Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Robotlar 2030 yılına kadar 800 milyon insanı işsiz bırakacak! - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

Robotlar 2030 yılına kadar 800 milyon insanı işsiz bırakacak!

Tekrarlayan görevler ve daha az beceri isteyen iş kolları, robot istilasından en çok etkilenecek grupları oluşturacak.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
 Robotlar 2030 yılına kadar 800 milyon insanı işsiz bırakacak!
Robotlar ve otomasyon sistemleri 2030 yılına kadar küresel nüfusun büyük bir bölümünü işsiz bırakacak ve bu sorun gelişmiş ülkelerde daha ciddi etkilere neden olacak. Tekrarlayan görevler ve daha az beceri isteyen iş kolları, robot istilasından en çok etkilenecek grupları oluşturacak. Robot sistemlerine yatırım yapan zengin ülkeler zorlu bir istihdam süreciyle karşı karşıya kalacak.

McKinsey tarafından yayınlanan yeni bir rapora göre, robotlar ve otomasyon sistemleri önümüzdeki 13 yıl içinde büyük bir ekonomik dönüşüme neden olarak, 2030 yılına kadar 800 milyon kişinin yerini alacak. Bileşmiş Milletler, 2030'da küresel nüfusun yaklaşık 8,5 milyara ulaşacağını ön görüyor ve robotların gelecekteki nüfusun yaklaşık % 10'unu mesleklerinden edeceği tahmin ediliyor.

McKinsey çalışması 46 ülke ve 800 mesleği kapsıyor ve istihdam boyutunun ülkelere bağlı olarak değişiklik gösterdiğini ortaya koyuyor. Araştırmaya göre büyük ölçekli otomasyon yatırımlarına sahip olan Japonya, Güney Kore, ABD ve İngiltere gibi ülkeler bu süreçte en fazla zararı görecek. Hindistan gibi otomasyon yatırımları için yerli bütçeye sahip olamayan daha yoksul ülkeler ise bu süreçten karlı çıkacak.

Otomasyon sürecinden etkilenme oranı iş kollarına göre de farklılık gösteriyor. Teknolojik dönüşüm sadece düşük beceri gerektiren, düşük ücretli işleri etkilemiyor. Eğer bir iş tekrarlayan standart görevleri içeriyorsa, bu, robotların o işe talip olabileceği anlamına geliyor. Özellikle yapay zeka ve derin öğrenme algoritmaları, tekrarlayan işler ve verilerle çalışan iş kolları için yükselişe geçiyor. Geçtiğimiz günlerde hukuki sorunların çözümü için geliştirilen bir yapay zeka algoritması, avukatlara karşı girdiği yarışta daha isabetli kararlar vererek, birçok stajyer avukatı saf dışı bırakmıştı.

Gelişmiş ülkelerde otomasyondan en çok etkilenecek iş kolları
• Makine ve bina donanımı operatörleri
• Restoranlardaki bulaşıkçılar
• Yiyecek hazırlama işçileri
• Bordro ve büro elemanları gibi büro personeli
• Garsonlar

Gelişmiş ülkelerde otomasyondan en az etkilenecek iş kolları
• Sağlık çalışanları, örneğin doktorlar, hemşireler ve çocuk bakımı personeli
• Bilgisayar mühendisleri
• İnşaat işçileri
• Okul öğretmenleri

Rapora göre, 2030'daki ABD işgücünün üçte birinin Japonya'da yaklaşık yarısının, İngiltere’de ise yaklaşık %20’sinin yeni bir iş bulması gerekecek.
 


Bu Haberin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın