Güvenlik Online - Sosyal Medya'da Paylaş!
Bilimkurgu filmleri gerçek oldu! Sürü robotlar geliyor - Haber Detayı Lütfen paylaşmak istediğiniz sosyal medya platformunu seçiniz!
 
Güvenlik Online - Güvenlik Sektörünün Yeni Adı
Hava Durumu
İSTANBUL °C
Güvenlik Online YouTube Güvenlik Online LinkedIn Güvenlik Online Google+ Güvenlik Online Instagram Güvenlik Online Twitter Güvenlik Online Facebook
EN ÇOK OKUNAN HABERLER
    Haberler Yükleniyor Haberler Yükleniyor...
E-BÜLTENİMİZE ABONE OLUN!
Sektördeki son haberleri takip etmek için ücretsiz haftalık bültenimize abone olun...
Kariyer
Sektörden İş Fırsatları Güvenlik sektöründeki iş fırsatlarını buradan takip edebilirsiniz! Aradığınız kariyer fırsatları burada...
HABER DETAYI
Anasayfa       Haberler

Bilimkurgu filmleri gerçek oldu! Robotlar artık 'Voltran'ı oluşturabilecek!

Bilimadamları çok sayıda özerk robotu tek bir gövde halinde çalıştırmayı başardı.

Paylaş : Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş   Paylaş
Yazdır Yazdır            Arkadaşına Gönder Arkadaşına Gönder
Büyült / Küçült   +   -
Bilimkurgu filmleri gerçek oldu! Robotlar artık 'Voltran'ı oluşturabilecek!
Çeşitli amaçlar için bir araya gelen bir araya gelen bireysel robotlar, yıllar boyunca bilimkurgunun en önemli dayanak noktalarından biri oldu. Yapılan yeni bir çalışma robotların sonunda kurgu sınırlarını aştığını ve gerçekliğimize doğru hızla yol aldıklarını gösteriyor. Bilim adamları, otonom modüler robotları bir araya getirip birleşebilen mega robotlar geliştirdi.

Termitler ve karıncalar gibi uçan böcekleri araştıran araştırmacılar bu hayvanların koordine gruplar halinde, kendi başına baş edemeyecekleri büyük nesneleri taşıma ya da büyük alanlar yaratma gibi şeyleri nasıl gerçekleştirebileceğini inceledi. Özellikle termitler, karmaşık termit höyükleri inşa etme yetenekleri ile biliniyor. Araştırmalarda gelinen nokta sürpriz değil: Sürü robotlar da potansiyel olarak aynı şeyi yapabilir.

Libre de Bruxelles Üniversitesi'nin yapay zekâ laboratuvarından IRIDIA'nın araştırma direktörü Marco Dorigo, "Çok kayalık bir arazide ilerlemeyi düşünün" diyor ve ekliyor: "Tek başına sıkışıp kalacakları bir ortamda, birbirlerine yapışarak daha istikrarlı bir şekilde arazide ilerleyebilirler "

Normal koşullarda tek bir robot, kullanıcılar yeni bir görev tasarladığında yeniden tasarıma ihtiyaç duyuyor. Öyle ki bir şey inşa etmek için yapılan bir robotun arama kurtarma görevlerini gerçekleştirmesi beklenemez, ancak sürü robotları çok daha esnek olabilir. Dorigo, "Sürü, birçok robottan yapıldığı için bazıları bozulursa, diğerleri çalışmaya devam edebilir" diyor.

Araştırmacılar özerk robotların takım oyuncuları gibi daha fazla hareket kabiliyetine sahip olması için çalışıyor. Benimsenen tipik yaklaşım, robotların kendi çevresi hakkındaki yerel bilgilere dayanarak kararlar alabilmesi yani, karıncalar ve termitler gibi kendi kendini organize etmesi için programlanması temeline dayanıyor. Başka bir alternatif ise bir bilgisayarı her robot hakkında her şeyi bilen ve her biri için kararlar üreten bir tür merkezi kontrol tasarlamak.

Dorigo'ya göre: "Sorun şu ki, en önemli sorun olarak iletişimde bazı tıkanıklıklar var. Merkezi bilgisayar düzgün bir şekilde iletişim kurmazsa veya bozulursa, tüm sistem çalışamaz hale gelir."  Dorigo ve meslektaşları yalnız başına olduğunda özerk, ancak birbirine temas ettiğinde daha büyük bir birim meydana getiren ve kontrolü tek bir robota bırakan bir robot sistemi üzerinde çalışıyor.

Sistemde her bir özerk robot, eylemlerini kontrol eden, CPU biçiminde bir "beyine" sahip ve yetkilendirilen robot, yeni robotun beynine dönüşüyor. Yetkiyi devreden robot tekrardan ‘’vücudun’’ bir parçası haline geliyor ve bu yolla daha önce mevcut olanlardan daha büyük bir sinir sistemi inşa edilebiliyor.

Sisteme eklenen her robotla ağ genişlemeye devam ederek, operasyonun beyini gibi hareket eden robotlar zarar görürse, başka bir robot basit bir şekilde diğerinin yerini alıyor ve sanal iyileştirme operasyonu tamamlanmış oluyor.


  

Teknolojinin pratik uygulamaları düşünüldüğünde, akıllara geleceğin dev robot savaşları gelebilir. Ancak araştırmacılar için bu pek gerçekçi görünmüyor. Dorigo’ya göre geliştirdikleri yöntem, ilk olarak askeri alanda dönüştürücü olacak. İlerleyen yıllarda daha pratik uygulamalara baktığımızda akıllı cihazlardan, özerk otomobillere kadar özerk robotlar günlük hayatın bir parçası olacak ve faaliyetlerini kendi aralarında koordine etmeleri gerekecek. Dorigo ve ekibinin geliştirdiği yöntem bunu yapmanın bir yolu olabilir.


Bu Haberin Yorumları
Yorum bulunmamaktadır...



Yorum Yazın