Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Gizli kamera nasıl tespit edilir? - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

Gizli kamera nasıl tespit edilir?

Gizli kamera nasıl fark edilir? Nerelerde aranması gerekir?

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Gizli kamera nasıl tespit edilir?
Güvenlik kameraları tüm suçluları caydırma yeteneğine sahip olmasa da, suç işledikten sonra size değerli deliller sağlayabilirler ve bu onların başlıca işlevidir. Biraz daha dikkatli bakacak olursanız kameraların her yerde olduğunu fark edebilirsiniz. Trafik lambalarında, otoparklarda, mağazalarda ve hatta bu yazıyı bir kafede okurken bile size göz kulak olacak bir kamera mutlaka vardır.

Güvenlik kameralarının yasal kullanımı  kamusal alanlarda güvenliği sağlayabilir, konutlarda ve işletmelerde hırsızlığı önleyebilir. Bununla birlikte, kamera uygulamaları her zaman yasal kurallara uygun çerçevede kullanılmayabilir.

Geçtiğimiz günlerde patlak veren Airbnb skandalında, kiralanan evlerde, kullanıcıların bilgisi dışında görüntüleme yapan gizli kameralar bulundu. Konuyla ilgili bazı ev sahipleri tutuklandı ancak, olayın yankıları hala devam ediyor. Bilmediğimiz bir konutta ya da otelde kaldığımızda gizlice izleniyor olabilir miyiz? Konu gizli kamera olunca her türlü olasılığı düşünmek mümkün.

Genel olarak gizliliği ihlal edecek şekilde birilerini kaydetmek yasadışıdır, ancak bu en iyi tabirle ‘’casusluk’’ yapmak isteyen kişileri çoğu kez durdurmaz. Bilmediğiniz bir yerde kalıyor, izlenmekten endişeleniyor ve gizli kamera nasıl tespit edilir merak ediyorsanız, size yardımcı olabilecek birkaç ipucumuz var.

Gizli kamera kullanmak suç mu? Online kamera satan herhangi bir alışveriş sitesini incelerseniz, gizli kameraların çeşitliliğinden dehşete düşebilirsiniz. Bu küçük kameralar alarmlardan güç adaptörlerine, fotoğraf çerçevelerinden su şişelerine kadar hemen her yere gizlenebilecek kadar çeşitlidir. Üstelik herhangi bir yasal engelin olmaması nedeniyle gizli kameraları elde etmek kolaydır ve kurulum için teknik bir beceri gerekmez. Bu da kötü niyetli herkesin bunları halka açık bir yere yerleştirebileceği ve gizlice izlenebileceğiniz anlamına gelir.

Banyolar, soyunma odaları ve otel odaları gibi özel olmasını beklediğiniz belli alanlar vardır ve bu alanlara yerleştirilen gizli kameraları genellikle yasadışıdır. Bununla birlikte bir uyarı işareti, hırsızlığı önlemek için - örneğin bir mağazadaki giyinme alanının dışındaki bir yerde- kameraların kayıtta olduğunu ve gözetim altında olduğunuzu bildirirse, kameralar genellikle yasal kabul edilir. Özel olmayan alanlarda, örneğin bir alışveriş merkezi ya da bir sokakta yürürken, kameralar gizli olmasına rağmen genellikle yasaldır.

Elbette, gizlililiği ihlal etmenin yasadışı olması insanların gizli kameraları yerleştirmesini engellemez. Bu nedenle izlenme endişesine sahipseniz dikkatli gözlere sahip olmanız gerekir.

Gizli kamera nasıl fark edilir?

Küçük ve gizlenmiş bir nesneden bahsediyorsak, yapılması gereken ilk şey etrafı dikkatlice incelemektir. Gizli bir kamera yerleştiren herkes bunu akıllı bir şekilde yapmaz ve odayı dikkatli bir şekilde inceleyecek olursanız kamerayı bulabilirsiniz.

• Beklenmedik yerlerde duran veya herhangi bir yere gitmeyen kablolara dikkat edin.  Birçok gizli kamera kablosuz olsa da, açıklanamayan kablolar gizli bir kameraya işaret ediyor olabilir.

• Işıkları incleyin. Gizli kameralarda genellikle böyle belirgin işaretler olmaz, ancak gizlenmek için tasarlanmamış güvenlik kameralarında sıklıkla led ışıklar bulunur ve kamerayı yerleştiren kişi dikkatli değilse kamera görünebilir.

• Duvarlarda veya başka yerlerde küçük delikler arayın. Bazı gizli kamera türleri çok küçük boyutlarda merceklere sahiptir. Genellikle kameranın yerleşebileceği küçük bir delik bulunan ve dikkat çekmeyen nesnelerde saklanmak suretiyle çalışırlar.

• Sıra dışı nesnelere odaklanın. Tanıdık bir yerde iseniz, yeni olan veya ya da yerinde olmayan nesnelere bir göz atın.

Gizli kameraları tespit etmek için kullanılabilecek diğer bir yöntem de dinlemektir. Her kamera için geçerli olmasa da hareketle duyarlı bazı kameralar, hareketi algıladıklarında görüntüyü takip etmek için harekete geçer ve bu, yumuşak bir tık sesi ya da vızıltıya neden olur. Gürültülü bir ortamda, bu tür kameraları kesinlikle duyamazsınız. Ancak ışıkları, televizyonları ve diğer ses kaynaklarını kapatabileceğiniz bir yerdeyseniz, kamerayı duyabilirsiniz.

Maalesef yukarıdaki yöntemlerin hiçbirisi gizli kameraları tespit etmek için %100 etkili değildir. Ancak hemen vazgeçmeyin. Kameranın sensöründen yansıyan ışığı arayarak da gizli bir kamerayı bulabilirsiniz. Bu yöntem ile gizli kamerayı tespit etmek için ışığı doğru açıdan kullanmanız ve kameraya oldukça yakın olmanız gerekir.

Bir ışık kaynağı kullanarak gizli bir merceği bulmak için en basit yol, ışıkları kapatmak ve odanın etrafında bir el fenerini ile dolaşmaktır. Yavaşça hareket edin ve şüphelendiğiniz yerleri fenerle çeşitli açılardan inceleyin. Aynalar, camlar veya diğer yansıtıcı yüzeyler gibi alanların dışında, ışığın olmaması gereken yerlerde ışık parıltıları görürseniz bir kamera bulmuş olabilirsiniz. Aynalara da şüpheci yaklaşmalısınız, çünkü ayna arkasına gizlenmiş olan bir kamerayı göremezsiniz.

Akıllı telefonunuzda bir kamera algılama uygulaması kullanarak aramanızı kolaylaştırabilirsiniz. Bu uygulamalar kamera merceklerini aydınlatmak ve onları tespit etmenize yardımcı olmak için akıllı telefonunuzun flaşını kullanır. Uygulamalar genellikle, bir yansımanın alınmasını kolaylaştırmak için akıllı telefonunuzun flaşının hızla yanıp sönmesini sağlar. Ancak kaynağın yakınında değilseniz uygulamaların bir işe yaramayacağını söylemekte fayda var.

Gizli Kamera Dedektörü

Profesyonel  bir gizli kamera dedektörü kolay bir kullanıma sahiptir ve oldukça etkilidir. Profesyonel dedektörler, gizli kameraları bulmak için başlıca iki yönteme sahiptir. İlki, bir el feneri veya akıllı telefon kullanmaya benzer şekilde, objektiften gelen ışıltıyı arar. İkinci yöntemde ise dedektör, kablosuz bir kameradan gelen RF yayınları algılar.

Gizli bir kamerayı görünür hale getirmek ve kamera merceklerini aydınlatmaya yardımcı olmak için, dedektörler birden çok, yanıp sönen LED ışıklarını kullanır. Daha pahallı bazı dedektör modelleri ise lazer kullanır. Dedektörlerin kullanımı el fenerleri kadar kolaydır. Tıpkı el feneri veya akıllı telefon örneğinde olduğu gibi dedektörleri de kamerayı doğru açıyla kullanmanız, odanın çevresinde, kameranın gizli olabileceği belirli alanlara odaklanarak yavaş ve dikkatli hareket etmeniz gerekir.

RF yoluyla kameraları algılamak daha da kolaydır. Çoğu dedektör, bir sinyal bulduğunda ve potansiyel bir kameraya yaklaştığınızda sesli bir sinyal verir. Ancak kamera kapalıysa veya aktarım yapılmıyorsa, RF dedektörü işe yaramaz. Sonuç olarak, daha fazla zaman almasına rağmen, kamera merceklerini arayan bir dedektör kullanmak daha etkili olabilir.
 


Bu Haberin Yorumları ( 20 )
Duman dedektörü görünümlü gizli kameralar var. Bu doğru. Bunu ortaya çıkarmak için bu konuda servis veren firmalardan destek alabilirsiniz.

Bizim evde de duman dedektörü şeklinde olabilir, ortaya çıkartmak için ne yapmalıyız?

Sizi cep telefonu ile çekiyorlarsa, alandaki cep telefonunun tespit edilmesi ve ispatı gereklidir.

Peki sizi cep telefonuyla çekiyorlarsa nasıl anlarız yada ispat ederiz sizden yanıt bekliyorum

4 sene oldu hastaneye gittim film çektirmek için soyunma odasına girdim yerde siyah mile kadar kamera vardı.çekmeye çalıştım gelmedi bende üstüne hastane terliği koydum çekmesine diye

dedektörlerde bir yere kadar değil mi onun da bir yöntemini bulurlar

burada yazan yöntemlerin dışında tespit edebilmek zor

gizlisini neden kullanır bir insan caydırmak var iken

Allah akıl fikir versin kullananlara

herşeyin içine sokabiliyorlar arkadaşlar aman dikkat

kalem ve kol saati görmüştüm

saat şeklinde satınlanları görmüştüm

duman dedektörü şeklinde olanlar var

yorgan altı yastık altı her yer den çıkabilir

kullananlara ihtiyaç duyanlara şaşırıyorum

paylaşımlar için teşekkürler ilgi ile takip ediyoruz

aman dikkat diyelim

bilmediğimiz ne kadar çok şey var. okudukça öğreniyoruz

her yerde olabilir

gizli kameralara çok dikkat etmeli




Yorum Yazın