Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
4K Güvenlik Kameraları - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

4K Güvenlik Kameraları

4K Güvenlik Kamerası Nedir? Nasıl Çalışır? Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
4K Güvenlik Kameraları
4K güvenlik kameraları olağanüstü görüntü performansı ile hızla ana akım olmaya doğru ilerliyor. 4K denildiğinde bir çoğumuzun aklına ilk olarak yüksek çözünürlük ve detaylı görüntüler geliyor. Ancak 4K teknolojisine yatırım yapmak isteyenler için bu yeni teknoloji maliyet, depolama, bant genişliği, gibi soruları da beraberinde getiriyor. 4K nedir, nasıl çalışır, nasıl seçilir merak ediyorsanız, işte karşınızda özel 4K dosyası!

4K Güvenlik Kamerası Nedir?

Bir görüntü milyonlarca pikselden yatay ve dikey olarak oluşturulmuş binlerden milyonlara kadar uzanan piksellerden meydana gelir. 4K güvenlik kameraları ise yaklaşık 4000 yatay piksel içeren ürünleri tanımlar. 4K güvenlik kameraları 8.3 megapiksel ile 3840 * 2160 yüksek çözünürlük sağlar. Bu yüzden piyasada 8MP ve ultra HD güvenlik kameraları olarak da kullanılır. 4K IP kamera modelleri diğer çözünürlüklerle kıyaslandığında nesnelere ilişkin daha net ayrıntılar sunar. Örneğin, yoldan geçen herhangi birinin kıyafetinin detaylarından, bir arabanın plaka numarasına kadar, nesneleri kolayca tanımlayabilirsiniz.


4K çözünürlük standardı hakkında ufak bir araştırma yaptıysanız, 3840 * 2160 ve 4096 * 2160 olmak üzere iki çözünürlüğün kullanıldığını fark etmiş olabilirsiniz. Tüketici yorumları, bloglar ya da forumlarda 4K ve ultra HD'nin tamamen farklı şeyler olduğunu okuyabilirsiniz. Ancak konu güvenlik sektörüyse, 4K, 8MP veya ultra HD kameralar denildiğinde, kastedilen 3840 * 2160 çözünürlüklü güvenlik kameralarıdır.

4K Güvenlik Kamerası Nasıl Çalışır?

4K kameraların tüm görüntü yetenekleri, kameraların sensörü ile ilgilidir ve sensörler düşük ışık hassasiyeti ile 8MP yüksek çözünürlük sağlanması için daha büyük boyuttadır. Kameralar gelişmiş video codec bileşenleriyle (10 veya 12 bit) desteklenerek, teknik ve görsel açıdan yüksek kaliteli görüntüler elde eder. Bununla birlikte, 4K sensör her zaman 4K görüntü anlamına gelmez. Bu konuya daha sonra ayrıntılarıyla değineceğiz.

Neden 4K Güvenlik Kamerası Seçmeliyim?

Görüntü teknolojilerinde geldiğimiz nokta oldukça etkileyici ve 4K güvenlik kameralarıyla, önceki nesillere kıyasla artık çok fazla şey yapabilmek mümkün.

Daha Belirgin Görüntüler - Güvenlik kamerası kullandıysanız ya da kamera görüntüsü izlediyseniz, yüksek kaliteli görüntünün ne demek olduğunu kolayca hayal edebilirsiniz. 4K demek en kısa tanımıyla; 720p kameradan 8 kat , 1080p kameradan 4 kat ve 1440p kameradan 2 kat daha fazla net görüntü anlamına gelir. Yani, 4MP'lik güvenlik kameraları ile caddenin karşı tarafındaki nesneleri, plakaları ve insanların yüzlerini detaylı bir şekilde tanımlayabilir, ayrıntıları kaçırmadığınızdan emin olabilirsiniz.

Her Detay İçin Dijital Zum - Optik zuma kıyasla dijital zumun dezavantajı, zum yapıldıkça, görüntülerin bulanıklaşmasıdır. Ancak 4K güvenlik kameraları, 2X yakınlaştırma sonrasında bile 1080p kameralara kıyasla 2 kat daha net görüntüler sunar ve bu da nesneleri detaylarıyla tanımlamak için yeterlidir.

Daha Geniş Görüş Alanı - Lens seçimi öncelikle sensörün ne kadar çözünürlük üretebileceğine bağlıdır. 4K güvenlik kameraları, 2K veya daha düşük çözünürlüklü kameralara kıyasla daha geniş bir görüş alanı sağlar. Bu da bir otoparkı ya da birinci kattan bina girişini tek bir 4K IP kamera ile kapsayabileceğiniz anlamına gelir.

Yeni Teknoloji - 4K kameraların, 1080p çözünürlüklü kameralar kadar yaygın olmadığını düşünebilirsiniz. Ancak, güvenlik endüstrisindeki ana akım hızla 4K’ya doğru ilerliyor. Bugün bir 1080p güvenlik kamerası aldığınızda, neredeyse eski bir ürün almış olduğunuzu söylemek abartılı bir yorum olmayacaktır. Çünkü, pazar 4K standartlarına hazır hale geldi bile.

4K, 2K ve 1080p IP Kameralar Arasındaki Fark Nedir?

Tüm avantajlarını rağmen 4K kameraların gerçekten yatırıma değer olup olmadığını merak ediyorsanız, kıyaslamaya bir de teknik açıdan el atalım. Aşağıdaki grafikte, çeşitli çözünürlükler arasındaki tüm farklılıkları ve 4K güvenlik kameralarının görüntü kalitesinde avantajlarını daha net bir şekilde görebilirsiniz.





4K Kamera Satın Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

4K kameralar gelişmiş görüntüleme yetenekleriyle kullanıcılara harika bir deneyim yaşatıyor. Ancak 4K kameraların da diğer güvenlik kameralarında olduğu gibi kablosuz, PTZ, gece görüş v.b. çeşitli türleri bulunuyor. İhtiyaçlarınıza en uygun çözümü bulmak için önerilerimize göz atın.

1. Kamera Çözünürlüğünü İnceleyin
Bazı üreticiler kullanıcıların dikkatini çekmek için pazarlama planının bir parçası olarak kameraların 4K sensörlerini vurgulayabilir, ancak bu kameranın 4K olduğu anlamına gelmez ve bu kameralardan sadece 1080 p video görüntüsü alırsınız. Gerçek bir 4K güvenlik kamerasına sahip olduğunuzdan emin olmak için kameranın 3840 * 2160 çözünürlüğe sahip olduğunu kontrol etmeyi unutmayın.

2. İzleme Açısını Kontrol Edin
4K güvenlik kamerası daha geniş bir görüş alanı sunar, anacak kameranın istenilen görüş alanını kapsayıp kapsamadığını görmek için görüş açısını mutlaka kontrol etmeniz gerekir. Genellikle, 4K'lık bir güvenlik kamerasının yatay görüş alanı yaklaşık 100 ° civarındadır. Daha fazla alanı kaplamak için, 360 ° kapsama alanı sunan PTZ 4K kameralarını seçebilirsiniz.

3. Kamera Performansını Test Edin
8MP çözünürlüğe sahip tüm kameralar, özellikle olumsuz koşullarda bile yüksek kaliteli görüntüler sağlayabilir. Örneğin, bazı 8MP kameralar tarafından çekilen bir görüntünün bir bölümü aşırı derecede karanlık, başka bir bölümü ise aşırı parlak olabilir. Böyle bir sorunu gidermenin kolay yolu, WDR özelliğe sahip güvenlik kameralarını seçmektir.

4. Video Akışını Kontrol Edin
4K güvenlik kameralarından bahsederken FPS kısaltmasına rastlamış olabilirsiniz. FPS yani saniyedeki kare sayısı videonun akıcılığı açısından çok önemlidir. Genel olarak, akıcı bir video kaydı yapmak için FPS'nin en az 20 olması gerekir. Mümkünse, ürünü satın almadan önce üreticiden bir video demo isteyin veya video aylarında diğer kullanıcıların yayınladığı test video çekimlerini izleyin.

5. Gece Görüşünü Kontrol Edin
4K güvenlik kameraları, gündüz ışığında net ve canlı görüntülerle mükemmel performans sergiler. Ancak, gece görüşü söz konusu olduğunda koşullar değişebilir. 4K kameralar karanlığın neden olduğu gürültü sorunları ve görüntü dengeleme açısından daha fazla seçeneğe sahiptir. Ancak gece görüşünü mükemmelleştirmek ve renkli görüntüleme yapabilmek için yıldız ışığı gibi farklı teknolojilerin kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.


Bu Haberin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın