Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Bir dron havaalanı trafiğinin altını üstüne getirdi! - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

Bir dron havaalanı trafiğinin altını üstüne getirdi!

Video, gökyüzündeki trafiğin bir anda nasıl karıştığını gösteriyor.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Bir dron havaalanı trafiğinin altını üstüne getirdi!
Dronlar son yılların en popüler hava araçlarından biri. Önceleri askeri uygulamalar için kullanılan dronlar şimdilerde her yerde. Güvenlik uygulamalarından paket teslimine, düğün çekimlerinden amatör uçuşlara kadar birçok alanda dronlarla karşılaşmak mümkün.

Düşen drone fiyatları ve pazara giren üretici sayısı, bu küçük, insansız uçakları en popüler yetişkin ‘’oyuncaklarından’’ biri haline getiriyor. Basit bir hobi aktivitesi için dronlar oldukça masum görünebilir. Ancak işin içine yetkisiz erişim ve görüntüleme yetenekleri girince haliyle güvenlik endişeleri de artıyor. Öyle ki dron sayısındaki artışa paralel olarak, drone güvenlik ve müdahale sistemlerinde de deyim yerindeyse bir patlama yaşandı. Özellikle büyük kuruluşlar, casusluk faaliyetlerini önlemek için anti-dron sistemlerine büyük yatırımlar yapıyor.

Drone kamera teknolojileri ve görüntüleme yetenekleri, gizlilik bakımından rahatsızlık verici olsa da aslında en büyük tehlike hava sahası aktivitelerinde yaşanıyor. Ticari uçaklar ve hava koridorlarıyla, gökyüzü sandığımız kadar boş olmayabilir.

Geçtiğimiz Temmuz ayında bir dron Birleşik Krallık'ın en yoğun havaalanlarından olan Gatwick hava sahasında görüldü. Pistler geçici olarak kapatıldı ve uçuşlarda büyük aksaklıklar yaşandı. Toplamda sadece 14 dakika süren bir dron uçuşu, havaalanı trafiğinin altını üstüne getirdi ve ciddi güvenlik sorunlarına neden oldu.

Ülkenin ana servis sağlayıcısı olan Birleşik Krallık Ulusal Hava Trafik Hizmetleri (NATS) tarafından yayımlanan video, işlerin ''yukarıda'' sandığımız kadar basit olmadığını ortaya koyuyor. Video, dronlar havaalanlarına yakın sınırlı bölgelerde uçtuğunda, kontrolörlerin karşı karşıya kaldıkları güçlüklere ve hava trafiğine dair bir fikir sunuyor.




Dron görüldükten sonra pist 9 dakikalığına kapatıldı. Hava sahasından çıktıktan sonra pist açıldı ancak 17 dakika sonra, tekrar hava sahasına girdi ve yeniden pistin kapanmasına neden oldu. Videoda, dron operatörü aranırken, gelen uçakların nasıl tutulduğu ve alanların nasıl hızla tıkandığını görülebiliyor. Operasyon devam ederken, bazı uçakların yakıtı azaldı ve ihlalin ne kadar süreceği bilinmediği için uçaklar diğer havaalanlarına yönlendirildi.

Neyse ki bu olayda herhangi bir kaza olmadan işler yoluna koyulabildi. Ancak durum her zaman böyle sonuçlanmayabilir. Yetkililer havaalanlarında ve yakınındaki izinsiz dron uçuşlarının, ticari uçakların çarpışmasına neden olabilecek bir felaketle sonuçlanmasından  endişe ediyor.
 


Bu Haberin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın