Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Nedir bu Starlight? Nasıl çalışır? Nerelerde Kullanılır? - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

Nedir bu Starlight Kamera? Nasıl çalışır? Nerelerde Kullanılır?

Gece görüşü için kullanılan starlight kameralarla ilgili merak ettiğiniz her şey burada.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Nedir bu Starlight Kamera? Nasıl çalışır? Nerelerde Kullanılır?
Son zamanlarda Starlight kameraları çokça duyar olduk. Starlight ya da Türkçesiyle yıldız ışığı.. İsmine bakınca yüksek teknolojiye sahip gibi geliyor ve gece görüşünde büyük bir sıçrayış gibi görünüyor. Peki, bu kameraların tam olarak ne olduğunu, nasıl çalıştığını, IR gece görüşüyle farkını ve tabi ki maliyetleri merak ediyor musunuz? İşte detaylar!

Starlight Kamera nedir?

Adından da anlaşılacağı gibi, starlight kamera Sony Starvis Starlight sensörleri sayesinde aydınlatmanın yetersiz olduğu ortamlarda nesnelerin net bir şekilde görülebilmesini sağlar. Peki bunun anlamı ne? Aydınlatma 20 lüksün altına düştüğünde, insan gözü pek bir şeyi göremez. Starlight kamera ise 0,01 lüks seviyesindeki süper gece görüşü ile karanlık gecelerde insan gözüyle görülemeyen nesnelerin net ve keskin bir şekilde görüntülenmesini sağlar. Bu da "gözlerinizin göremediği şeyleri açıkça görebilmeniz" anlamına gelir.

Genellikle, piyasada iki tür starlight kamera bulunur. Birincisi siyah beyaz görüntülerle yüksek çözünürlükte kayıt yapan kameralardır. Bir diğeri ise gün ışığında normalde gözlerinizin görebileceği gibi renkli görüntüler üreten kameralardır. Bu farklılık kameranın kullandığı sensörden kaynaklanır.


Starlight gece görüş kameraları nasıl çalışır?

Starlight kameraların sensörü tıpkı gözlerinizin ortam ışığına karşı hassas olan retinasına benzer. Sensörün ne kadar ışık kullanabileceği kamera merceği ve görüntü kalitesi tarafından belirlenir.


Sensör yalnızca "yıldız ışığı" ile nasıl net görüntüler üretebilir?

Starlight kamera teknolojisi, daha büyük ve son derece hassas sensörleri ile daha geniş diyafram kullanır ve insan gözünün göremedi hallerde bile, yeterki miktardaki ışığı toplamak ve keskin tek renkli ya da renkli görüntüleri  oluşturmak için deklanşör hızını düşürür. Bu nedenle starlight kameralarla karanlıkta bile görebilirsiniz.

Bir musluktan su doldurduğunuzu düşünün. Daha büyük bir sürahi ile daha uzun süre su doldurursanız, daha fazla suya sahip olursunuz.


IR ve Starlight gece görüşü arasındaki fark nedir?

Bu iki kamera türü, görüntü üretme, gece görüşü mesafesi ve görüntü renkleri açısından farklıdır. Aslında, yıldız kameraları her anlamda daha avantajlıdır.

Yukarıda belirttiğimiz gibi, yıldız ışıklı kameralar, özel sensörlerle üstün görüntüler üretmek için doğal ışığın en iyi şekilde kullanılmasını sağlar. Kullandığınız sensöre ve ışık koşullarına göre siyah-beyaz veya renkli görüntüleme sağlanabilir.

Buna karşılık, IR gece görüşü, sınırlı gece görüşü mesafesi bulunan, civardaki nesneleri "görmek" için kızılötesi ışınlara dayanan bir teknoloji kullanır. IR ışığı, insan gözünün yakalayabileceği doğal bir ışık türü olmadığından, bu moddayken elde edilen görüntüler siyah beyaz olur.

Bu iki çeşidin yanında gece görüşünü sağlayabileceğiniz bir başka yol daha var: Kamera ile ek bir aydınlatma daha kullanmak. Bu yolla, ışık, sahneyi aydınlatır ve güvenlik kamerası aydınlanan alanı izleyebilir.

Günümüzde, IR gece görüşü, nispeten düşük maliyetleri nedeniyle güvenlik kameraları arasında en popüler seçim olmakla birlikte, starlight kameralar giderek daha fazla ilgi çekiyor ve gece görüşünde sunduğu eşsiz avantajlarıyla yeni bir trend haline geliyor.

Starlight’ı mükemmel gece görüşü olarak tanımlamak mümkün. Peki, bu kameralar tam olarak hangi yönlerden avantajlara sahip?

Starlight Kameraların Artıları

1. Yüksek netlikte gece görüşü
Piyasadaki en popüler 1080p gibi, HD çözünürlükte olağanüstü gece görüşünü garanti etmek için süper hassas sensörleri sahiptir. Bu, örneğin bir plaka sayılarının ya da insanların yüzünü, gece gündüz farkı olmadan açıkça görebileceğiniz anlamına gelir. Üstelik olası IR yansımaları hakkında endişelenmenize de gerek yoktur.

Starlight kameralar, yüksek kaliteli gece görüşüyle ihtiyacınız olan tüm detayları tespit ederken, çevre ve ışık koşullarına göre renk seçimi yapmak için kendi akıllı algoritmasını kullanır. Aslında, ister siyah ister renk olsun, bu kameralar için çok önemli değildir. Sonuçta, güvenlik kamerası kayıtları suç kanıtlarının toplanması için kullanılır ve kanıtlar renklerinden dolayı daha ikna edici olmayacaktır.

2. Daha fazla görüntüleme alanı
Görüntü üretmek için kızılötesi ışık yansımasına dayanan IR kameralarla karşılaştırıldığında, starlight kamera gözleriniz gibi sadece diğer nesnelerden yansıyan doğal ışığı toplar. Bu nedenle, sadece kızılötesi veya geliştirilmiş ışıkla aydınlatılmış alanı değil, caddenin karşısındaki insanları ve uzak binalardaki işaret levhaları gibi daha fazla ayrıntıyı görebilir.

Starlight Kameraların Eksileri

1. Daha Yüksek Fiyat
Üstün sensörlere sahip yüksek teknolojili starlight kameralar, kullandıkları özel sensörler nedeniyle daha pahalıdır. Bununla birlikte, uzun vadede düşünüldüğünde daha uygun maliyetli olabilir. Doğal ışığı kullanan bu kameralar diğer türlerden daha dayanıklıdır. Ayrıca kızılötesi veya harici ışık için harcanan, günlük ortalama 12 saatlik elektrik maliyetinden de tasarruf edilir.

2. Hareketli görüntülerde netlik kaybı
Daha önce de belirttiğimiz gibi, starlight kameralar gece görüş için yeterli ışığı elde etmek için deklanşör hızını yavaşlatacaktır. Bu nedenle saniyede alınan kare sayısı azalır ve çok hızlı nesnelerin görüntüleri bulanık olabilir. Hareket halindeki araçların plakalarını tanımlamak istediğinizde bu büyük bir sorun oluşturabilir. Bu tür sorunları önlemek için güvenilir üreticilerin kanıtlanmış ürünlerini tercih etmeniz ve satın almadan önce üreticiden demo talebinde bulunmanız daha iyi olur.


Starlight CCTV Kameralarını Nerelerde Kullanmalısınız?

Gece görüşündeki büyük gelişmelerle birlikte, starlight güvenlik kameraları, ev güvenliğinizi daha üst seviyeye çıkarmak ya da bir restorandaki etkinlikleri  renkli olarak görüntüleme gibi durumlarda kullanılabilir.

Bununla birlikte askeri ve ulusal coğrafi araştırmalarda kullanılan starlight kameralar da var. Örneğin, su altında kullanılan yıldız ışıklı kameralar gece gözle görünmeyen, planktonlar gibi küçük canlıların biyolojik parlaklığını dahi yakalayabiliyor.

Starlight kameralar bahçeler, toplantı salonları, sokaklar, havalimanları, otoyollar ve turistik yerlerin izlenmesi de dahil olmak üzere geniş mesafeli gece görüşleri için açık alanlarda daha fazla avantaja sahiptir.

Bu kameraları ev güvenliğinde kullanmak abartılı bir seçim olarak gelebilir. Ancak bölgenizdeki tekrarlanan hırsızlık vakalarını ve huzursuz gecelerinizi düşündüğünüzde, teknoloji değerini kanıtlar ve kesinlikle yatırıma değer.


 


Bu Haberin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın