Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Yeni Bir Kuantum Atom Saati Geliştirildi - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

Kuantum Atom Saati zamanı değiştirebilir!

Yeni geliştirilen üç boyutlu kuantum atom saati, üç çift lazer ışını tarafından oluşturulan bir ızgaradan meydana geliyor.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
 Kuantum Atom Saati zamanı değiştirebilir!
Tamamen yeni bir atom saati, zamanı hesaplama şeklimizi değiştirebilir. Bir saniyelik bir süreyi ölçmek için bağımsız atomları kullanan bir atom saatinin aksine, yeni kuantum saati, zamanı şimdiye dek olduğundan daha doğru ölçmek için atomları sıkıştırıyor.

1967'den beri bir saniye, bir sezyum elektronun tam 9,192,631,770 kez salınması için gereken süre olarak tanımlandı. Standart atom saatleri, bağımsız olarak ölçülen binlerce sezyum atomu kullanıyor.

Yeni saat ise atomları birbirine yaklaştırıyor ve stronsiyum atomlarını önceki boyutsal saatlerin yoğunluğunun 1.000 katı kadar küçük bir üç boyutlu küpe dağıtılıyor. Buna kuantum gazı adı veriliyor. Böyle bir gazdaki atomlar daha uzun süre saf ve istikrarlı kalıyor. Bu da zamanı giderek daha doğru ölçmeyi sağlıyor.

3 boyutlu kuantum gaz saatinin en önemli potansiyeli, atom numaralarını ölçekleme yeteneği. Hem atom numarasını hem de tutarlılık zamanını ölçeklendirme yeteneği ile bu yeni nesil saat, bir önceki nesilden niteliksel olarak oldukça farklı.

Tipik insan faaliyetlerinden ötürü algılayamasak bile aslında dört boyutlu bir dünyada yaşıyoruz. Zaman genişlemesi Einstein'ın genel görelilik teorisinde tanımladığı etkilerden biridir. Yani yer çekimi ve hareket ve zamanı etkiliyor. Hassas atom saatleri, insanlar tarafından algılanması mümkün olmayan bu etkiyi ölçmek için kullanılıyor. Örneğin, bu saatlerin sağladığı zaman doğruluğuyla, örneğin, Dünya'da sadece bir santimetre yükseklikteki iki saat arasındaki fark oranını ölçebilirsiniz.

Deneysel veriler, yeni kuantum gaz saatinin, bir önceki atım saatinden yaklaşık 20 kat daha doğru sonuçlara ulaştığını gösteriyor. Her ne kadar bu bilimsel açıdan büyüleyici olsa da, bu noktanın günlük hayatımızda insan için algılanabilir bir karşılığı yok gibi düşünebilirsiniz. Ancak iş bilimsel çalışmalara geldiğinde, bir çok araştırma için zamanı ölçmek ve ne kadar süre geçtiğini tam olarak bilmek neredeyse hayati bir öneme sahip. Örneğin GPS'den cep telefonuyla yapılan aramalarda ve elektronik işlemlerde her şey kesin bir zaman referansına ihtiyaç duyuyor ve böyle bir ölçümlemeyi zorunlu kılıyor.
 


Bu Haberin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın