Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Japonya'da aşırı iş yükünden kaynaklanan ölümler, hükümeti yeni önleml - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

Çok çalışmaktan öldü! Hükümet yeni reformlara gidiyor.

Mesai saatleri iş güvenliği kapsamında değerlendirilebilir mi?

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Çok çalışmaktan öldü! Hükümet yeni reformlara gidiyor.
Mesai saatleri iş güvenliği kapsamında değerlendirilebilir mi?  Bir kişi haftada maksimum kaç saat çalışabilir? Japonlar şimdi bunu sorguluyor. 

Japonca'da ‘’karoshi’’ kelimesi ‘’aşısı işten ölen’’ anlamına geliyor.  Karoshi vakası olarak ilan edilebilecek en son kurban, Japon haber ağı NHK için çalışan Miwa Sado olmuştu. Temmuz 2013'te bir kalp krizi sonucu hayatını kaybetmeden önce, bir ay içinde 159 saatten fazla mesai yapmış ve sadece 2 gün izin kullanmıştı.

Japonya hükümeti, işle ilgili kültürel tutumları değiştirmek için son yıllarda yoğun bir efor sarfediyor. 2016 yılında Başbakan Shinzo Abe, Japon işçiler için daha çekici hale getirmek isteyen bir "çalışma tarzı reformu" paneli başlattı.

Sonuçlar pek istenildiği gibi olmamasına rağmen bazı özel şirketler reform kapsamında değişiklikler yapmaya başladı. Japon reklam ajansı Dentsu aldığı bir kararla, çalışanlarına 6 ayda bir 5 günlük izin kullandırıyor. Fazla mesailerin önüne geçmek için saat 22:00’dan sonra şirkette ışıklar kapatılıyor.

Reform hareketi ilk olarak bir ay içinde 105 saat fazla mesai kaydettirdikten sonra 2015 Noel’inde intihar eden 24 yaşındaki haberci Matsuri Takahashi’nin ölümüne tepki olarak geldi.

2016 yılında yayınlanan bir rapor, karoshi vakaları ve nedenlerini çarpıcı bir şekilde ortaya koydu. Ankete katılan 10.000 Japon işçinin % 20'den fazlası bir ay içinde en az az 80 saat fazla mesaiyi kaldığını söyledi.  Rapora göre aşırı çalışma stresi intihar, kalp yetmezliği, kalp krizi veya felce neden oldu.

Verimlilik araştırmaları ise daha çarpıcı bir sonucu ortaya koydu. Araştırmaya göre daha fazla mesai saati, daha yüksek kar anlamına gelmiyor.
Belirli bir eşik geçildikten sonra, görevler için harcanan fazla mesai bir değer yaratılmasına katkıda bulunamıyor ve üretim sürecini desteklemiyor.

Japon hükümeti, şimdilerde şirket profesyonellerini özel hayat ve iş dengesi kurulması için yönlendiriyor.

 


Bu Haberin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın