Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Tarihe Yön Veren En Önemli 9 Robot! - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

Tarihe Yön Veren En Önemli 9 Robot!

İlk robottan, ASIMO'ya robotik devrimin ilginç videolarını derledik.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Tarihe Yön Veren En Önemli 9 Robot!
Araştırma laboratuvarlarından fabrikalara, çiftliklere ve hatta evlerimize kadar, robotlar bu günlerde her yerde. Ancak şimdiye kadar yapılmış en önemli robotlar hangileriydi? Robot teknolojisinin gelişmesinde önemli yere sahip olan robotları araştırdık.

William Gray Walter- Tortoises

İlk kez 1949 yılında İngiltere'de yaşayan Amerikalı sinir bilimci William Gray Walter tarafından geliştirilen "kaplumbağalar", basit bir algılayıcı, işaret lambası, dokunmatik sensör, direksiyon motoru ve koruyucu kabuğa sahipti. Tortoises, günümüzdeki robotların kendi ortamlarını özerk olarak keşfedebilecekleri erken örnekler olarak kabul ediliyor.

Erken örnekler olmasına rağmen kaplumbağaların, güçleri azaldıklarında ışık kaynağına yönelme gibi bazı akıllı yetenekleri bile vardı. Kendi ışıklarının bir aynadan görmeleri, robotlarda ilginç davranışlara yol açtı. Walter, bunun "bir ölçüde kendini fark etmenin kanıtı'' olarak kabul edilebileceğini iddia etti.




Unimate

Dünyanın ilk endüstriyel robotu olan Unimate, 1961'den itibaren General Motors montaj hattında çalışmaya başladı. İşi, kalıp dökümlerini montaj hattından taşımaktı. Böylece araç gövdeleri üzerine kaynak yapılabiliyordu. Unimate, tarihte insan görevlerinin yerine kullanılan ilk robottu. Şimdilerde çok tartışılan, robotlar insanların yerini alabilir mi sorusunu ilk tartışmaya açan Unimate olmuştu.




Shakey

Stanford Araştırma Enstitüsünün Yapay Zeka Merkezi'nde 1960'lı yılların başında geliştirilen Shakey, görme, doğal dil işleme, problem çözme yetenekleriyle robotik alanındaki en etkileyici adımlardan biriydi.
Shakey'yi özellikle etkileyici yapan şey, komutları analiz etme ve mantıksal akıl yürütme ve fiziksel eylemi bir araya getirmek gibi farklı bileşenleri ayırma becerisiydi. Life Dergisi erken bir tanımlama olsa da, Shakey’yi dünyanın "ilk elektronik kişisi" olarak ilan etmişti.




Freddy II

1960'lı ve 70'li yıllarda İskoçya'nın Edinburgh Üniversitesi'nde geliştirilen Freddy II, bir kamera ve bazı akıllı görüntü tanıma teknolojilerine sahip bir robot koldu. Bir atlı kancası vinci gibi bir masanın üzerinde hareket eden Freddy, tahta bloklardan oluşan bir model tekne ve araba inşa edebildi.

İşlemin tamamlanması 16 saat sürdü, ancak sonraki yıllarda gerçekleşecek olan zarif ve becerikli robotik eylemler için erken bir örnek olarak hizmet verdi.




Cengiz

MIT 1989'da geliştirdiği ve ünlü hükümdar Cengiz Han’dan esinlendiği,  4 mikroişlemciden, 22 sensörden ve 12 servo motordan oluşan robotu Cengiz,  zamanında büyük bir devrime imza attı.





NASA Mars Pathfinder ve Sojourner

NASA’nın Mars misyonunun bir parçası olarak geliştirdiği Pathfinder, 1997'de Mars yüzeyine iniş yaptı. Mars sahasını 83 gün boyunca keşfeden küçük Sojourner gezginini görevlendirdi. Pathfinder, Sojourner ‘den gelen 16.500'den fazla görüntü de dahil olmak üzere 2.3 milyar bitlik bilginin yanı sıra ortamdan elde edilen analizleri, kapsamlı veriler döndürdü.




ASIMO

2000'li yıllara gelindiğinde yapay zeka, halen halktan uzakta ve araştırma laboratuvarlarında var olmaya devam ediyordu. ASIMO, insanların satın alabileceği bir robot değildi. Ancak robot teknolojisinin geldiği nokta, büyük kitleler tarafından ilgi görmesini ve tanınmasını sağladı.
Honda tarafından geliştirilen ASIMO, Advanced Step in Innovative Mobility tanımın kısaltması olarak, Isaac Asimov’a atıfta bulunuyordu. Oldukça etkileyici bazı yürüyüş yeteneklerine sahip olan 133 cm’lik ASIMO, tarihe ilk insanımsı robot olarak geçti.




Roomba elektrikli süpürge

iRobot Corp'un Roomba elektrikli süpürge robotu, ev kullanımı için en çok satılan ve popüler hale gelen robot yardımcılardan biri oldu. İlk kez piyasaya sürüldüğü 2002 yılından bugüne kadar disk şeklindeki Roomba süpürge 14 milyondan fazla satıldı.




BigDog

2005 yılında Boston Dynamics ve ortakları tarafından yaratılan dinamik olarak dengeli, dört ayaklı bir robot olan BigDog, DARPA'nın sponsorluğunda , geniş bir yelpazedeki farklı alanlarda yüksek hızda etkili bir şekilde hareket edebiliyordu.




Bu Haberin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın