uygulamaların kapılarını açabilir. Artemiadis, insan-beyin arabirimi mekanizmalarını kullanan drone birliklerinin, önümüzdeki üç ila beş yıl içinde, tek tek kontrol edilen UAV'lerin yapamayacağı operayonlarda büyük başarılar elde edeceğine inanıyor.

Arama ve kurtarma
İnsanların arama kurtarma senaryolarında robotlarla işbirliği yapmaya başladıkları bir zaman diliminde yaşıyoruz. Birçok robot üreticisinin hedefinde arama kurtarma operasyonları var ve çok sayıda robot şimdiden piyasaya sürüldü bile. Beyin-robot arayüzleri, birçok robotun aynı anda kontrol edilmesine olanak tanırken, robot ekiplerinin daha geniş alanlardaki yeteneğini artırabilir. Operatör, video akışında daha yakından gözlemlenmesi gereken bir şey tespit ederse, sürüleri o bölgeye yönlendirilebilir.

Yangın söndürme
Kızılötesi görüntüleme ekipmanı ile donatılmış olan bir drone filosu, orman yangınlarının gerçek zamanlı yayılımını izlemek için kullanılabilir. Bu da itfaiyecilerin buna göre planlama yapmalarına zin verir. Operatörler rüzgar yönündeki bir değişiklik gibi hava koşullarında meydana gelen değişimleri izleyebilir ve yeni önlemler alabilir.

Tarım analizi
Dronlar, büyük tarım alanlarını gözlemlemek ve analiz etmek için toprak analizi ve sulama planlaması için topografik haritalar hazırlayabiliyor. Dronlar kameraların yanı sıra yakın bir gelecekte gerekli sulama ayarlarını ve hastalıkları belirleyebilen sensörleri de kullanacaklar. Bazı dron sistemleri halihazırda bu görevleri yerine getiriyor. Ancak bir dron filosu böyle görevleri daha hızlı ve verimli bir şekilde başarabilir.

Eğlence
Önümüzdeki yıllarda dronları eğlence dünyasında çok daha fazla görmeye başlayacağız. Örneğin, tek bir kişi, bir açık hava konserinde video çekimi yapan bir dron filosunu çalıştırabilir, havadan ışık gösterisi yapılabilir ya da kalabalığa örneğin tişörtler veya CD gibi hediyeler gibi promosyon ürünler dağıtılabilir.

Siber-fiziksel güvenlik sistemleri
Beyin-drone arayüzlerini anlamak, insan sezgisini ve uçakların algılama yetenekleriyle birleştiren siber-fiziksel gözetim sistemlerini oluşturmaya izin veriyor. Böylece mevcut güvenlik sistemlerini daha etkin hale getirmek ve kalabalıkların güvenliğini üst seviyede sağlamak için özellikle büyük spor müsabakaları oyunları, maratonlar ve mitingler gibi büyük etkinliklerde dron filoları kullanılabilecek.
 


Bu Haberin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın