Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Fiber optik hatları deprem tahmininde kullanılacak - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

Fiber optik hatları deprem tahmininde kullanılacak!

Bilim adamları yakın bir gelecekte, fiber optik ağlar sayesinde, depremleri önceden tahmin edebilir.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Fiber optik hatları deprem tahmininde kullanılacak!
Fiber optik sadece internetin geleceği değil, aynı zamanda sismoloji biliminin de geleceği olabilir. Bilim adamları fiber optik ağlar sayesinde, depremleri daha dikkatli ve daha detaylı olarak inceleyebilirler ve önceden tahmin edebilir.

Stanford Üniversitesi'nin yaptığı araştırmalar, fiber optik ağların yakın bir zamanda, yalnızca ev ve işyerine yüksek hızlı bağlantı sağlamak için değil, aynı zamanda depremleri sürekli olarak izlemek ve incelemek için de kullanabileceğimizi gösteriyor. Araştırmaya göre fiber optik kabloların sarsılması, sismik olayların yönü ve büyüklüğü hakkında bilgi verebilir. Mevcut fiber optik kablolardan daha hassas olan fiber optik gözlem, yüksek bütçeli sismometre tekniğine kıyasla çok daha uygun maliyetli bir alternatif sunuyor. Ağdaki her bir optik fiber ölçer, birim başına yaklaşık 1 dolar gibi bir maliyetle, deprem sensörü gibi davranıyor.

Araştırmacılar bir yıl boyunca üniversite kampüsünün altında bulunan 3 kilometrelik fiber optik kablo gruplarından yansıyan sismik hareketler özel bir lazer donanımı ile kayda geçirdi.  Stanford, fiber optik sismik gözlemevi sayesinde Eylül 2016'dan bu yana 800'den fazla sismik olayı kaydetti. Gözlemevi, sadece Meksika'daki son depremler gibi binlerce kilometre uzaktaki deprem aktivitelerini tespit etmekle kalmadı, aynı zamanda, 1,6 ve 1,8 büyüklüğündeki birkaç deprem de dahil olmak üzere, küçük yerel sarsıntılardan gelen sinyalleri alabildi.

Sistem henüz büyük ölçekte çalışamasa da en azından San Francisco Körfez bölgesi için yerel çapta kullanılabileceği umuluyor.
 


Bu Haberin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın